Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagy bajban az ellenzék a közvélemény-kutatások szerint

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Tárki és a Medián is közreadta legfrissebb kutatásait a héten, és mindkét intézetnél régen nem látott csúcson van a Fidesz. 2011 óta nem mérték ilyen magasan a párt támogatottságát. A Mediánnál szeptemberről októberre 4 százalékot, míg a Tárkinál júliusról októberre szintén 4 százalékot emelkedett a kormánypárt a teljes népességen belül. A harmadik nagy kutató, a Závecz Research októberi mérése is jelentős, 3 százalékos Fidesz-erősödést mért az előző hónaphoz képest.

A Medián szerint a Fidesz a teljes népességben 40, a választani tudó biztos szavazók között 61%-on áll. Ezután a Jobbik következik 11 és 14, az MSZP 7 és 9, a Dk 5 és 7, az LMP 4 és 5, a Kétfarkú Kutya párt 1 és 2, míg a Momentum és az Együtt-Párbeszéd a teljes népességben 1, a választani tudó biztos szavazóknál szintén 1 százalékkal.

Hasonló kutatást tett közé a hét elején a Tárki is. Náluk a Fidesz-KDNP tábora a júliusi 35 százalék után 39 százalékra, a pártválasztók körében pedig 55 százalékról 59 százalékra nőtt. A Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 10 százalék volt, míg a pártválasztók körében 15 százalék. Az MSZP támogatottsága 8 és 12 százalék, DK 3 és 5, az LMP 3 és 4, a Momentum 1 és 2, az Együtt  1 százalékot ért el a teljes népesség és a pártválasztók körében egyaránt.

Ha hosszabb időtávon nézzük a folyamatot azt látjuk míg idén tavasszal a CEU tüntetések hatására csökkent a Fidesz támogatottsága, azóta folyamatosan növekszik.

A Fidesz támogatottságának alakulása az elmúlt egy évben

Ez azt jelenti, hogy míg tavasszal volt olyan pillanat, hogy akár a Fidesz parlamenti többségének elvesztése is elérhető távolságban volt, most még a kétharmad elvesztése is inkább meglepetésnek tűnne. Persze ahogy tavaszhoz képest gyors fordulat állt be a kormány támogatottságában, ez meg is változhat. Kérdés, hogy mi az, ami a Fidesz növekvő trendjét meg tudná változtatni.