Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Még durvábban szállná meg a Fidesz a bíróságokat?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Óriási előnyt adna a közigazgatási bírák kinevezésénél, a bírói pályát bejárókkal szemben a közigazgatásból érkezőknek a Fidesz. A javaslat egyértelműen előnyben részesíti a közigazgatásból érkezőket, akik hét év Fidesz kormányzás után főleg lojális kormánypártiak. Ha a miniszteri rendelet átmegy, akkor csak az Országos Bírósági Hivatal kormánypártok által kinevezett elnökében, Handó Tündében bízhatunk. 2021 után már benne sem.

lead_focuspoint_926x504.jpg

Forrás: Magyar Nemzet

Ma a bírói kinevezéseknél azoknak van pontelőnye, akik végigjárják a bírói karrier szamárlétráját. A közigazgatási ítélkezés kapcsán a 444 cikke szerint ezt írná át egy Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium jegyezte rendelet úgy, hogy a körülbelül 120 pontos felvételi rendszerben „egy 6-9 évig dolgozó, bírónak készülő bírósági titkár a szakmai múltra 6 pontot kaphat. Megfelelő szakmai értékeléssel együtt ez felmehet 16 pontra. Egy 6 évig dolgozó hatósági jogi előadó a szakmai múltra 12 pontot kaphat. Megfelelő szakmai értékeléssel együtt ez felmehet 32 pontra.”

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Ez azt jelenti, hogy míg eddig a bírói életpálya volt előnyben a bírói jelentkezésnél, a közigazgatási bíráskodásnál most megfordul a helyzet, és a Fidesz dominálta állami közigazgatásból érkező bírók lesznek előnyben.

De ez az előny nem leküzdhetetlen. Ugyanis a jelentkezésben kétszer 20 pontot lehet szerezni szubjektív szempontok alapján, ami az OBH-n és a bírói kar vezetésén múlik. Sőt a végső bírói kinevezési sorrendet is megváltoztathatja az OBH vezetősége a bírói kar egyetértésével.

Ez így elsőre úgy tűnik, mintha a bírói kar könnyedén meg tudná őrizni jelenlegi viszonylagos függetlenségét az új helyzetben. Csakhogy tudjuk, Handó Tünde is a Fidesz kinevezettje, hiszen Szájer József feleségéről beszélünk. És bár az elmúlt időszakban Handó kifelé már-már ellenzékinek tűnt, ez valójában csak egy fideszes belharc eredménye, amelynek lényege, hogy Handó Tündét sokan bírálják a Fideszből a bíróságok rossz működése és a megkérdőjelezhető lojalitása miatt. Handó pedig fideszessége és szakmai presztízse között egyensúlyoz, mint sokan oly sokan a magyar igazságszolgáltatásban. De azért így is bőven lehet ügyeket említeni, amikor Handó lojalitása nem volt megkérdőjelezhető.

Pont ezért veszélyes ez a rendelettervezet. Ugyanis Handót le is válthatják, ha nem tartják elég hűségesnek, vagy 2021-ben, mandátumának lejárta után más, a Fideszhez lojálisabb vezetőt választhatnak az OBH élére. Teljesen megváltozhat az előjele a kétszer 20 pontos szubjektív rendszernek, és a mostani átalakítás akkor már alapvetően a Fidesz által uralt közigazgatásból érkezők felé tolná a mérleg nyelvét.

Erre pedig a Fidesznek szüksége van. A közigazgatási eljárások a korrupciós ügyeket, az adatkikéréseket, a választási ügyeket is magukban foglalják. Azokat a témákat, amelyekben a sok helyzetben kitartott az igazságszolgáltatás függetlensége, és ami pont ezért zavarja a Fideszt.

Tehát jelenleg is eléggé aggályos a módosítás, de az igazságszolgáltatás belső politikai helyzetének megváltozásával tényleg a közigazgatási bíráskodás függetlenségének eltörlésével járna.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.