Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kúria szerint nem kommunista dolog a TAO adatok nyilvánossága, a kormány mégis eltitkolná

Ez a cikk több mint 6 éves.

Közpénznek minősülnek azok a támogatások, amelyeket a vállalkozások a sportegyesületeknek adnak, így döntött a Kúria – írta meg a hvg.hu.  Orbán régebben azt mondta, hogy a TAO közpénzjellegét firtatni „kommunista dolog”.

Pancho Aréna, Felcsút. Kép: Wikimedia Commons/Solymári

A tavalyi évben 135 milliárd forint adó ment sportegyesületekhez társasági adókedvezmény formájában az mfor.hu összeállítása szerint. Az elmúlt években összességében 360 milliárd forint vándorolt így a közös kassza helyett a látványcsapatsport egyesületekhez. A Kúria ítélete alapján ezek a pénzek közpénznek minősülnek, így az Alaptörvény szerint nyilvánosaknak kell lenniük.

A pert, ami kapcsán most döntött a Kúria, a Transparency International indította az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzetgazdasági Minisztérium ellen. Már másodfokon is a Transparancy nyert a Fővárosi Ítélőtáblán. Akkor arra hivatkozott a bíróság, hogy a TAO-támogatásokat osztó cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”. Egy másik per is van folyamatban, ahol a látványsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong – szövetségeitől igényeltek hasonló az adatokat, a társaságiadó-kedvezmény terhére nyújtott támogatások kapcsán. Itt is hamarosan megszülethet a bírósági döntés.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta egy újságírói kérésre a felcsúti Pacho Aréna avatóünnepségén, hogy, a TAO-pénz nem közpénz. A miniszterelnök kommunista beidegződésnek nevezte, hogy egyesek így tekintenek ezekre a forintokra.

Az új adótörvényekben végleg el akarja titkolni a kormány ezeket a TAO adatokat. Arra hivatkozna az új törvény, hogy hiába közérdekű adat a tao-támogatások összege, az adótitoknak fog majd minősülni. Így szól a törvénytervezet 128. § (5). pontja:  közérdekű vagy közérdekből nyilvános adat nem ismerhető meg, ha az (1) bekezdésben meghatározott adótitoknak minősül„. A hivatkozott (1). Bekezdésben pedig az szerepel, hogy  „adótitoknak minősül különösen az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás, az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás, vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a támogatott megnevezése, a támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke”.

A 2016/2017-es idényben a futballklubok közül a TAO-pénzekből a Mészáros Lőrinc vezette Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány vitte el a legtöbbet azzal, hogy 2,92 milliárd forintos támogatást kapott. A Tállai András NAV-elnökhöz kötődő Mezőkövesd Zsóry FC 779 milliót, a Seszták Miklós miniszter nevével fémjelzett Kisvárda 581 milliót kapott a TAO támogatásokból.