Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egymásnak esett az Együtt és a Momentum

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szópárbajba keveredett az Együtt és a Momentum a jövő évi választások kapcsán. A konfliktus forrása az, hogy a Momentum kedden bejelentette, Fekete-Győr András pártelnök ugyanabban a választókerületben indulna, ahol Juhász Péter is.

(Fotó: Facebook / Juhász Péter)

Ez a budapesti 1-es számú oevk., amelyet eddig Rogán Antal uralt, ám jövőre nem ő, hanem a Fidelitas vezetője, Böröcz László fog elindulni. Soproni Tamás hangján a Momentum is elismerte, hogy Rogán megfutamodásában nagy szerepet játszott a propagandaminiszter gyanús ügyeit módszeresen feltáró Juhász Péter. De ennek ellenére Fekete-Győr mégis elindul ellene – Soproni ezt azzal indokolta, hogy a momentumos pártelnöknek nagyobb beágyazottsága van a kerületben.

Az Együtt elnöke szerint ez az indoklás „a vicc kategóriájába tartozik”, és hozzátette: nincs racionális magyarázat a Momentum döntésére, mindez szerinte csak azt mutatja, a fiatal párt nem akar kormányváltást.

Az Együtt és a Momentum csörtéje részét képezi annak a nagyobb vitának, amely a liberális és baloldali ellenzék jövő évi választási stratégiája körül alakult ki. Azt már tudjuk, hogy egy közös listás indulástól szinte mindenki elzárkózik, de az egyéni választókerületek szintjén, az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az MSZP is a koordinált indulás mellett tette le a garast. A Momentum és az LMP álláspontja ennél kicsit kevésbé világos: kategorikusan elutasítanak bármilyen régi párttal való együttműködést, de a Momentum vezetősége például többször is jelezte, a koordinációról talán még lehet szó, ha ezen múlik a kormányváltás.

A mostani szóváltás emellett a kispártok közötti bejutási verseny része is. A Medián legfrissebb felmérése szerint mind az Együtt, mind pedig a Momentum támogatottsága 1 százalékon áll a teljes népesség körében és a biztos pártválasztókéban is. Az elkövetkező hónapok tétje tehát az is, melyik kisebb párt lesz képes a bejutási küszöb megugrásához elegendő szavazó elszipkázására a riválisoktól.

Frissítés (15:00) – Fekete-Győr: Nem Juhász Péter, hanem a Fidesz ellen indulok

A Momentum elnöke Facebookon reagált Juhász Péter ma reggeli nyilatkozatára. Mint írja:

Azért indulok képviselőjelöltnek, mert Magyarország minden polgárának – így a budapesti 1. választókerület lakóinak is – jár a lehetőség, hogy egy új politikai generációra, a rendszerváltás befejezésére, a baloldal-jobboldal ellentétének meghaladására szavazzanak. Semmi esetre sem Juhász Péter ellen, hanem a választókerület erélyes és alázatos képviseletéért indulok; ha valakit, a Fidesz jelöltjét szeretném legyőzni. Tisztelem azt a munkát, amit Juhász Péter a korrupciós ügyek bemutatásért, a felelősök megnevezéséért tett, de csak a választóknak van joguk megmondani, ki a legalkalmasabb jelölt képviseletükre. A Momentum nem választási matematika alapján dönti el, ki hol indul jelöltként. Azért ebben a választókerületben indulok, mert ehhez kötődöm leginkább: hat évet jártam itt gimnáziumba és hatot egyetemre; ráadásul a mai napig itt élek.

(Mérce, Magyar Nemzet)