Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Befellegzett a kamupártoknak?

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Közös Ország Mozgalom mögött felsorakozó ellenzéki egység rávehette egy fontos módosításra a Fideszt. A fél százalékot sem elérő pártoknak vissza kell majd fizetniük az állami kampánytámogatást.

Gulyás Gergely a Fidesz újdonsült frakcióvezetője ma sajtótájékoztatón jelentette be azt a fideszes javaslatot, hogy amennyiben egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson fél százalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget. Gulyás az ellenzéki pártokra hivatkozott, akik többször kritizálták a választási rendszer azon önellentmondását azt, hogy amíg az egyéni jelölteknél ha valaki nem éri el a két százalékos eredményt, a neki járó 1 millió forintos állami kampánytámogatást vissza kell fizetnie, addig az országos listák esetében nincs ilyen küszöb. Az Állami Számvevőszék elnökének a házelnökhöz írt múlt heti levéle is megfogalmazott hasonló tartalmú változtatást.

A visszafizetési kötelezettség kapcsán azt mondta Gulyás, hogy a törvényi változás értelmében az érintett párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznának visszafizetni a támogatás összegét. Azt is elárulta a javaslatról, hogy indítványuk alapján még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozni kellene arról, hogy kik a párt legfőbb vezető testületének tagjai. A frakcióvezető Répássy Róberttel együtt kezdeményezte kampányfinanszírozási törvény módosítását..

A kampányfinanszírozásról szóló törvény sarkalatos jogszabály, így a törvénymódosítás kétharmados többséget igényel, ezért a kormánypártok mellett szükséges még hozzá pár ellenzéki képviselő támogatása is.

Közös Ország Mozgalom választási reformjavaslatai közül eddig erre ez egyre reagált érdemben a  kormánypárt.  A Gulyás Márton kezdeményezésére létrejött mozgalom ebben a kérdésben az érvényes szavazatok legalább 1%-ánál húzta volna meg a visszafizetési kötelezettség határát.  

A kamupártok 2014-ben közel 300 millió forintnyi támogatást zsebeltek be, hiába jelentette fel őket az Állami Számvevőszék, a NAV eljárását megszüntette az ügyészség. A Fidesznek politikailag jól jöttek a kamupártok, hiába volt ezeknek a pártoknak a támogatottsága rendkívül alacsony, de ha kevésen múlt egy-egy körzetben a választás, akkor döntő lehetett, hogy mennyire szóródnak az ellenzéki szavazatok. Egyes becslések szerint 2014-ben a Fidesz legalább két egyéni mandátumot nyert ezeknek a pártoknak köszönhetően. Mivel csupán egy mandátumon múlt a  a kétharmados többség, így a kamupártok is hozzájárulhattak Orbán újabb nagy győzelméhez.

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor