Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Tesco nem enged, jövő szombaton tüntetnek a dolgozók

Ez a cikk több mint 6 éves.

Sztrájkhelyzet alakult ki a magyar Tescónál. Eredménytelenül zárultak a tárgyalások, nem sikerült megállapodnia a brit cégnek a kereskedelmi szakszervezetekkel az alkalmazottak bérnövelésének mértékéről. Mint már korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a kiskereskedelmi vállalat nem éppen az élbolyban helyezkedik el a dolgozók bérét illetően.

volks.jpg

A Volkswagen pozsonyi gyárának sztrájkoló dolgozói 2017. június 20-án, fotó: SITA, forrás: felvidek.hu

Miközben a Tesco a béreket tekintve sereghajtóként kullog a külföldi kiskereskedelmi láncok sorában, addig a profit szépen növekszik. A vállalatcsoport nemzetközi része 2016-ban kétszer akkora nyereségrátát ért el (2,6%), mint a brit anyacég (1,2%), de ebből úgy látszik, nem futotta érdemi bérfejlesztésre.

Idén azután már nem csupán az ágazatban alacsonynak számító bérek, de a minimálbér és garantált bérminimum január elsejei, nagymértékű növelése (15% és 25%) után bekövetkező bértorlódás okozta feszültségek is hozzájárultak a helyzet fokozódásához. A megemelt minimálbérhez, garantált bérminimumhoz közel eső bérkategóriákban ugyanis nem, vagy alig történt béremelés.

tesco.PNG

Adatok forrása: Index.hu

Az elmaradt, illetve szükségesnél alacsonyabb béremelés ráadásul erősen munkaerő-hiányos helyzetben találta a vállalatot, ami egyrészt ahhoz vezetett, hogy a fellépő létszámproblémák miatt tovább növekedett a dolgozók terhelése és ezáltal elégedetlenségük, másrészt a tartóssá vált munkaerő-hiány már-már ellátási problémákat okoz a cégnél.

szazalek-banner-anim2.gif

Iratkozz fel hírlevelünkre:

Kövess minket Facebookon:

Ebben a helyzetben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetsége (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közös nyilatkozatot tett közzé: „Lezártuk a bértárgyalásokat, ami minden törekvésünk, számításaink, logikus érveink ellenére megalázó eredményt hozott a magyar munkavállalókra nézve: a Tesco képviselői kijelentették, a korábban közölt, fejenként bruttó 4 ezer forintos júliusi emelésen túl idén már egyetlen fillér pluszt sem adnak a kiszolgáltatott helyzetben lévő dolgozóknak.”

Kedden pedig bejelentették, hogy jövő szombaton 12 órakor demonstrációt tartanak a Fogarasi úton lévő Tesco áruház előtt, amelyre 500-1000 embert várnak. Sáling József, a KASZ elnöke elmondta, hogy „a demonstráción a Tesco képviselőinek a szakszervezetek képviselői petíciót adnak át, amelyben összefoglalják a dolgozók bérproblémáit, illetve arra kérik a munkáltatót, hogy a szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatottaknak (12.500 ember) a korábban bejelentett bruttó 4 ezer forintos béremelésnél nagyobb mértékben emelje a bérét. Azt is kérik, hogy a cég kezelje a bértorlódás problémáját”.

Akárhogy is végződik a bejelentett demonstráció, akár lesz sztrájk, akár nem, annyi bizonyos, hogy a kereskedelmi dolgozók szakszervezeteinek akciói arról adnak tanúbizonyságot, hogy a dolgozói érdekvédelem kora nemhogy nem ért véget, de a Fidesz-féle tőkebarát, államkapitalista rendszerben fontosabb, mint bármikor.

A szakszervezeteket a munkaerő-hiány segíti pozícióik megerősítésében, abban, hogy visszafoglalják (legalább részben) a demokratikus rendszerekben őket megillető helyet, és valódi érdekvédőkké válva méltó partnerei legyenek a munkaadóknak és a mindenkori kormánynak.

Végül hadd hívjuk fel minden, magát baloldalinak tartó ember, párt és egyéb szervezet figyelmét, hogy itt az alkalom, hogy ne pusztán egy like-ot nyomjanak, de aktív támogatóként segítsék a kereskedelmi dolgozók bérharcát. Ki lehet adni szolidaritási nyilatkozatokat, lehet bátorító leveleket küldeni, de leginkább oda lehet, oda kell menni a Fogarasi útra demonstrálni jövő szombaton!

 

Ez a cikk a Ti támogatásotok nélkül nem készült volna el.

A Kettős Mércét nem segítik oligarchák, pártok, nincs reklámbevétele nagy cégektől, a ti támogatásotoknak köszönhetően működik! Ez biztosítja a Mérce függetlenségét.

Kattints és támogasd havi 2000, 5000 vagy 10 000 forinttal a Mércét, és támogatásoddal erősítsd meg a független médiát Magyarországon!

Támogass minket egyszerűen bankkártyával:

Támogatom!

Más támogatási lehetőségekért és több infóért kattints ide.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.