Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A skót kormány bocsánatot kér a meleg férfiaktól

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nicola Sturgeon skót kormányfő november hetedikén bocsánatot fog kérni a skót kormány nevében azoktól a homoszexuális férfiaktól, akiket a már eltörölt, diszkriminatív törvények értelmében elítéltek 2001 előtt azonos neműek között létesített szexuális kapcsolat miatt.

Kép forrása: Pixabay

A bocsánatkéréssel egy időben életbe lép az az új jogszabály is, amelyet Sturgeon még a választási programjában ígért meg, és amely automatikusan felmenti a bűncselekmény alól az érintetteket.

A gesztus nem precedens nélküli a térségben: négy éve Angliában utólagosan felmentették Alan Turing matematikust, aki a második világháború alatt feltörte az Enigmát, a nácik üzenettitkosító rendszerét. Turingot 1952-ben ítélték el szexuális beállítottsága miatt, ekkor a börtönt elkerülendő, inkább a kémiai kasztrációt választotta. Idén januárban közel negyvenkilencezer sorstársa kapott posztumusz felmentést.

Az ehhez hasonló visszamenőleges felmentéseket az teszi szükségessé, hogy így egyrészt megszűnik sokak büntetett előélete, megkönnyítve számukra a munkavállalást, másrészt pedig a bocsánatkéréssel elismerik, hogy a régi, kirekesztő törvények voltak helytelenek, nem pedig az általuk kriminalizált homoszexuális kapcsolatok.

Noha Anglia és Wales fél évszázada már részben dekriminalizálta a felnőttek között, közös beleegyezéssel létesített homoszexuális kapcsolatot, a jogi reformra Skóciában egészen a nyolcvanas évekig kellett várni.

Ezt megelőzően a diszkriminatív jelleg mellett a skót jogi hozzáállás ráadásul tökéletesen következetlen is volt: míg a férfiak között létesített szexuális kapcsolat bűncselekménynek számított, a leszbikusok létezéséről egyszerűen nem vett tudomást a törvénykezés.

Akkoriban ha nem is „kapták rajta” és ítélték el a melegeket, gyakran kegyetlen, primitív eljárásoknak voltak kitéve. Egy 2014-ben házasodott skót meleg pár egyik tagja így emlékezik vissza saját történetére:

„Orvosi segítségért fordultam a férfiakhoz való szexuális vonzalmam miatt. Két hétig voltam pánciens egy pszichiátriai osztályon. Egy székben ültem, mögöttem egy vetítővel, és egy gombbal a szék karfáján. A szabályok egyszerűek voltak: ha egy nő képe jelent meg, akkor nem kaptam áramütést. Ha egy férfi képe bukkant fel a képernyőn és megnyomtam a gombot, akkor még talán megúsztam az áramot. Ha viszont csak ültem és néztem, akkor a karjaim a levegőbe ugrottak és kínzó fájdalmakat kellett átélnem. Kegyetlen volt.”

A beharangozott jogszabály a skót kormány szóvivője szerint történelmi hibát fog kijavítani, és igazságot szolgáltat azoknak, akiket méltatlanul kriminalizáltak amiatt, hogy kit szerettek.

(Forrás: BBC News)