Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jön az adócsökkentés, de megint a focisták járnak jól

Ez a cikk több mint 6 éves.

A tegnapi napon több, a lakosságot érintő adózási eljárás könnyítését és jelentős adókedvezményeket ígérő törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztérium és Gulyás Gergely. Azonban bekerült egy érdekes módosítási javaslat is az adócsomag mellé, mégpedig a sportvállalkozásokat érintő adózási tárgyú törvényekre vonatkozóan.

A Tiba István által szintén 2017.október 24-én előterjesztett javaslat 3. pontja értelmében az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ismertebb nevén ekho) szabályainak változtatásával biztosítanának további kedvezményeket a hivatásos sportolók és az őket foglalkoztató csapatok számára. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, mint azt az elnevezése is mutatja, leegyszerűsíti a munkáltatók, kifizetők adminisztrációs feladatait. Továbbá az ekho hatálya alatt szerzett jövedelmek után a rendes munkaviszonyban fizetendőhöz képest kisebb mértékű közterhet kell viselnie a kifizetőnek (20%) és a munkavállalónak (15%) egyaránt, így mindkét fél számára kedvezőbb adózási lehetőséget kínál.

A fideszes képviselő által benyújtásra került törvénymódosítási javaslat egyszerűen mentesítené a hivatásos sportolók munkáltatóit a 20%-os közteher fizetése alól, és mindezt a 2017. szeptember 1. után kifizetett ekhós sportolói jövedelmekre visszamenőleg is érvényesítené.

Az államkasszába így be nem kerülő 20%-kal pedig nyugodtan meg lehet emelni a sportolói és edzői fizetéseket. A módosítás kizárólag a hivatalos sportolókat foglalkoztató kifizetőknek biztosítaná ezt a kedvezményezetti státuszt, az ekho hatálya alatt működő további szakmák, mint multimédia-tervezők, képzőművészek, zenészek, grafikusok, újságírók, kiadói szerkesztők, rendezők stb. munkáltatóira nem vonatkozik a fizetési könnyítés eztán sem.

És hogy a magyar történelem miként ismétli önmagát, mi sem bizonyítja jobban, mint az alig 4 és fél hónappal ezelőtt kísértetiesen hasonló módon lezajlott törvénymódosítási procedúra. 2017. júniusában szintén az adócsökkentések jegyében megalkotott adócsomag részeként került benyújtásra az az ekho szabályokat módosító javaslat, aminek következtében a hivatásos sportolók és edzők éves szinten 125 millió helyett immár 250 millió forintos jövedelemig élhetnek az egyszerűsített adózási formával, míg a nem sportoló ekhós adózónál ez a határérték továbbra is változatlan, azaz évi 60 millió forint maradt.

Ha ezek után még számításba vesszük azt a lehetőséget, hogy lesznek olyan derék sportolók, akik elérik az évi 250 millió forintos jövedelemhatárt, vagy akár csak annak a felét, akkor a bizonyos 20%-os kifizetői közteher fejenként tízmilliós nagyságrendű hiányként jelentkezik majd az államkasszában, és marad például a Felcsút focistáinál.

(címlapkép: Pixabay)