Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kényszermunkára fogott dolgozókat szabadított ki az olasz rendőrség Szicíliában

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tavasszal a magyar médiába is eljutott a híre a The Guardian brit napilap riportjának, amely feltárta, hogy a szicíliai gazdáknál román nők tömegei élnek és dolgoznak kvázi rabszolgasorban. Az olasz rendőrség ezen információk alapján kezdett nyomozni, és április és augusztus között 40 farmot ellenőrzött, ahonnan összesen 227 külföldi személyt „szabadított ki”, akik rettenetes körülmények között robotoltak.

Nyolc embert letartóztatott és összesen 33 cég ellen indított eljárást az olasz rendőrség, miután 40 szicíliai vállalkozásnál végzett ellenőrzéseket Ragusában, a sziget déli részén.

Mindössze 2 farmot találtak rendben, és Antonino Ciavola, az eljáró rendőri egység vezetője úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentő körülmények között voltak kénytelenek dolgozni és élni a külföldi idénymunkások, köztük román nők is, például fűtés és víz nélküli barakkokban. Ennek ellenére, a gazdálkodások vezetői szerinte nem voltak tudatában, hogy bűncselekményt követnek el. Sőt, jótevőként tételezték magukat, akik munkát és tetőt biztosítanak az emberek számára, és nem érzékelték, mennyire kizsákmányolják őket.

A rendőrök egy olyan hálózatra is rábukkantak, amely romániai női munkaerőt közvetített a ragusai gazdáknak.

A The Guardian tavaszi cikkében megszólaló nők szexuális erőszakról, extrém munkafeltételekről, kényszerítésről, elmaradt fizetésekről számoltak be, és arról, hogy elszigetelten, megalázó és egészségtelen körülmények között kell élniük.

A riport megjelenése nyomán az olasz hatóságok bizonygatták, hogy már tettek lépéseket ez ügyben, különös tekintettel a román áldozatokra. De az olasz ügyészek és jogvédők arra figyelmeztetnek, hogy ezek az intézkedések nem elegendőek, és hogy román nők és gyermekek ezrei továbbra is veszélyben vannak a régióban.

„Az érintettekkel együttműködő csoportoktól és szociális munkásoktól tudjuk, hogy a visszaélések és a kizsákmányolás ma is folyamatos, és továbbra sem hoztuk létre azokat a feltételeket, amelyek elősegítenék, hogy ezek a nők előlépjenek, és felmondjanak a kizsákmányolóiknak. Ma még az érintettek nagy része eltűri a visszaéléseket, és kész minden áldozatra, attól félve, hogy elveszíti munkáját. Ez, és a családjukért érzett félelem tartja csapdában a dolgozókat”– nyilatkozta a gazdákkal szemben eljáró ügyész, Valentina Botti.

Egy román munkavállaló, aki neve elhallgatását kérte, azt mondta, hogy a kislányával él egy elszigetelt gazdaságban:

„Semmi sem változott. Gyermekeinkkel továbbra is öt négyzetméteres fülkékben élünk. A gyerekek egész nap az üvegházakban maradnak. Nem emberként, állatokként kezelnek bennünket.”

A szakszervezetek rámutatnak arra, hogy Ragusában jelenleg csak három munkaügyi felügyelődolgozik, miközben a megyében több mint 5000 mezőgazdasági vállalkozás van.

Giuseppe Scifo, a CGIL, Olaszország legnagyobb szakszervezetének titkára keserűen állapította meg, hogy a helyi cégeknek csak töredéke tartja tiszteletben a szabályozást.

„Az az igazság, hogy Ragusa mezőgazdaságának nagy része ma a munkaerő kizsákmányolására épül. Ha a hatóságok alaposan ellenőriznének minden céget, amely nem tartja be a törvényeket, a régió gazdasága összeomlana. Ezért inkább elfordítják a tekintetüket”.

(The Guardian)