Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elmaradt a sztrájk, megtartja bemutatóját az Opera

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az Operaházban dolgozókat tömörítő három szakszervezet a mai premier idejére szervezett sztrájkot, de a hvg.hu tudósítása szerint a munkabeszüntetés végül elmaradt. Megegyezés ugyan nem született a felek közt, a sztrájkkészültséget a dolgozók fenntartják, de A hugenották premierje megkezdődött.

A hugenották, kép forrása: opera.hu

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete múlt csütörtökön adott ki sztrájkfelhívást, az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter által tavasszal felmondott kollektív szerződés hiányára hivatkozva. A kollektív szerződés hiánya állításuk szerint „fejenként 130 ezres jövedelemcsökkenéshez vezet”. A sztrájkot azért kezdeményezték két másik szakszervezettel együtt (Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, Színházi Műszaki dolgozók Szakszervezet), mert a főigazgató a július óta tartó kollektív munkaügyi vitában foglalt követeléseiket „folyamatos felhívásaik és tárgyalási kezdeményezéseik” ellenére sem hajlandó teljesíteni.

A szakszervezetek korábban éppen a kollektív szerződés hiánya miatt ellenezték Ókovács újbóli főigazgatói kinevezését 2017 nyarán. Ókovács ekkor a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy az intézmény állami támogatásából bérekre sem futja.

A főigazgató csütörtöki sztrájkfelhívásra írt válasza egyoldalú zsarolásnak tekinti a követeléseket tartalmazó dokumentumot, ugyanakkor a dolgozók által hiányolt kollektív szerződést a menedzsment mondta fel áprilisban, egyoldalúan, indoklás nélkül. Akkor az intézmény azt állította, a dolgozók munkaterhei az Operaház felújítása miatt csökkennek, ennek ellenére nem terveznek csoportos létszámleépítést.

Az Operaház a sztrájkfelhívást követő közleményében perrel fenyegetett, és kérte a dolgozókat és a közönséget, hogy „ne hagyják besározódni” a Reformáció500 eseménysorozat legfontosabb dátumát, ami éppen a ma esti bemutató.

A hvg.hu tudósítójának ma délután nyilatkozó zenészek szerint a főigazgató csúsztatott, amikor csökkenő munkaterhekről beszélt, hiszen szeptemberi bérük éppen a plusz fellépések miatt haladta meg az előző évit, alapbérüket azonban jó ideje nem emelték.

Arról nincs tudomásunk, hogy pontosan miért maradt el a munkabeszüntetés, de a hvg.hu azt írja, a dolgozók fenntartják a sztrájkkészültséget.

A portál hozzáteszi, hogy Ókovács a premier előtt azt közölte a zenészekkel, hogy ha kell, egy szál zongorával is megtartják a szombati premiert.

(MTI, hvg.hu)