Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Je suis KFC-s munkavállaló

Ez a cikk több mint 6 éves.

Puzsér Róbert szerint proli pofon csattant Szabó Zoltán Indexes újságíró arcán, amelyet maga az újságíró állított elő. A Fidesz publicistája szerint pedig az Indexet ütötték meg a KFC-ben, és a kommentelők egy része szerint kaphatott is volna nagyobbat.

budapest_kfc_restaurant.jpg

(Fotó: Flickr / Patrick Nouhailler)

Eddig nem akartam írni Szabó Zoltán megveréséről. Egyrészt, mert személyesen is ismerem, ami nyilván befolyásolja az értékítéletem a történetről, másrészt, mert rég látott a magyar média ennyire túlhájpolt sztorit. Persze az hír, ha valakit megvernek egy gyorsétteremben, amiért kérte a panaszkönyvet, de itt azért lett 160 hír az esetből, mert Szabó Zoltán az Index újságírója és tartalomfejlesztési vezetője.

Ha Józsi három műszak után kap egy pofont, még mínuszos hír se lett volna, maximum ha tényleg agyon is verik.

Viszont onnantól kezdve, hogy ez Szabó Zoltánnal történt, minden rárakódik a sztorira, és már egyáltalán nem számít, mi történt ott, hanem az a kulturális koncepció veszi át a helyet, amit mindenki be tud illeszteni a maga igazába. A történet valódi tanulságai elvesznek, pedig lennének.

A KFC például panaszkezelési tanfolyamra küldi az alkalmazottait, mintha az eset csak azért történt volna, mert rossz alkalmazottak rosszul végzik a munkájukat. De vajon ki kötött a biztonsági céggel szerződést? Ki vette fel eddig az alkalmazottakat, és ki képezte őket?

Ha csak Józsit basszák szájon, akkor nem kell képzés, akkor jó ez a biztonsági cég, akkor nincs semmi probléma?

Én magam nem tudom, a KFC-ben milyenek a munkahelyi körülmények, mennyire tartják tiszteletben a dolgozók jogait, de vannak elképzeléseim róla.

A biztonsági őr nem a proli düh miatt üt, mint Puzsér gondolja, ez csak a valóság és a világ alakításának egy furcsa módja Róberttől, ami által beleszuszakolja az esetet a saját koncepciójába.

A biztonsági őr akkor üt, ha hagyják neki, és ez a norma, ehhez van hatalma. Olyan ez, mint anno a Vizoviczki vagy más, maffia által ellenőrzött helyeken, ahol tudták, a rendőrség semmit sem fog tenni az égvilágon.

A másik lehetőség, hogy a biztonsági őr elvesztette a kontrollt. Ez se azért történik általában, mert elönti a proli düh a biztonsági őrt egy újságíró látványától. Hanem azért, mert nem jó a kiképzése, vagy mert olyan durva stressz alatt dolgozik, ami kihozza belőle ezt a viselkedést.

Az első esetben nem csupán a biztonsági őr és az őt alkalmazó cég, hanem a KFC is felelős — azért, mert nem jó céggel szerződött, nem nézte meg, ki védi a boltját. A második esetben is van nyilván felelőssége a biztonsági őrnek, hiszen ő ütött, de ha nem kapja meg az óránkénti pihenő időt, vagy túlórázik, vagy a bulinegyed szélén lévő, egész éjszaka nyitva tartó KFC-ben esetleg kevés egy biztonsági őr egyedül, akkor már felvethető a KFC felelőssége is. Főleg ha esetleg a biztonsági őr a feladathoz mérten még keveset is keres, más állást is vállalnia kell, és hullafáradtan esik be egy ilyen melóba. Persze ezektől még nem kell ütni, de pontosan tudjuk, hogy növeli az ütés kockázatát.

Valójában Szabó Zoltán sztorija után nem 500 ezer forintos sérelemdíj kifizetésnek, nem is a munkavállalók kötelező képzésre küldésének kellett volna következnie, hanem egy, a KFC és az azt üzemeltető cég minél több boltjára kiterjedő munkavédelmi ellenőrzésnek.

Persze nem azt mondom, hogy fel kell menteni a biztonsági őrt, vagy a KFC bármelyik aznapi dolgozóját. A biztonsági őr kirúgása és az aznapi munkavezető felfüggesztése is jó és jogos lépés volt.

Ahelyett, hogy azt kezdjük el nézni, provokált-e Szabó Zoltán vagy sem, és ahelyett, hogy hülye biztonsági őrözünk, vagy a KFC válságkommunikációját közvetítjük élő egyenes adásban, érdemes lenne megnézni a nagyobb képet, ami kizsigerelt munkavállalókról szól.

És itt van felelőssége mindenkinek: a magyar államnak és a médiának is (meg írnám, hogy Szabó Zoltánnak, hogy nem ezt vetette fel, de egy nappal azután, hogy valakit megvertek, nem várható el a tökéletes és átgondolt kommunikáció) abban, hogy nem akarja megnézni a nagy képet egy ilyen ügyben, csak a médiaszenzáció után sodródik az üggyel.

Mert ha nincs más, értelmesebb magyarázat a média által elénk rakott terítéken, olyankor jönnek elő az olyan baromságok, mint a proli düh, a biztos azért verték meg, mert Index, meg a provokált Szabó Zoltán. Ilyenkor bizony Tibi Atya írja a legjobb cikket a KFC-s esetről.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.