Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyetlen év alatt felfalta a teljes megyei lappiacot a Fidesz!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tavaly nyáron a Mediaworks még a stróman Heinrich Pecina irányítása alatt vásárolta meg a négy megyei napilapot tulajdonló Pannon Lapok Társaságát, hogy aztán rövid távon tovább passzolja az így már 12 megyei napilapot tartalmazó portfóliót Mészáros Lőrincnek. Egy hete a két megyei napilapot kiadó Lapcomot vásárolta meg Andy Vajna. Majd most a semmiből újra előbukkant Pecina, és megvette a Russmédiát, a maradék három megyei napilap kiadóját. Méghozzá az MNB álltal megmentett majd Mészáros Lőrincnek átjátszott MKB bank pénézből!

heinrich-pecina-1024x576.jpg

Heinrich Pecina, a stróman. Forrás: 24.hu

Ezzel a lépéssel narancsba borult az ország, kivéve Pestet és Nógrád megyét, amelyek nem rendelkeznek számottevő megyei napilappal. Ez tudjuk, hogy mit jelent az újságíróknak. A Mediaworks eladása után sorban repültek a nagymúltú helyi újságírók, helyettük közkatonák töltik meg a lapokat központból szerkesztett politikai tartalmakkal. Így történhetett meg karácsonykor, hogy az ország nagy részére Orbán Viktor vigyorgott a vele készült interjú mellől.

Nyilvánvalóan ugyanez vár a most megvásárolt lapok munkatársaira is. Nem tudhatjuk, hogy a Népszabadságot kivégző Pecina maga csinál-e fideszes újságot, vagy továbbadja lapjait, de ez nem is lényeges.

Hanem az, hogy tíz hónappal a választások előtt monopol helyzetbe került a Fidesz a megyei lapok piacán. Napi több százezer olvasónak adhatják el a politikai megrendelésre készült cikkeiket, ellenvélemény nélkül.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Ha a megyei sajtó egyetlen párt kezébe kerül, nem olyan nehéz kimondani, hogy nem lehet szabad sajtóról értekezni. És kérdés, hogy mennyire lehet valódi demokráciáról beszélni, ha ennyire durván egy párt kezébe kerül a média, mint ma Magyarországon.

És ez még nem a vége a szabad sajtó elleni támadásoknak. Tusványoson a miniszterelnök maga adta ki a parancsot a maradék kormánytól független sajtó elleni támadásra, és nem tűnik úgy, mintha leállnának, amíg számottevő média van a sajátjukon kívül az országban!

Ez pedig nem csupán elvontan demokratikus szempontokból fontos, hanem azért is, mert az életünk folyamán számos alkalommal kerülünk szembe a hatalom valamilyen formájával, márpedig ha nincs szabad, vagy korlátozott a nyilvánosság, sokkal nehezebben védjük meg magunkat.

És ott van a kritika kérdése is. Elég végignézni a BKK mostani történetén: mi történt volna, ha nincs senki, aki ezt megírja? Márpedig a megyei napilapok beszántásával újra kevesebb helyen lett olyan sajtó, ahol ki tudják ásni a rosszul működő dolgokat, vagy kritikát tudnak gyakorolni a városvezetéssel szemben. Helyi sajtó híján az ország számos területe válik még inkább a korrupt kiskirályok birodalmává!

Ahol ilyen mértékű a médiakoncentráció, ott a jól működő ország képe válik lehetetlenné, és a mindent elnyomó hatalom veszi át a helyét. Egyre inkább egy olyan ország felé haladunk, ahol nem a jó kormányzás a fontos, hanem a hatalomnak kedvező kormányzás. Szabad média nélkül nem lehet szabadnak, a hatalomtól függetlennek maradni az országban.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.