Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi lenne, ha bemutatná az Együtt és a Momentum, milyen a kompromisszumkész politika?

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kisebb politikai botrány van abból (persze ez megint egy elég értelmiségi ügy), hogy Fekete-Győr András abban az egyéni körzetben indulna el, ahol Juhász Péter is (egyébként 4 éve Schiffer András indult itt). Mi lenne, ha a két párt kötne egy fair dealt ebben az ügyben?

Juhász Péter iszonyatosan sokat dolgozott az V. kerületben. Nem tudjuk, mennyire lenne esélyes ebben az EVK-ban, de azt tudjuk, Rogán Antalt nem indítják ellene. Tehát valamennyi esélye van. Ugyanebben a körzetben indulna Fekete-Győr András a Momentum pártelnöke, aki biztosan szavazatokat vinne el Juhász elől ebben a körzetben.

Mi lenne, ha a két párt megpróbálna egy olyan megállapodást kötni, amelynek révén Juhász esélyei is növekednének, és a Momentumról is lekerülne az a vád, hogy Juhász ellenében a Fideszt segíti?

Mi lenne, ha Fekete-Győr András visszalépne. Egy listavezető (erre ugyanis a pártelnök esélyes) egyébként se tud a saját körzetében annyira kampányolni, neki az egész országot járnia kell. Cserébe pedig az Együtt mondjuk visszalépteti Nyíri Gábort, a párt jelöltjét a budapesti 5-ös számú választókerületben, ahol Soproni Tamás a Momentum másik elnökségi tagja indulna. Esetleg az Együtt jelöltjét a 4-es számú választó kerületben, ahol Benedek Márton, Göncz Árpád unokája indulna a Momentum színeiben? Még csak az se kell mondani, hogy támogatják a másik jelöltet, csak bejelentik, nem indulnak abban a körzetben.

Így az ellenzéki közvélemény is megnyugodna, a két párt pedig megmutatná, hogy tisztességesen tudják elintézni a vitás ügyeiket. Megmutatnánk, hogy a sok vita és ellentét dacára nem akadályozzák olyan tisztességes jelöltek egyéni körzetben elért lehetséges jó szereplését, akiket elismernek egy másik pártban.

A mai politikai helyzetben mind a Momentumnak, mind az Együttnek csak javára válna, ha kompromisszumkészséget mutatna.