Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy drága órán többet bukhat egy politikus, mint a közpénzlopáson

Ez a cikk több mint 6 éves.

A megyei lapok piacának letarolása mellett kevesebb figyelmet kapott, hogy a Bors is kormányközelbe került, miután július végén Andy Vajna megvette a Lapcom kiadót. Az üzlettel az egyik legolvasottabb tabloiddal bővült a kormányhoz köthető bulvárportfólió, ami 2015 óta soha nem látott méretűre növekedett. Érdemes megnézni, hogy miért és mire használja a Fidesz a médiája ezen részét.

hirlap.jpg

Ripost, Lokál, TV2, faktor.hu, részben az Origo és most a Bors. Ezek azok a felületek, amiket teleszemetelhet a Rogán-féle propagandaminisztérium bulvárízű lejáratásokkal, karaktergyilkossági kísérletekkel. Mondhatjuk ezt, mert már tudjuk, hogy ez így működik: míg a G-nap előtt a Magyar Nemzet, a Hír Tv, a Metropol, a Lánchíd Rádió és a Class FM híreit a napilap Üllői úti összevont szerkesztőségében állították elő Simicska Lajos uralma alatt, addig most a széttöredezett kormánypárti tulajdonosi kör kezében levő szerkesztőségek egyenesen a központból kapják a cikkeket, ha kényes propagandatémáról van szó.

A forgatókönyv mindig ugyanaz volt és lesz is, amíg ez a látszólag több kézben lévő, de ugyanúgy a Fideszhez bekötött médiastruktúra marad: a kormánypártok érdekeit aktuálisan legjobban szolgáló tartalmat sokszor már Rogán minisztériumában vagy Habony Árpád stábjában előállítják. Máskor csak a körvonalakat, a témát, az irányt vázolják, ezt lehozatják valamelyik médiafelületen, majd a többi kritikátlanul átveszi és terjeszti.

Csak a felsorolás szintjén vegyük végig a kormány ellenségeit célzó legemlékezetesebb bulvártámadásokat.

  •  Vona Gábort lebuzizták Terry Black szavaira alapozva. Azóta azt állította egy meleg férfiprostituált, hogy a sztorit egy kormánypárti bulvárlap először az ő szájába akarta adni.
  • Egy másik jobbikost, a frakcióvezető Volner Jánost a susnyásba követte egy olasz paparazzi, ahová egy nővel ment be a nős országgyűlési képviselő. (Ugyanez a fotós követte napokig Vonát is, és mások is látni vélték őt a róluk szóló lejárató anyagok megjelenése előtt.)
  • Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét dúsgazdag playboynak igyekeznek beállítani. Hívták Rolex Lacinak drága órája miatt, de elővették nyaralása és terepjárója ürügyén is.
  • Soros György fia, Alex is „extravaganciájával” került célkeresztbe: rozét iszik, csajozik, és bővíti a ruhatárát, ezt sikerült kideríteni róla. Az idősebb Soros meg gyakorló főgonoszként „megölte az anyját”.
  • A kormány oligarchái közül aláhulló Spéder Zoltánt luxus életkörülményei miatt találták meg, illetve azt is lefotózták, hogy egy ismeretlen nőt megcsókol egy autóban.
  • Juhász Péter Együtt-elnöknek is a zsebeiben turkáltak: albérlet és nyaralás – ezek voltak a bűnei.
  • Gulyás Márton letartóztatása és bírósági elítélése után az aktivista egy meleg társkereső oldalra feltöltött képeit hozták le.
  • A Tanítanék-mozgalom korábbi húzó arcát, az épp pártot alapító Pukli Istvánt pedig rokonai révén próbálták lejáratni.
  • És zárásképp legyen nyoma, hogy a kormány kívánalmait mindig túlteljesíteni akaró G. Fodor Gábornak, aki a Habony-féle 888 főszerkesztői székét kapta meg, sikerült túllőnie ebben a mezőnyben is, ezért bocsánatot kellett kérnie, miután maszturbációs segédeszköznek nevezte az MSZP-s Tóbiás József feleségét, Rába Tímeát.

Hogy ezek az övön aluli támadások miért hasznosak a Fidesznek, azt nem nehéz megmagyarázni. Ellenfeleikről könnyen megjegyezhető, dehonesztáló, negatív üzeneteket címeznek így azokhoz a választókhoz is, akiket egyébként nem érdekelnek a politikai, közéleti kérdések. Egy drága órán vagy egy megcsalt feleségen simán többet bukhat egy politikus, mint a bonyolult konstrukcióval ellopott közpénzen. Rogán se a letelepedési kötvények miatt tűnt el a nyilvánosságból, hanem a helikopterezése után.

A Médiahatóság pedig nem csinál túl sok mindent, még akkor sem ha a jogerős helyreigazításokat sem jelentetik meg ezek a médiumok. De mindegy is, mert az állami reklámköltésekből fizetik a bírságokat is: minél nagyobb a büntetés, nekünk kerül annál többe.

Ennél körmönfontabb módszer – és az országosan naponta 60 ezer példányban fogyó Bors is tökéletesen alkalmas lesz erre –, hogy az ártalmatlan bulvár közé rejtik a kormánypropagandát. Egy-egy győzelmi jelentés, Magyarország jobban teljesít üzenet, egy-egy ellenzéki párt, politikus gyalázása, egy-egy „migránsterror” ijesztgetés, és már szivárog is a propaganda az olvasók agyába. És ugyanennyire fontos, hogy a kormánypártiakról szóló negatív bulvár elmaradozik.

A vicc az, hogy mégis a fideszesek beszélnek arról, hogy durva, mocskos, aljas kampány jön majd a 2018-as választásokig. Miközben az igazán mély ütéseket ők igyekeznek bevinni, ezzel is lerángatva a közbeszéd színvonalát és a politika megítélését, még mélyebbre.

És ez nem járulékos veszteség, hanem stratégia.

Nem véletlen tették meg a Story korábbi főszerkesztőjét, Szalay-Kökény Vivient a Tények főnökévé. Nem véletlen adnak egyre nagyobb teret a bulvárpápa Ómolnár Miklósnak. Ugyanis a Simicska-időkben még többnyire szeriőz médiában utaztak a Fidesznél, mára a bulvár a nyerő. Egyrészt mert az újságírók fejvesztve menekülnek azokból a szerkesztőségekből, amelyekre a fideszesek ráteszik a kezüket, de főleg azért, mert ez hatékonyabb, és csak ez számít.

Ki olvas Figyelőt, Magyar Időket, Világgazdaságot? Ezeket csak azért vették meg, hogy a kormánypártiakról ne írjanak kínos dolgokat, de a saját tábor egyben tartásához már nem kellenek. Arra ott a propaganda, és a bulvár, amibe csomagolják.

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.