Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Itt az EU új menekültügyi tervezete, az együtt nem működő tagországok büntetésre számíthatnak

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.

Megszűnhet a menekültek érkezési tagállamban való regisztrációja, de a jövőben uniós forrásoktól eshet el az a tagállam, amely nem működik együtt Brüsszellel a menedékkérők elhelyezésében. A javaslat a menekültek biztonsági ellenőrzését is megszigorítaná.syrian_refugees_strike_at_the_platform_of_budapest_keleti_railway_station_refugee_crisis_budapest_hungary_central_europe_4_september_2015_3.jpg

Az Európai Parlament szakbizottsága ma délben reformtervezetet fogadott el a menekültekről szóló ún. dublini szabályozáshoz. A 2016 májusa óta megvitatott, most előterjesztett módosítás szerint, megszűnne az uniós érkezési ország mint a kérelem leadásának helye. Ezeket a jövőben gyorsabban bírálnák majd el és a tervezet hangsúlyozza az összes tagállam – köztük Magyarország – közös felelősségvállalását a menekültek elosztásánál, elhelyezésénél.

A EP belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) ülésén a javaslat 43 szavazatot kapott 19 ellenében. Ha azt az Európai Parlament felsőbb szervei is elfogadják, rövidesen kiválthatja a jelenlegi szabályozásokat is.

merce.hu

Az új rendszer szerint elsősorban az esne latba a regisztrált menekültek elhelyezésnél, hogy a kérelmezőnek van-e valamelyik EU-tagországban már rokonsága, ennek hiányában pedig egy speciális elosztási kulcs segítségével vennék le a többlet terheket azokról a tagállamokról, ahol most aránytalanul sok menedékkérő tartózkodik.

Gál Kinga, a Fidesz EP képviselője már közölte, az új tervezet szövege „meghívó a migránsoknak Európába” így azt a Fidesz-KDNP csoport határozottan elutasítja.

A délutáni kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez hozzátette: „nem szólunk bele abba, melyik nyugati ország hogy hív be afrikai migránsokat, a lényeg, hogy Közép-Európa elutasítja a betelepítést, a migráció megszervezését.”

Niedermüller Péter DK-s EP képviselő ezzel szemben üdvözölte az eddigi dublini szabályozás kiváltását.

A 2015-ös, Magyarországot is nagyban érintő balkáni menekültkrízis alatt különösen megsokasodtak azok a kritikus hangok, amely szerint a fő problémát a 2013-ra elkészült ún. dublini szabályozás jelentette, melynek értelmében a menedékkérőket abban az országban kell regisztrálni, ahol először átlépték az EU határait, így aránytalanul nagy mértékben növelte  a déli és keleti tagállamok terheit. A jelenlegi javaslat ezt a problémát kezelné.

A visegrádi négyek vezetői közül Lengyelország és Magyarország kormányzata is erősen ellenzi a menekültügy közös szabályozását, ők a tervezet értelmében forrásmegvonással nézhetnek szembe.

(MTI/EP LIBE)

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Olvass tovább!