Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ezt üzenték az ellenzéki pártok a nemzeti ünnepen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az együtt, de külön szellemében zajlott a baloldali és liberális ellenzéki pártok megemlékezése október 23-án. A Jobbik, az LMP és a Momentum viszont nem közösködött, ők mind külön megemlékezést tartottak.

Ellenzéki vezetők koszorúznak a Vértanúk terén (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A nap folyamán a baloldali és liberális ellenzéki pártok különböző kombinációkban gyűltek össze, aztán oszlottak szét. Reggel az MSZP, a DK, a Párbeszéd, a MOMA, az Együtt és a Liberálisok képviselői koszorúztak Nagy Imre emlékházánál, ezzel párhuzamosan a Párbeszéd és az Együtt külön megemlékezést is tartott. Délután volt még egy közös koszorúzás a Vértanúk terén, ahol Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Székely Sándor, a Szolidaritás elnöke, Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke jelent meg.

Az LMP vezérkara Debrecenben emlékezett meg, a Jobbik a Corvin-közben, a Momentum pedig a Szabadság téren.

De mit is üzentek az országnak?

Az MTI szerint Kunhalmi Ágnes a sztálini diktatúrához hasonlította a jelenlegi kormányt. Az MSZP budapesti elnöke azt is elmondta, hogy a magyarok nem „homogén, gyűlölködő massza”, amivé Orbán Viktor akarja tenni, vagy aminek láttatni akarja őket, hanem igenis szabadságszerető, okos, tehetséges és becsületes nép. A magyar szabadságot, a magyarok tehetségét nem lehet elnyomni akkor sem, ha „lényegében százszázalékosan” minden sajtóterméket megvesznek az „orbánisták”, és ha a fejlődésre szánt európai uniós forrásokat „eltéríti” vagy „ellopja” a kormány – jegyezte meg.

A szocialista szónok szerint a magyarok igazi elnyomói „nem Brüsszelben vannak, hanem itthon, kormányon”, azok, akik „elveszik a nép vagyonát”, elveszik az ország szellemét, „lerombolják” az oktatását, „elveszik a magyarok egészségét, mert lerohasztják az egészségügyet”.

Ugyancsak az MTI számol be Karácsony Gergely beszédéről, amelyet az Együttel közös megemlékezésén mondott el. A Párbeszéd társelnöke elmondta: az elmúlt évtizedekben – az 1989-es rendszerváltás óta is – kiderült, önmagában a szabadság és a demokrácia nem teremt igazságosabb társadalmat. Márpedig 1956 éppen arról szólt, hogy a három fontos értéket, a nemzeti önrendelkezést, a demokráciát és a társadalmi igazságosságot egyszerre kell tudni képviselni.

Karácsony utalt a jelenlegi ellenzéki vívódásokra is kitért. Szerinte az ellenzék két rossz út közül választhat: az egyik, hogy képtelenek együttműködni, és ezzel hatalmon tartják azokat, akik nem méltók a hatalomra. A másik rossz irány, hogy megpróbálják az ellenzéket a maga sokszínűségében tönkretenni, és megpróbálják a nagyon különböző politikai világnézeteket valamilyen egységes alakzatba összesöpörni, ezáltal kioltva azt az erőt, ami épp a sokszínűségében van.

Szigetvári Viktor, az Együtt Országos Politikai Tanácsának elnöke azt hangsúlyozta: az Együtt abban hisz, hogy 2018 tavaszán „okos együttműködéssel meg lehet roppantani az Orbán-rezsimet, meg lehet akadályozni, hogy újabb Orbán-kormány alakuljon”.

Gyurcsány Ferenc a DK hatodik születésnapjával egybekötött megemlékezésen mondott beszédet: a volt kormányfő a jelenlegi kormányt a polgári, európai, szabad Magyarország ellenségének nevezte. A távirati iroda szerint Gyurcsány úgy fogalmazott: nincs lehetőség kompromisszumot kötni a jelenleg hatalmon lévőkkel, le kell győzni őket, és ezt sokkal inkább 2018-ban kell megtenni, mint 2022-ben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Corvin-közben megígérte, le fogja váltani Orbánt. Ezután békítő, középre húzó hangot ütött meg. „Nem az érdekel, mi az, ami szétválaszt, hanem mi az, ami összeköt. A szakadék szélén fogjuk meg egymás kezét, és meneküljünk. Én is része voltam a szekértábor harcoknak, törzsi háborúknak, lövészárokból való lövöldözésnek. Ebből szálltam ki, szálltunk ki mi jobbikosok” – idézi az Index Vonát.

Szél Bernadett: Ahol gátlástalanul uralkodnak, ott is van remény

Szél Bernadett a debreceni Egyetem téren (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Az LMP társelnöke és miniszterelnök-jelöltje szerint van esély arra, hogy 2018-ban új időszámítás kezdődjön Magyarországon. Szél hangsúlyozta, ne engedjük, hogy gátlástalanok uralkodjanak fölöttünk. Mert egy nemzet csak akkor erős, ha szabad és független, csak akkor tudjuk valóra váltani a bennünk munkálkodó reményt.

A Momentum Szabadság téri tüntetésén a fiatalokat hívta szavazásra a párt elnöke, Fekete-Győr András. Elmondta, kampányt indítanak, hogy mindenkit tájékoztassanak a szavazás fontosságáról. Fekete-Győr elismételte az október 15-én bemutatott programjuk alapelveit: a fiatal generáció megmentése, a 21. századi megoldások, a korrupció felszámolása, nagyobb Magyarország és segítség minden családnak. „Közültek valók vagyunk” – mondta a fiatal politikus a Szabadság téren összegyűlt 100-150 szimpatizánsnak.