Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem idegen hatalom, hanem a valóság rontott rá Brüsszelből a magyar kormányra!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.

Bár a magyar sajtó nagy része a 7-es cikkelyen pattog a mai Európai Parlamenti döntés után, ez csak egy szimbolikus tétel, amelynek iszonyatosan pici az esélye, hogy átmegy. Ami ennél fontosabb, hogy most Brüsszel üzent a Lendvay utcai Fidesz-székházba: tessék visszavonni a CEU-törvényt, a civilek basztatását és a tranzitzónáról szóló törvényt, ha ezentúl is az EU nevű klubba akartok tartozni.

2017-04-hungary-eca-eu-orban.jpg

Fotó: 2017 Reuters

A döntés azért érdekes, mert a 7-es cikkelyt még soha egyetlen tagállam ellen sem alkalmazták, ez az unió atombombája, amely a szavazat megvonásával, súlyosabb esetben pénzmegvonással is járhat. De ahhoz, hogy bevessék ezt a bombát, hosszú úton kell végigmenni, amelynek a végén a tagállamok döntenek. Azt biztosra vehetjük, hogy a jelenlegi lengyel kormány megvétózná, ahogy Orbán is vétót ígért, ha a lengyelekkel szemben vetnék be ezt a javaslatot.

Jelenleg pontosan ezért fontosabb is az EP többi kérése. Egy hónappal ezelőtt az Európai Parlamentben megtartott vita előtt jelentette be az Európai Bizottság, hogy a CEU témájában kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen. Akkor a Bizottság, és pár nap múlva a Néppárt is jelezte, egy hónapot ad a magyar kormánynak, hogy a CEU és a civilek kérdésben, valamint az Unió elleni kampány kapcsán gondolja meg magát.

Ebben az egy hónapban a magyar kormány semmit sem tett, hogy változzon a Parlament, a Néppárt és a Bizottság álláspontja. Lényegében hagyták kifutni ezt a mostani helyzetet. A háttérben a kisebbik német kormánypárt, a bajor CSU kapcsolatain keresztül próbáltak hatni a Néppártra, de ez nem sikerült (bár a teljes CDU/CSU frakció a javaslat ellen szavazott), végül a baloldal a liberálisok, a szocdemek, és a zöldek javaslatát fogadta el több néppárti átszavazó képviselő szavazatával együtt.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

A helyzet pedig az, hogy az EU-párti és Putyin-ellenes Macron franciaországi győzelme után még rosszabb helyzetben találta magát a magyar kormány. Most sokan úgy érzik Európában, hogy vissza kell vágni az európai értékeket nem képviselő magyar és lengyel kormánynak. Emellett pedig Macron és Merkel hétvégi találkozóján komolyan szóba került a kétsebességes Unió lehetősége is, amelyben az olyan „potyautasokra”, mint az integrációval lényegében minden kérdésben szembehelyezkedő Magyarországra nincs feltétlenül szükség, így nem is kell végtelen kompromisszumra törekedni. Ebben a helyzetben pedig jöhetett a rendszabályozás Magyarország ellen.

Bár a kormánypropaganda most biztos elkezdi harsogni, hogy idegen érdekek, Soros György, Brüsszel, valójában az Európai Parlament egy a magyar nép által az európai parlamenti választásokon is megválasztott legitim testület, amelynek tagjai a Fidesz képviselői is, tehát ők is elfogadják a legitimitását.

Nem idegen hatalom, hanem a magyar népet is magába foglaló európai közvetett népakarat szólt rá a Fideszre.

És ha ez nem lenne elég, az elmúlt hónapok tüntetésein láttuk azt is, a magyar nép egy jó nagy részének akarata egybeesik ezzel az összeurópai népakarattal. Normális esetben a kormány nem tehet mást, mint hogy meghátrál.

A kérdés az, hogy ebben az irracionális országban mit tesz a kormány, a Fidesz és Orbán Viktor. Merthogy már a CEU kinyírásának a kísérlete és a civilek elleni támadás is irracionális volt, ha normálisnak azt az állapotot tekintjük, amelyben más véleményen lévő emberek nyugodtan tudnak egymás mellett élni egy országban, ahol egy egyetem megléte fontosabb, mint a kormány hatalmi érdeke.

Mi, egyszerű állampolgárok is tudunk viszont cselekedni. Hétvégén Budapesten és számos nagyvárosban is tüntetéseket tartanak a CEU és a civilek kapcsán. Ki kell menni és megmutatni, mi ma a népakarat Magyarországon!

Május 26-án jár le az Európai Bizottság a magyar kormánynak adott válaszadási határideje a lex CEU-val kapcsolatban. Ezé…

Posted by Kettős Mérce on Friday, 12 May 2017

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Olvass tovább!