Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Terroristák támogatásával áll fel az új brit kormány?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután Theresa May konzervatív miniszterelnök az önsorsrontás egy újabb csodálatos példáját mutatta be, és a várakozások ellenére nem növelte, hanem elveszítette parlamenti többségét, gyorsan kellett lépnie. Hiszen határozottságot és erőt kellett sugároznia, ha elejét akarta venni annak, hogy saját pártja megbuktassa. Ezért már a választások másnapján sikerült megegyezésre jutnia az észak-ír Demokratikus Unionista Párttal (DUP), amelynek támogatásával kisebbségi kormányt tud alakítani. Tiszta játszmának tűnik, csakhogy az észak-ír unionistákkal kötött megállapodás olyan, mintha egy teleszteroidozott, fehérjeporral és energiaitallal felpumpált KDNP-t engedett volna a kormányrúd közelébe.

_86632354_peterrobinson_i_red_beretpacemaker.jpg

A DUP korábbi vezetője, Peter Robinson (balra) paramilitáris egyenruhában

A választási kampány keretében a a brit konzervatív (Tory) sajtó hetekig rémüldözött azon, hogy az ellenzék vezére, a munkáspárti Jeremy Corbyn terroristákkal szimpatizál – vagyis állítólag szimpatizált az egykori ír republikánus terrorszervezettel, az IRÁ-val, amelynek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország egyesítése volt. Egy tévéinterjúban fel is szólították Corbynt, ítélje el az IRA által elkövetett bombatámadásokat, mire Corbyn így felelt: elítél mindenféle bombatámadást, azt is, amelyet az IRA követett el, és azt is, amelyet az unionista félkatonai szervezetek (vagyis azok a csoportok, amelyek azért harcoltak, hogy Észak-Írország az Egyesült Királyság része maradjon). És ekkor persze elszabadult a pokol, miért nem ítéli el kizárólag az ír nacionalisták bűneit, miért az unionistákét is, meg amúgy is baloldali, szóval TERRORISTASIMOGATÓ.

A vicces csak az, hogy Theresa May kormányzásának garanciája most gyakorlatilag egy olyan párt, amelynek erős kötődései vannak az unionista terroristákhoz, sőt maga a DUP is működtetett pár évtizede egy paramilitáris szervezetet.

ianpaisleyulstersaysno_large.jpgA párt alapítója, Ian Paisley az angol-ír megegyezés ellen kampányol a 80-as években

Az 1971-ben alapított párt évtizedekig a kisebbik, de szélsőségesebb unionista alakulatnak számított Észak-Írországban. Alapítója, Ian Paisley bátran hasonlítható a mai szélsőjobboldali demagógokhoz. A 70-es és 80-as években harcias beszédeivel és látványos politikai hecceivel folyamatosan akadályozta az észak-ír katolikusok és protestánsok közötti megbékélési törekvéseket. Emellett olyan „legendás” akciók is fűződnek a nevéhez, mint II. János Pál pápa Európai Parlamenti beszédének félbeszakítása egy „Antikrisztus!” felirattal és bekiabálásokkal.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

A nyolcvanas években a DUP aktív közreműködésével alakult meg az Ulster Ellenállás nevű paramilitáris szervezet (Ulster: Észak-Írország unionista megnevezése), amely jócskán kivette a részét a régióban történő fegyverkereskedelemből. Vagyis a szó minden értelmében böcsületes terrorszervezetnek nevezhető.

Bár eleinte az észak-ír konfliktusnak véget vető, 1998-ban megkötött Nagypénteki Egyezményt is ellenezték (sőt a milíciák lefegyverzésének határozott elutasításával tettek szert nagyobb népszerűségre), de nem sokkal később maguk is betagozódtak a katolikusok és protestánsok közötti hatalommegosztási rendszerbe, 2007 óta pedig ők adják a régió kormányának vezetőjét is, megosztva a hatalmat ősellenségükkel, a katolikus Sinn Féinnel. De a félkatonai szervezetekkel való kapcsolatuk azóta sem szakadt meg, egyes jelöltjeik a mostani parlamenti választásokon is megkapták a még működő unionista paramilitáris csoportok támogatását.

Ian Paisley megzavarja II. János Pál strasbourgi beszédét

A DUP „különlegességét” nemcsak a terrorizmussal ápolt bensőséges viszony adja, más politikai ügyekben is meglehetősen szélsőséges álláspontot képviselnek. A melegházasság brit bevezetésekor megvétózták annak észak-ír alkalmazását, így ma a brit szigeteken egyedül itt nem kelhetnek egybe az azonos nemű párok. Észak-Írországban továbbra is tilos az abortusz, a párt képviselői tagadják az evolúcióelméletet, egykor pedig a dél-afrikai apartheid-rendszerrel is jó viszonyt ápoltak. A tavalyi Brexit-kampányban persze aktívan küzdöttek a kilépés mellett, 2007 óta tartó országlásuk pedig szinte egy állandósult korrupciós botrány.

Minden másban egyébként a konzervatívokéhoz hasonló szakpolitikákat javasolnak.

Pár héttel ezelőttig a kemény Brexit mellett kardoskodtak, de most a brit sajtó azt írja, hogy ők lehetnek azok, akik mérsékelik a Torykat a kilépés feltételeit illetően. Hogy ebben mennyi igazság van, az nem teljesen világos, annyi biztos, hogy a kilépés után szeretnék, ha az Ír Köztársaság és Észak-Írország között létrejövő uniós határ átjárható lenne, nem vonatkoznának rá az általános szabályok. De ezen túl elutasítják az Észak-Írországnak esetleg adandó speciális státusz ötletét, amely lehetővé tenné, hogy félig kívül, félig belül legyen az EU-ban.

Szóval ez a párt fogja biztosítani Theresa May második kormányának az alsóházi többségét külső támogatóként. Vagyis ez a párt zsarolhatja majd a Torykat mindenfélével. Amikor április 18-án kiírta az előrehozott választásokat, May azzal indokolta tettét, hogy szeretne egy stabil, biztos többséggel rendelkező kormányt a Brexit-tárgyalások idejére. És azzal riogatta a választókat, hogy ha nem szerez erős többséget, akkor Corbyn és a Munkáspárt barkácsolhatja össze a „káosz koalícióját”. Hát úgy néz ki, hogy ezt neki sikerült összehoznia – főleg ha figyelembe vesszük, hogy a Konzervatív Párt mérsékelt szárnyán helyet foglaló skót Toryk ki nem állhatják az új partnert, a skót pártvezető már most garanciákat kért, hogy a kormány nem fogja követni a DUP őrültségeit. De hát a királycsinálás bizony nagy feladat, nagy is lehet a jutalma, épp csak a britek többségének és az ország amúgy is gyengülő kohéziójának ez nem biztos, hogy akkora jutalom lesz majd.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.