Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte a teljes ellenzék kiállt a kéményseprők mellett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfő reggel a Parlament előtt demonstrált a Kéményseprők Országos Szakszervezete, a KOSZ. A mintegy 70 demonstráló kéményseprő, és a mellettük kiálló pártok (Párbeszéd, LMP, Jobbik, MSZP) azért vonultak fel a reggeli időpontban, hogy azt követeljék, a parlament ne fogadja el újra az Áder János által a parlamentnek visszaküldött, a kémények kötelező ellenőrzésének eltörléséről szóló törvénytervezetét.

A jelenlévők mind hangsúlyozták, óriási kockázata van az ellenőrzés eltörlésének, amely növelné, a széndioxid mérgezések, a lakástüzek számát. A KOSZ elnöke, Vámos Csaba Orbán Viktortól idézett, a haza és a család védelméről. Az idézett passzus után megkérdezte a jelenlévő kéményseprőket, egyetértenek-e vele. Majd feltette a kérdést, ha Orbán Viktor hazafi, és a magyar családokat akarja megvédeni, akkor miért enged át egy ilyen veszélyes törvényt?

Kéményseprők tüntetnek a Parlament előtt a kötelező ellenörzés megszüntetése, és szakmájuk tönkretétele ellen!

Posted by Mérce on Monday, 30 October 2017

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvényjavaslat a kéményseprési rendszer átalakításának a kudarcát mutatja, azt, hogy a katasztrófavédelem képtelen ellátni ezt a feladatot.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a törvényjavaslat gyilkossági kísérlet a magyar társadalommal szemben. Szerinte a fideszes gőg legyőzte a józan észt.

Demeter Márta, az LMP parlamenti képviselője szintén úgy vélekedett: mivel a katasztrófavédelem képtelen volt ellátni a kéménysepréssel járó feladatokat, erre a feladatok megszüntetése volt a válasz, ami elfogadhatatlan. Amennyiben a kormánytöbbség újra megszavazza a törvényjavaslatot, családok százezreit sodorják veszélybe – tette hozzá.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen a sokszor hulladékokkal fűtő, így a kémény és lakástüzeknek inkább kitett szegényebb családok kerülnek veszélybe. Ugyanakkor a javaslat veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot is, hiszen mérgező anyagok kerülhetnek a levegőbe – tette hozzá Szabó Tímea.

A demonstráción felszólalt még Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke (aki a kéményseprők a mentősök tüntetésén tett látogatását viszonozta), és felidézte: a tavalyi fűtési szezonban 28-an vesztették életüket szén-monoxid-mérgezésben, vagyis a mentőknél senki nem tudja jobban, hogy milyen fájdalmat okoznak ezek a kémények tisztításával megelőzhető halálesetek.

A kéményseprők kálváriája nem a mostani törvénymódosítással kezdődött. Korábban a kormány átvállalta a rezsicsökkentés jegyében a kéményseprés díját, majd csökkentette az ellenőrzések számát, végül a kéményseprőket besorolták a katasztrófa-védelem alá, és megemelték a normát, amit teljesíteniük kell.

Mérce/MTI