Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miért csak a korrupt fideszeseknek jár olcsó lakhatás?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Semmi se mutatja ma jobban a jelenlegi rendszer kizsákmányoló jellegét, az új „nemzeti” tőkésréteg felpumpálását és ezzel szemben a középosztály kivéreztetését, mint a lakhatás témája. Miközben hetente jön egy új hír egy fideszes tőkés úrról, aki kapott valami olcsó ingatlant, addig rendkívüli parlamenti napot kellett összehívni a devizahiteles családok emelkedő számú kilakoltatása miatt. És lassan két éve arról szólnak a hírek, hogy megfizethetetlenek az ingatlanárak, az albérletek Budapesten az egyszerű emberek számára.

maxresdefault_4.jpg

Zsidai Roy

Csak az elmúlt fél év híreiből szemezgetve:

80 ezret fizet egy 158 négyzetméteres lakásért az első kerületi polgármester volt felesége a Várban, amit az első kerület adott neki bérbe, polgármesteri döntéssel.

– De Nagy Gábor Tamás első kerületi polgármester saját maga is bérel 100 ezer forintért egy 81 négyzetméteres lakást, az általa vezetett önkormányzattól.

– A IX. kerületben sorra a helyi fideszesek barátaihoz, rokonaihoz kerülnek az önkormányzati lakóingatlanok, miközben van, aki 25 éve vár a kerületben egy normális lakásra.

– A hvg. hu írta meg, hogy összesen havi 126.126 forintért bérel négy lakást a várban Zsidai Roy éttermes és a pletykák szerint az Orbán-család egyik tagjának strómanja, amelyekkel milliókat keres, ugyanis luxushotelt alakított ki belőlük. Egy lakást napi 88 ezer forintért ad ki.

– „45 négyzetméteres lakásért havonta csak 13.800 forintot, egy 340 négyzetméteres lakásért pedig 220 ezret fizet Budavár önkormányzatának a Garancsi István üzletember tulajdonában álló CD Hungary Zrt.” Garancsi a Videoton tulajdonosa, Orbán jó barátja, a magyar gázbizniszen furcsán jól (milliárdokat) kereső MET-csoport egyik vezetője, építőipari cége pedig sorra nyeri a közbeszerzéseket, a vizes vébé túlárazott épületeit is ő építhette.

–  És akkor még ott vannak az EU-s pénzből maguknak vadászkastélyt építő vidéki képviselők, és számos kis önkormányzati képviselő, barát, újgazdag ficsúr, no meg az üzleti célú, nevetséges áron kiadott, majd eladott ingatlanok, például az V. kerületben.

Mindeközben tavaly csak az első fél évben 1500 ember lakoltattak ki Magyarországon. Lényegében nem épülnek szociális bérlakások, és az eddigiek száma is csökken.

Friss hír végezetül, hogy soha ennyien nem éltek lakcímkártya nélkül Magyarországon, mint ma, ami azt jelentheti, hogy egyre többen élnek nagyon bizonytalan, kiszolgáltatott lakhatási helyzetben. Persze vannak pozitív folyamatok is, mint a CSOK például, de azt csak a már egzisztenciával rendelkezők tudják igazán igénybe venni, és nem oldja meg például azt, hogy egy fiatal pár, egy Budapestre felköltöző egyetemista, vagy egy saját életét elkezdeni akaró, dolgozó, hogyan juthat normális, élhető albérlethez, például a fővárosban. Ahol már a nagykörúton kívül is 100 ezer forint fölött vannak a másfél szobás lakások, úgy, hogy a nettó átlagkereset ennek dupláját el se éri.

Érezzük az ellentétet?

Hogyan lehetséges az, hogy miközben a fideszes nagyurak és családtagjaik kapnak olcsó lakhatást, korrupcióval, urambátyámmal, addig a lakhatási válság kezelésére a középosztálynak, a dolgozóknak, a fiataloknak, a szegényeknek, semmit se kínál a kormány?

Hol van már a rezsicsökkentés, amit az albérletárak emelkedése régen megevett a fenébe?

Azokban a házakban és lakásokban, meg abból a pénzből, amit a fideszes nagyurak lakhatására, cégeinek jövedelemszerzésére „fordít” a magyar állam, ezrek, ha nem tízezrek kaphatnának normális lakhatást. Olyan lakhatást, ami nélkül a tisztességes, emberhez méltó élet elképzelhetetlen.

Miért kell 25 évet várnia egy normális lakásra egy tisztességes állampolgárnak, és hogy lehet, hogy közben Zsidai Roy 4 lakást is kap több ezer százalékos haszonnal?

Nevezhetjük ezt kormányzásnak? Vagy inkább csak írjuk le, hogy ma normális lakhatást nem rászorultsági, hanem párttagkönyvi alapon osztanak. Eltűnt az igazságosság ebből az országból, és a helyét a párthűség alapján szabott rablás, kizsákmányolás vette át.

Olyan jó lenne megnézni, amikor fogják magukat a szegények, nincstelenek, igahúzó kizsákmányoltak, és szépen felbattyognak a Várba, majd beköltöznek Zsidai Roy luxusszállodájába, hogy elfoglalják azt, ami az övék, a miénk, a népé: az állam tulajdonát. Ami nem szolgálhatná kevesek korrupt gyarapodását: mindannyiunk jólétét kéne szolgálnia!

 

Ez a cikk a ti támogatásotokból készült el.

A Mérce cikkeit ingyen olvashatjátok, de nem ingyen készülnek, hanem a ti támogatásotokból és a mi munkánkból! A Mércét nem támogatják pártok, oligarchák, hanem 100%-ban az olvasók hozzájárulásából működik, ez biztosítja a függetlenségünket, és pont ezért csak akkor maradhatunk fenn, ha te is beszállsz!

Kattints és támogasd a Mércét rendszeres havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal, hogy tovább működhessen és még jobb lehessen!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.