Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A „szegények orvosa” volt, mégis szemétre dobták a szobrát

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy pécsi szeméttelepen talált rá Vilt Tibor, Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrász alkotására az RTL Klub. A szobor a helyi bábaképzőt alapító, és a „szegények orvosaként” is számon tartott Doktor Sándornak állított emléket – míg szemétbe nem került. És hogy mi a kiselejtezés oka? Doktor Sándor 1918-ban részt vett a Monarchiát megbuktató demokratikus forradalomban, a pécsi Nemzeti Tanács elnöke volt.

Doktor Sándor két évvel később a Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság kikiáltásánál közreműködött, amely miatt a Jobbik már 2010-ben kifogásolta a szobrát.

A pécsi önkormányzat aztán 2011-ben távolította el a műemléket, és az RTL Klubnak elmondta: nem tervezik újra köztéren felállítani.

A Fidesz régóta nem rejti alá, mit is gondol a 99 évvel ezelőtt kikiáltott és Károlyi Mihály által vezetett köztársaságról. Az 1918 október 28. és 31. között zajló őszirózsás forradalom általános választójogot, politikai szabadságjogokat, demokráciát és széleskörű földosztást követelt, ennek hatására jött létre az első magyar köztársaság. A Fidesz és a tágabb jobboldal azonban nem a népszuverenitás és a demokrácia kiterjesztését, a magyar demokratikus hagyomány fontos részét látja ebben az időszakban, hanem a Trianonhoz vezető káoszt és gyakran árulást.

Kövér László még 2010-ben nyilatkozta, hogy a ciklus végére eltávolítják az őszirózsás forradalom és az abból felemelkedő Nemzeti Tanács vezetőjének, Károlyi Mihálynak a szobrát a Kossuth térről. Erre végül 2012-ben került sor, amikor is az éj leple alatt Siófokra szállították az alkotást.

Az őszirózsás forradalomra is emlékszik Szabad Október fesztiválunk, amelyet a Mérce, a Gólya és a Közélet Iskolája már második alkalommal szervez meg idén. A fesztivál programjáról bővebb infók a linken.