Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Volt fideszes polgármester és az esztergomi fideszes polgármester megbuktatója is a Momentum jelöltlistáján

Ez a cikk több mint 6 éves.

Megnevezte 106 egyéni jelöltjét a Momentum. Bár a listán vannak úgynevezett ejtőernyősök is (azaz olyanok, akik csak minimális kötődéssel rendelkeznek a választókerületben, ahol indulnak), helyben ismert, komoly nevek is vannak a Momentum listáján.

Fekete-Gyõr András, a párt elnöke beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 61. évfordulóján (MTI Fotó: Mónus Márton)

Úgy tűnik, nem csupán üres retorika volt a Momentum helyi építkezése, hanem több vidéki körzetben is komoly jelölteket tud a párt állítani. Több olyan jelölt neve is található a listán, aki akár képes lenne egy az egyben megverni a Fidesz jelöltjét, ha a Momentum megállapodna koordinált indulásról a többi párttal, és lenne megfelelő szervezeti támogatottsága a jelöltnek. Csak hát előbbiről nincsen szó.

De nézzük is a jelölteket!

Főleg a párt vezetői indulnak Budapesten, de találunk itt is több érdekes jelöltet. Donáth Anna például abban a 10-es OEVK-ban indul (III. kerület), ahol apja az evangélikus lelkész: Donáth László korábban MSZP-s színekben többször tudott itt nyerni. A XI. kerületben a párt jelöltje az a Bedő Dávid, aki egyik szervezője volt az idén tavaszi tüntetéshullám keretén belül, a Putyin ellen, az orosz nagykövetség elé szervezett tüntetésnek. De találunk a listán korábbi aktivistát is. Teveli Dalma a párt X. kerületi jelöltje korábban a 2012-es diáktüntetések idején a Hallgatói Hálózat tagja volt.

A legérdekesebb jelölt egyértelműen Ács polgármestere Lakatos Béla. Ő korábban a Fidesz színeiben politizált, de a menekültválság kezelése és a Fidesz cigányellenes politikája miatt kilépett a pártból. Úgy tűnik, ő a Momentumban talált új otthonra.

De ugyanilyen érdekes a párt szintén esztergomi jelöltje, Cserép János is, aki korábban a Szeretgom nevű oldalt működtette, és nem kis szerepe volt Tétényi Éva megválasztásában, és a fideszes esztergomi polgármester Meggyes Tamás megbuktatásában. De érdekes név még a párt egyik alapítója, a Pécsen induló Nemes Balázs, aki az internetadó elleni tüntetések egyik állomását, a Közfelháborodás Napja nevű eseményt szervezte.

A listán egyébként van olyan jelölt is, aki korábban más ellenzéki pártban politizált. Juhász Béla a Momentum váci jelöltje például még az Együtt politikusa volt pár hónapja is. Ahogyan az Azonnali megírta, a párt egyik baranyai jelöltje, Körömi Attila korábban a Fidesz, majd a Jobbik politikusa volt.

Persze vannak olyan nevek is, akiknek nem sok esélyük lesz helyben, hiszen ejtőernyősként indulnak saját körzetükben. Ilyen Jász-Nagykun-Szolnokban Papp Gergő a Momentum sajtófőnöke, és Tölcsér Borbála a párt kommunikációs csapatának tagja is. De a párt operatív igazgatója, Pencz András se az esélyesség terhe mellett indul Borsodban, hiszen ők Budapesten élik az életük.

Címlapkép: MTI/Mónus Márton