Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Cseh választások: Vezet Babiš, újabb szociáldemokrata párt omolhat össze

Ez a cikk több mint 6 éves.

A milliárdos Andrej Babiš és populista pártja, az ANO nyeri a cseh választásokat. A Europe Elects modellbecslése szerint 26-27%-al az ANO lesz az első, a második helyen a szélsőjobboldali SPD és a szélőbaloldali KSČM 12-13%-al holtversenyben a második, őket a szociáldemokraták számukra katasztrofiális eredménnyel, 9%-kal követik harmadikként. A cseh Kalózpárt 9%-al feltört. Bekerülni látszik még a konzervatív-liberális TOP09 is.

czech-elections-2017-1080987.jpg

Andrej Babis a támogatói között (Fotó: Express.co.uk)

Andrej Babiš egyszerű, és elitellenes kampányával, valamint azzal hogy szinte minden botrányt képes volt túlélni ezek szerint sikerrel járt. A választás nagy meglepetése a 10%-ot közelítő Kalózok lehetnek. 54%-os feldolgozottságnál az állás hasonló a modellbecsléshez, bár a jobbközép ODS és a szélsőjobbos SPD, valamint a Kalózpárt itt már megelőzte a kommunista utódpárt KSČM-t. A részvétel 59% körül mozog.

volby.jpg

Az eddigi miniszterelnököt, Bohuslav Sobotkát adó szociáldemokrata ČSSD ilyen eredmények mellett összeomlásközeli állapotba került. A cseh baloldal valamennyire a 2013-as konzervatív összeomlás után talált magára, és 2014 óta a rohamosan népszerűbbé váló ANO-val koalícióban kormányzott. A kereszténydemokrata KDU-ČSL a részeredmények alapján várakozáson felül szerepelt, mint ahogy a cseh Kalózpárt is amely az információszabadság, átláthatóság és direkt demokrácia politikai erejeként tűnt föl.

A korai adatok még nem számolnak a nagyvárosi (Prága, Brno) eredményekkel, itt ugyanis a feldolgozottság még nagyon alacsony, végső eredményekre körülbelül 2 óra múlva lehet számítani. (Lidovky.cz/Europe Elects)

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.