Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyilvánosságra kell hoznia a Magyar Villamos Műveknek a Fidesz kvázi-fiókszervezetének adott félmilliárdos támogatás dokumentumait

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lezárult a májusban az atlatszo.hu közérdekű adatigénylésével indult MVM-ügy. A Fővárosi Törvényszék pénteken meghozott, nem jogerős ítéletének értelmében a Magyar Villamos Művek Zrt. köteles minden olyan általa kezelt iratot nyilvánosságra hozni, amely a CÖKÁ-nak, azaz a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány nevű kormánypárti kvázi-fiókszervezetnek 2016-ban megítélt összesen 508 milllió forintos támogatásról szól.

Április végén a HVG a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezet kapcsán tett említést a Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött álló alapítvány, a CÖKA állami támogatásairól. A mára már életbe lépett törvény részletes beszámolási kötelezettséget ír elő a külföldről is támogatott szervezeteknek, viszont az állami energetikai vállalatcsoport, az MVM által támogatott szervezetre ez ugye nem vonatkozik. Az aktívan politizáló civilek 2016-ban a Fidesz helyett az ő politikai üzenetükkel összhangban folytattak lejárató plakátkampányt Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor ellen, tehát felmerült a gyanú, hogy a szervezet állami cég pénzéből segít a kormánypártnak kampányolni.

A gyanú az MVM és a CÖF hallgatása ellenére beigazolódott, amikor az Átlatszó közérdekű adatigényléssel kiderítette, hogy előbbiek több, mint félmilliárd forintot adtak a tavalyi év folyamán a szervezetnek. Az esetről korábban itt írtunk⁠.

A Fővárosi Törvényszék pénteki ítélete most gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha nem fellebbez az állami energiacég, akkor hamarosan a támogatás tényén túl azt is meg fogjuk tudni, hogy milyen kérelem alapján kapott a CÖF-CÖKA félmilliárd forintnyi közpénzt, illetve erre milyen szerződést kötöttek.

Az Átlatszó szerint „A kérelem támogatásának szempontjairól, valós okairól – a bírói indoklás fényében – várhatóan a kiperelt iratokból sem fogunk érdemit megtudni, de a CÖF és az MVM egymásra találásáról így is lényeges dolgokat tudhatunk majd meg.”