Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vannak kisebb hiányosságok: úszik a tanuszoda program?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A kormány célja, hogy 2018-ra ne legyen olyan járás Magyarországon, ahol nincs tanuszoda, így minden iskolás gyerek megtanulhat úszni – ezt szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Ez például egy tanuszoda alapkőletétele, Putnokon, 2014-ben. Egy évvel később egyébként még szinte semmi sem történt. (Kép forrása: kormany.hu)

Derecsken nem tudják használni az amúgy elkészült tanuszodát a gyerekek, mert a kivitelező szerint a szerződésben nem szerepelt a két medencéhez tartozó vízátemelő – vagyis jelenleg épp használhatatlan. Ez viszont már mai hír, de jól mutatja, hogy a kormány által megálmodott projekttel mi a probléma.

A beruházásért felelős cég ügyvezetője szerint ugyanis a műszaki berendezéseket nem nekik kellett volna kivitelezniük, a szerződésben mégis valami ilyesmi áll, az átadás előtt valahogy nem kérdezett erre rá senki, a helyi (amúgy fideszes) polgármesternek pedig fogalma sincs az egészről, ugyanis az önkormányzatnak nem volt beleszólása az ügybe, hiszen az az állam kezében volt.

Arról nincs hír, hogy a gyerekek mikor kezdhetik meg a tanuszoda használatát.

Balog Zoltán egyébként még tavaly arról beszélt, hogy az iskolai sport fejlesztéséhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra, ennek érdekében létesül 25 településen 25 tanuszoda. 2018-ig.