Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Játékos” módon számolná fel polgárai privát szféráját a kínai kormányzat

Ez a cikk több mint 6 éves.

A nagy cégek fogyasztókövetése, egy kis orwelli politikai csavarral megspékelveírja a Wired a kínai kormány „szociális kreditrendszeréről”. Az ázsiai ország kommunista vezetése az úgynevezett „big data”, azaz a nagyon nagy mennyiségű adatok segítségével fosztaná meg állampolgárait a magánélettől, illetve irtaná ki az önálló gondolkozás és döntéshozatal írmagját is.

Kép forrása: Imgur

A modern technológiai vívmányok kulturális, gazdasági és politikai hatásaival rendszeresen foglalkozó amerikai havilap tudósítása szerint a kínai szociális kreditrendszer egyelőre önkéntes alapon működik, viszont 2020-ra már kötelező lesz a részvétel.

Totális megfigyelés a „versenyképességért”

A Kínai Népköztársaság Államtanácsa a rendszer céljaként az „ország versenyképességének növelését” jelölte meg, az „őszinte hozzáállás és a hitelszintek emelésével”. Valójában azonban inkább a privát szféra felszámolásáról, az egyén autonómiájának teljes megszüntetéséről, illetve a már hosszú évtizedek óta folyó állami megfigyelés „játékosabbá” és ezáltal befogadhatóbbá tételéről van szó.

A kínai kormány nem véletlenül próbálja a nemzeti hitelrendszer fejlesztésének álcájával elkenni tervük nyilvánvalóan disztópikus természetét. A legszabadabb demokráciákban is bevett gyakorlat ugyanis, hogy az embereket gazdasági és szociális hátterük alapján különböző hitelbesorolási kategóriákba osztják, hogy később majd azoknak megfelelően kaphassanak (vagy ne kaphassanak) kölcsönt.

Csakhogy ezek a hitelbesorolások olyan hivatalos dokumentumok alapján frissülnek, amelyek igazolják, hogy az illetőnek például van-e állandó munkahelye, hányan élnek egy háztartásban és hasonlók. Ezzel szemben a kínaiak szociális kreditrendszere az állampolgárok folyamatos online monitorozásán alapszik, így értékelnek és rangsorolnak mindenkit – ha tetszik nekik, ha nem.

Üdv a Gépezetben!

Technikailag a gépezetet az a gigászi mennyiségű adat tartja mozgásban, amelynek jelentős részét különböző adatóriások gyűjtik a százmilliók által használt üzenetküldő és egyéb szolgáltatásaikon keresztül.

Az online megszerzett adatok alapján az állampolgárok életét ezután összetett algoritmusokkal egyetlenegy számbeli értékeléssé redukálják. A kapott eredmény 350 és 950 pont közé eshet, többek között attól függően, hogy az illető időben fizette-e be a számláit, megerősítette-e személyazonosságát telefonszámmal és lakcímmel, továbbá hogy milyen a viselkedése és preferenciái.

Napi tíz órát ülsz a számítógép előtt? A Nagy Testvér most már tud róla és az algoritmus emiatt majd olyan ajánlatokat fog neked feldobni, amelyek az aktívabb életre buzdítanak. Szép lassan, de hatékonyan terelnek a Pártnak kedves döntések irányába.

„Ideológiailag megbízhatatlan” politikai véleményt teszel közzé? A Nagy Testvér ezt főleg tudja és nemcsak téged büntet, hanem az ismerőseidet is. Elég egy haver péntek esti, meggondolatlan, rendszerkritikusabb hozzászólása két sör után és az ő értékelésével együtt a tied is megindul lefelé. Így az ember kétszer is meggondolja, hogy mit nyilatkozzon az interneten,

cenzúrára és hasonlóan idejétmúlt, primitív módszerekre többé nincs is szükség: a gondolatrendőr beépül az egyén tudatába, a személyiség integrált része lesz.

Lehet játékos a diktatúra?

Az egyelőre önkéntes alapon működő rendszer idén februárig hatmillió állampolgár eltiltását eredményezte a repüléstől, illetve további másfélmillióét a vonattal való utazástól – mindezt a közösségi felületeken való engedelmetlenség miatt.

A büntetések ellenére mégis rengetegen döntöttek úgy, hogy beolvadnak a gépezetbe, ugyanis ha a Párt kívánalmainak megfelelően viselkedsz, különböző kiváltságokat kaphatsz. 600 pontnál kedvező feltételekkel vehetsz fel egy kis kölcsönt, 650-nél kaució nélkül bérelhetsz autót, gyorsabban csekkolhatsz be a hotelekben és a pekingi repülőtéren. Ha igazán hajlandó vagy eladni a személyiséged és lelked a Pártnak, akkor 666 (!) pontnál már kétmillió forint értékben kaphatsz kölcsönt az egyik adatgyűjtő cég pénzügyi vállalatától.

A Fekete Tükör című sorozat már megjósolta, igaz, ott nem egy állami algoritmus, hanem a többi ember osztogatta a pontokat. (Kép forrása: Imgur)

 

A magas pontszám már most státuszszimbólumként funkcionál, a Twitter kínai megfelelőjén majdnem százezren dicsekednek vele, ugyanis a magasabb pontszám nagyobb esélyt jelent egy randinál vagy akár lánykérésnél. Van olyan cég, amely tanácsokat is kínál, hogy hogyan növeld a pontszámodat, illetve hogyan ne állj többet szóba a gondolatrendőrségnek engedelmeskedni nem kívánó barátaiddal, ismerőseiddel.

A szociális kreditrendszer gyakorlatilag a Kommunista Párt paradigmaváltását testesíti meg. Mostantól lehet, hogy nem vernek agyon bunkósbottal, ha nem teszel úgy, ahogy nekik tetszik, inkább „játékossá” teszik az engedelmességet: viselkedj rendesen és megjutalmazunk!

Hu Tao, az egyik közreműködő adatóriás főigazgatója ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy habár egyelőre nem jár közvetlen büntetés a „megbízhatatlanoknak”, a rendszert úgy tervezték, hogy később majd ne tudjanak autót bérelni, hitelt felvenni – vagy akár munkát vállalni. Hozzátette továbbá, hogy cége felkereste a kínai oktatási hivatalt is, hogy megszerezzék a vizsgákon puskázó diákok listáját annak érdekében, hogy a jövőben majd „megfizessenek” ezért.

Ha minden a Párt tervei szerint halad, akkor a Kínai Népköztársaságban 2020-ra egyidejűleg valósulhat meg Orwell disztópiája az 1984-ből és a Fekete Tükör című sorozat sötét víziója a jövőről; az online és az offline világ, ha nem is maradéktalanul, de összeolvad.

Az új rendszer legnagyobb vesztese kétségkívül az egyén, illetve annak szabadsága – legnagyobb győztese pedig furcsamód a kapitalizmus és a totalitárius kommunista állam lesz egyszerre.