Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MNB pont azt mondja, mint az ellenzék: az oktatáson múlik, hogy javul-e a versenyképesség

Ez a cikk több mint 6 éves.

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója tartott tegnap sajtótájékoztatót, ahol a sikerpropaganda mellett, meglepő módon más dolgok is terítékre kerültek.

A jegybank vezető munkatársa az MNB Versenyképességi jelentését mutatta be. Palotai szerint eddig is több intézkedés történt a versenyképesség növelése érdekében, azonban a vállalkozások esetében szükség van a munkára rakódó terhek további mérséklésére, az állami bürokrácia csökkentésére, a bankrendszer hatékonyságának javítására, a bankok működési költségeinek visszafogására és a digitalizáció ösztönzésére. Szerinte Magyarországnak nem az olcsó munkaerővel kellene versenyeznie a többi országgal, a béreket tovább lehetne növelni, de a bérszint emelkedése mellett a termelékenység javítását is el kell érni.

A versenyképesség növelése érdekében az oktatás területén elsősorban az alapfokú és a felsőfokú szinteken kellene javítani. Egyes felmérések alapján a magyar diákok, egyetemi hallgatók ugyan jól megtanulják a tananyagot, de nem tudják a megtanult ismereteket megfelelően alkalmazni.  Hozzáfűzte: a PISA-tesztek alapján pedig jelentős lemaradásban van a hazai oktatás, amely elsősorban a digitális hiányosságoknak, elmaradásnak tudható be. A piaci igények alapján a reál tantárgyak körét érdemes lenne bővíteni, amihez nélkülözhetetlen a középszintű és a felsőoktatás jelentős fejlesztése.

A versenyképességet növelné az is az MNB szerint, ha a magyar lakosság  idegennyelv ismerete javulna. A beszélt idegen nyelvek területén jelentősen elmaradunk az EU-tól, a felnőtt lakosság csak 37 százaléka, a fiataloknak 58 százaléka mondja magáról, hogy legalább egy idegen nyelvet beszél.

Palotai szerint a prevenció erősítésével lehet javítani a lakosság életminőségét, de az egészségesen eltöltött évek számában már megfigyelhető a felzárkózás. A gyógyszerre költött összegek helyett a megelőzésre szánt nagyobb pénzek nemcsak megtakarítást, hanem az életminőség javulását is hoznák.

A szöveg érdekessége, hogy az MNB ügyvezető igazgatója szerint kívánatos intézkedései mind megtalálhatóak a különböző ellenzéki pártok programjában. Ahol nem találhatóak meg, az speciel a kormányzás.

(MTI)