Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A bulinegyedben is minden út a NER-be vezet

Ez a cikk több mint 6 éves.

Október elején egy, a hvg.hu-n megjelent publicisztika többek között a bulinegyed körül zajló huzavona egyik szembetűnő politikai visszásságát kezdte pedzegetni. A szerző feltevése nyomán az Átlátszó munkatársa kutakodni kezdett a romkocsmák ingatlantulajdonosi, illetve üzemeltetői dokumentumai között, és hamar fideszes szálra bukkant.

A nyár végén kezdődött belső-erzsébetvárosi vita a bulinegyed áldatlan állapotáról két hónapon át zajlott folyamatosan, jelenleg pedig népszavazásra vár az ügy. A városrész polgárai megelégelték a külföldi turisták által frekventált negyed zaját és – köztisztasági, valamint erkölcsi értelemben is vett – mocskát, amely zavarta őket mindennapi életvitelükben.

A helyi lakosok a tarthatatlan helyzet miatt tiltakoztak, a kocsmatulajdonosok megpróbáltak védeni a saját érdekeiket, sokan konszenzusos megoldás felé próbálták terelni a diskurzust – a szórakozóhelyek korai bezárását pedig meglepő módon a Fidesz akadályozta meg.

(Fotó: Flickr)

Vajon „a Fidesz miért védi néhány kocsmatulajdonos érdekét a lakossági indulatok szokásos szítása helyett”? – veti fel fentebb említett HVG-s cikk szerzője a kérdést. Gyanúra adott már okot az is, hogy akkoriban váltotta a befolyásos Bajkai István a helyi lakókért kiálló Rónaszéki Keresztes Mónikát a választókerület elnöki pozíciójában, de az elmélet most kézzelfoghatóbb bizonyítékokkal is alá lett támasztva.

Az Átlátszó nyomozásából kiderül, hogy a szórakozónegyedben a Fidesz-közeli Zsidai Roynak és Száraz Istvánnak is vannak érdekeltségei. Az általuk üzemeltetett Spíler Bisztró és Black Swan persze nem afféle hányás- és vizeletszagú késdobálók, hanem olyan elit helyek, amelyek tökéletesen passzolnak a várban piti összegekért ingatlant bérlő Zsidai és az Origót kiadó New Wave Media Group Zrt. volt vezérigazgatójának portfóliójába.

Az oknyomozó portál szimatolásából beigazolódik ezenfelül, hogy nemcsak az üzemeltetés, hanem az ingatlanok terén is minden út a NER-be vezet a bulinegyedben: a belvárosi ingatlanmutyik egyik szereplője, Mudura Sándor, és a kormányzattal jó viszonyt ápoló Pekli-család szintén felbukkant a dokumentumokban.