Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több száz oltásellenes tüntetett Bukarestben

Ez a cikk több mint 6 éves.

A védőoltások kötelezővé tétele ellen tüntettek vasárnap több százan Bukarestben, élőláncot alkotva a parlament előtt – írja a Maszol.

A tüntetők például „Nem tűrjük az egészségügyi diktatúrát” és „Büntetőjogi felelősséget az oltásgyártóknak” feliratú táblákat tartottak a magasba (itt megnézhető), miután múlt hét hétfőn a szenátus megszavazta az oltástörvény tervezetét, méghozzá csaknem egyhangúlag. A demonstrációra buszokkal érkeztek más településekről a tüntetők, sok szülő gyerekkel érkezett, és papok és apácák is részt vettek a megmozduláson – Romániában ugyanis az egyház erősen oltásellenes nézeteket képvisel.

A nyáron volt olyan, hogy két hét alatt több mint 300 újabb kanyarós megbetegedést regisztráltak.

A Romániai Szülők Szövetségének elnöke, Cristi Filip a következőkkel érvelt az oltások kötelezővé tétele ellen: „Első helyen vagyunk Európában a rákos megbetegedésekben. Az oltások meggondolatlan erőltetésével még súlyosabb lesz a helyzet”.

És hogy miért volt szükség az oltások kötelezővé tételére?

Romániában a tavaly februárban kezdődött kanyarójárvány több mint tízezer megbetegedést okozott és 35 halálos áldozatot követelt eddig. A kormány augusztusban terjesztette a parlament elé az oltástörvényt, ami ugyan közvetlen büntetést nem ír elő az oltást megtagadóknak, de különböző megszorításokkal és folyamatos oltási tanácsadások kötelezővé tételével igyekszik rávenni az ellenkező szülőket arra, hogy gyerekeiktől ne vonják meg a hét legfontosabbnak tekintett vakcina beadását.

(Forrás: Maszol)