Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bayer Zsolt óvodában izzasztotta a teljes magyar sajtót

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hogy mire volt jó a Bayer-Gulyás-TASZ-Stumpf-Varga-Jurák-Berkecz-Szél csúcstalálkozó azon kívül, hogy 70-100 ember szénné izzadja magát egy 50 négyzetméteres teremben? Arra, hogy bemutassa honunk közállapotát. Mármint nem azt, hogy emberek agresszívan és csúnyán beszélnek, hanem a politika és a média működését.

image_19.jpg

(Fotó: HVG / Reviczky Zsolt)

Persze bármennyire is fáj minden résztvevőnek, a délelőtt legszebb pillanata az volt, amikor a Gój Motoros Mészáros Imre megfenyegette Oláh Gellértet, a 888 újságíróját, aki rátámaszkodott a motorjára.
(Mészáros Imre a Gój Motorosok Egyesületének vezetője felhívott, hogy pontositsam kicsit a történteket, így ezt meg is teszem. Ezt írták a motorosok facebook oldalukon a történtekről:

„Motorjainkat egyik motoros sem tűri ha engedély nélkül babrálják, támaszkodnak vagy netán használni akarják!
Nem tudják egyesek jelen esetben Oláh Gellért, a 888.hu újságírója, hogy nem illik más motorjára támaszkodni!
Amikor erre felhívom a figyelmét, hogy fejezze be a ténykedését, flegmán válaszolva, hogy „akkor mi lesz”?
A kép azt a pillanatot kapta el, amikor közlöm vele,
hogy elkezdek háromig számolni és meglátod mi lesz!
Mészáros Imre
elnök,”)

Mindeközben pedig az egész délelőtt az erőszakmentességről szólt, amely mellett minden résztvevő hitet tett.

18554873_10213038699225941_1876956469_n.png

Hogy ne tettek volna, hiszen ott voltak a kamerák!

Bayer Zsolt azt a taktikát választotta, amely már az óvodában is bevált. Ha az óvónéni azt mondja, nem szép dolog az óvoda közepére szarni, büszkén kezdj el ordítozni, hogy de a Hufnágel Pisti is odaszart. Ezt a taktikát Bayer Zsolt azzal bolondította meg, hogy tök ismeretlen emberek Facebook-kommentjeit és Tumblr-posztjait olvasta fel, hogy  bizonyítsa, „ők is odaszartak”. Mintha nem lenne különbség egy rádióműsorban több ezer vagy tízezer embernek elmondott mondatok, és egy 50 ember által olvasott Facebook-komment vagy Tumblr-poszt között. De van, ahogy Bayer Zsolt személye és, mondjuk, Bőtös Botond személye között is van. Erre próbáltak is Bayernak a vita résztvevői rávilágítani, főleg Varga Gergő és Dojcsák Dalma a TASZ-tól, de nem nagy sikerrel.

És akkor el is érkeztünk ahhoz, miért volt teljesen értelmetlen ez az egész.

Bayer Zsolt ugyanis bocsánatot kért, és elmondta legalább háromszor, hogy csak a vita hevében mondott ilyeneket, de hát ezt korábban is elmondta, és a „bocsánatot kérek, de…” típusú mondatkezdések nem sokkal őszintébbek, mint az SZKP 20. Kongresszusának pártkatonái, akik bocsánatot kértek a párt nevében Sztálin bűneiért.

