Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

200 ezer forintra büntetné a 14 éven felüli játszótér-használókat Kocsis Máté nyolcadik kerülete

Ez a cikk több mint 6 éves.

Óriási salátarendeletet nyújtott be Kocsis Máté önkormányzata a képviselői elé, hogy azzal szabályozzák a „közösségi együttélést”. A rendeletcsomag szabályozná a kerület egész életét olyan apróságoktól, hogy aki nem rakja ki ajtajára a lakása számát, az maximum 200 ezer forintra büntethető, egészen olyan masszív dolgokig, hogy egyetlen üzlet, illetve kocsma sem lehet nyitva este 10 után, ha nem kap engedélyt erre a lakóktól. De a legkeményebb rendelet az, amely a 14 éven felüli játszótér-használókat büntetné 200 ezer forintra.

vaa_6416_1.jpg

Horváth Mihály téri játszótér (Forrás: Józsefváros.hu)

Amikor először elolvastam a rendelet szövegét, nem hittem a szememnek:

14/A.§ Az a 14. életévet betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ, – kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát – megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Először is nézzük meg az indoklást, miért van erre szükség! A 14-es cikkelyhez ez az indoklás tartozik:

Korlátozó rendelkezéseket tartalmaz a játszótér, vagy a játszótéri eszközök használatára vonatkozóan.

Nem túl bőbeszédű, úgyhogy nézzük az általános indoklást:

Az elfogadásra javasolt módosító rendelet a lakók, gyermekek, lakóközösségek védelme érdekében a már elfogadott eljárás rendet és az alkalmazható szankció rendszert érinti, több új elkövetési magatartást (mulasztást) tesz a szabályozás tárgyává oly módon, hogy a közterületeken, közparkokban, köztereken az önkormányzat határozza meg azokat a magatartási szabályokat, amelyek a közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősülnek.

Tehát ha jól értem, bekerült a játszótér-használat mint új elkövetői magatartás, a gyerekek védelmében. Mert ugye 14 év felett már nincsenek gyerekek. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a kerület több terén tilos a labdázás, mivel az állítólag balesetveszélyes és a köznyugalmat megzavaró tevékenység (komolyan ez az állítás a kerület részéről!), nagyon nem lehet jó kamasznak lenni a kerületben.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

De a helyzet az is, hogy jómagam is 14 évet betöltött játszótér-használó vagyok. Szoktam homokozni a lányommal a kerületben, segítek neki felmászni a csúszdára, beülők vele a kis házba a Horváth Mihály téri játszótéren, labdázok vele a játszón, mászkálok a Mátyás téri homokozó peremén. A rendelet szövege szerint pedig ez 200 ezer forintra büntetendő, ugye. Persze, remélhetőleg annyira nem eszement a rendeletalkotó, hogy ezt ne kezelné a június 8-i testületi ülésen, de azért szólnék, hogy kezelni kell.

Végtelenül igazságtalan lenne a cikk, ha nem említenénk meg, hogy Kocsis Máté sok szempontból borzasztó vezetése milyen jól kezeli egyébként a játszótereket a kerületben, és pár kivételtől eltekintve a parkokat is, bár ezek egy része nem kerületi üzemeltetés alatt van. Van olyan hely, például a Kálvária tér és a Köztársaság tér, ahol játékokat is kiraknak a gyerekeknek, és foglalkoznak is az ott lévő lurkókkal, illetve állandóak a gyerekprogramok, méghozzá olyanok, amit tényleg osztálykülönbségtől és anyagi helyzettől függetlenül élvezhet bárki.

De a kérdés persze még mindig az, hogy lehet 14 éves gyerekeket lényegében kitiltani a játszóterekről. Egy olyan kerületben, ahol ilyen nagy a szegénységben felnövők aránya, biztos jó dolog a kamaszok labdázásnak tiltása, a játszóterekről való száműzése? Nem éppen ez a hely- és térnélküliség fog még több gondot okozni ezeknél a gyerekeknél, és nem épp ez tereli őket olyan alternatív időtöltések felé, melyek biztosan károsak lesznek mind az adott gyerekek, mind az egész közösség számára?

A kerület hogy gondolta egyáltalán, hogy maximum 200 ezer forintra bünteti ezeket a gyerekeket, hogy fogja ezt rajtuk vagy a szüleiken behajtani? Miért a büntetéssel kíván megoldani a kerület olyan gondokat, hogy a kamaszok elveszik a kicsik elől a játszóteret? Egyébként én ez utóbbi jelenséggel majd másfél éves nyolcadik kerületi játszótéri pályafutásom alatt nem találkoztam, ellenben agresszívan migránsozó, bunkó, a gyerekeiket agresszivitásra tanító, legfőképp pont középosztálybeli szülőkkel bőven.

Nem lehet, hogy inkább bővíteni kéne az szabadidő eltöltésére a kamaszok számára is alkalmas tereket? Több foci- és kosárpályát építeni, például? Olyan játszótéri eszközöket felhúzni, amik az idősebbek számára is használhatóak? Vehetjük példának a Losonci téren, a három különböző korosztálynak felhúzott játszóterek jó gyakorlatát – bár ezek szerint a legidősebbek nem tudják majd használni a nekik építettet, hiszen elmúltak 14 évesek.

Az, ha egy 14 vagy 16 éves gyerek az óvodások játszóterén játszik, nem viselkedési zavar és nem is bűn, hanem pontosan a hely és a közösségi lét hiányának egyik tünete. Ha a kerület ezt akarja kezelni, akkor nem a kamaszok ok nélküli büntetésével kellene foglalkoznia, hanem inkább olyan tereket kell létrehoznia, amiket tudnak használni ezek a gyerekek is.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.