Ha már Sztálin, egy fiatalember meg is lepte egy Sztálin-kötettel Bayer Zsoltot, odarakta mellé a földre, miközben Bayer Zsolt nyilatkozott „a tévémnek”, azaz az Echo TV-nek. Majd egy jobboldali polgártársunk elkezdte a könyvet arrébb, majd kicsit szétrugdosni. Közben pedig bent ment a bocsánatkérés és az erőszakmentesség melletti kiállás.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Két versenyző volt a bulvárolimpián, aki valamilyen érthető politikai agendával érkezett. Szél Bernadett, aki eltökélte, nem fogja hagyni, hogy Bayer Zsolt kimossa magát, és próbálta arra vinni a beszélgetést, hogy Bayernak nem mutogatnia kéne másra, hanem magáért vállalnia a felelősséget. Nyilván ez a próbálkozás sikertelen volt. Ezt egészítette ki Szél azzal a parlamenti határozattervezettel, amelyet az ellenzék próbál elfogadni a politikai gyűlöletbeszéd ellen. Az LMP társelnöke azt javasolta, akkor Bayer segítsen már ezt a Fidesszel aláíratni. Szélt később megkérdeztük erről, menni fog-e szerinte. Amire azt válaszolta: bízik benne.

Nagyjából ez a bizalomszint lengte körül ezt a beszélgetést. Mármint, hogy bízunk abban, hogy a másik majd felelősséget vállal magáért, bízunk abban, hogy Bayer bocsánatkérése őszinte lesz. Bízunk abban, hogy mint egy rossz álom, majd ez is elmúlik.

Pontosan ezért volt ez egy nagyon rossz bulváresemény (politikai esemény helyett), mert ahogy bementek a szereplők, úgy is jöttek ki, és mindannyian pontosan tudjuk, semmilyen következménye nem lesz a találkozónak, és ezt tudtuk előre is.

Ezt fogalmazta meg jól Gulyás Márton, amikor elmagyarázta, miért alakul ki a vérén és taknyán típusú közbeszéd körülöttünk: pont amiatt a következmény-nélküliség miatt, ami a mai eseményt jellemezte. Mert miközben Bayer Zsolt szinte már könyörgött, hogy értsék meg, a Fidesz-tábor nem tudja elviselni, hogy itt valakik tüntetgetnek, a valóság az, hogy semminek nincs következménye, amit a Fidesz csinál. Ebben a következmény-nélküliségben pedig a Fidesz bármeddig elmehet, Bayer bármit mondhat, akkor is kitüntetik, nincs semmi, ami gátat szabna. Eközben az ellenzék ha megfeszül, se tudja megakadályozni az országra káros történéseket, nem tud következményeket előállítani, ugyanis mindent megszálltak a fideszesek, így a reménytelenségben, képviselet nélkül, meghallgatás és elfogadás nélkül persze, hogy egyre durvább lesz az ellenzéki hangnem is.

Gulyás ezt azzal az összehasonlítással érzékeltette, hogy még olyan se fordul elő a parlamentben, hogy meghallgatnák az ellenzéki érveket a kormánypárti honatyák, mint itt Bayer, mert nincs szükségük rá, csak a saját táboruk összetartása érdekli őket, a másik 7-8 millió magyar polgár érdekei le vannak szarva.

És ezért volt ez egy pszeudoesemény, bulvárpolitika, következmény-nélküliség, mert csak egy levezetés volt, egy vita „elbábozása”. Egyetlen résztvevő sem fogja meggondolni magát az esemény után, nem fog változtatni a hozzáállásán, és mert a hatalom egyetlen és igaz képviselői, vagyis azok, akik változtatni tudnának a helyzeten, nem is vettek részt ezen az eseményen.

Ez csupán levezetése volt az energiáknak, és egyfajta figyelemelterelés, mintha a közbeszéd állapota nem az ország állapotát tükrözné, és a közbeszéd állapotán lehetne az ország állapotának megváltoztatása nélkül javítani.

A délelőtti kávézás lezárásaként az utcán nyilatkozgattak a szereplők, persze külön és külön. Mi például a 888 mellett csináltunk interjút Szél Bernadettel. A Fidesz-média stábja feltett két kérdést arról, hogy Szél elítéli-e, hogy Gulyás Márton nem nyilatkozik nekik, majd amikor én kérdeztem az eseményre vonatkozó tartalmi dolgokat, a 888 riportere szép lassan eloldalgott, az már nem érdekelte, nem ez volt a feladat.

Nem a párbeszéd, hanem ez a mai magyar valóság.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.