Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bayer Zsolt szappanoperája

Ez a cikk több mint 7 éves.

Pár hónapja, amikor Bayer Zsolt több részes cikksorozatot szentelt nekem, válaszcikkemben elhívtam sörözni. De arra nem gondoltam, hogy médiaeseményt csinálok belőle. Én őszintén kiváncsi vagyok, mire jutnék kettesben Bayer Zsolttal, és őszintén nem vagyok kiváncsi arra, mire jutnék egy kamera előtt.

fa_20160824_3125.jpg

Fotó: mandiner.hu

Bayer Zsolt a hétvégén azt írta, taknyon, véren csúszva, szétvert pofával kell kizavarni a civileket a parlamentből. Ezután a TASZ két munkatársa elhívta kávézni, beszéljék ezt meg. Majd Bayer válaszcikkében elhívott vagy 20 embert rá, szerveződött már Facebook esemény is hozzá, Gulyás Márton, Szél Bernadett és még sokan elfogadták a meghívást, felépült a médiaesemény, ahol jót lehet vitatkozni arról, ki mivel, kit sértett meg.

Hétfőn Áder János a parlamentben pityergett a közbeszéd színvonalának lesüllyedéséről, akkor megírtam, ez egy színjáték.

Nem a közbeszéd színvonalának süllyedésével van probléma. Ez egy tüntet, az elcseszett Magyarország tünete. Félelmek, frusztrációk, kétségbeesés, kiábrándultság és bizonytalanság teszi üvöltővé a magyar közbeszédet. Az a politika nélküliség, ahol a tartalmi viták helyett színpadi- és bábjátékok irányítják a közéletet.

Bayer Zsolt szappanoperája is egy ilyen bábjáték, és nem azért, mert Bayer Zsolttal ne lehetne leülni kávézni, vagy mert legitimációt kapna egy ilyen által. Az már van neki, még sok is.

Azért lesz ez egy színjáték, mert valós kérdésekről nem lesz szó, és valós szereplők se fognak ott megjelenni. Bayer Zsolt egy figurát játszik, talán már eggyé is vált vele. Ezt pedig kamerák előtt nem fogja levenni, maximum kicsit átalakítja.

Egyszerűen Bayer Zsolt nem a probléma maga, Bayer Zsolt csak egy következménye a próblémának, így vele a problémákat nem lehet megoldani, sőt vele még a saját uszítását se lehet nyilvánosan megbeszélni, mert ő terméke ennek a rendszernek, és annak a magyar valóságnak, ami ezt a politikai életet kitermeli, valódi politika híján.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Azért lesz egy színjáték, mert mindenki meg akarja majd nyerni a médiaeseményt, mert nem lehet a valóságban a média előtt kibékülni, ha csak nem ez a felek célja. A kibéküléshez egymás megértése vezet, az meg nem egy sörözés eredménye. Kamerák előtt huszonvalahány, még saját oldalukon is egymással egyet nem értő ember vitája nem az a keret, ahol a valóság és a valós problémák megbeszélhetők, nem alkalmas őszinte szembenézésre, a problémák őszinte kibeszélésére, a másik szempontjainak elfogadására. Egy ilyen sörözés eredménye, kamerákkal, 30-40 egymásnak feszülő, egymást nem ismerő, egymást ellenségnek tekintő emberrel csak tartalom nélküli színjáték lehet.

Hétfőn a Gösser sörkertben, még ha el is hangzik, nem lesz szó arról, ami tényleg frusztráló, ami miatt kurvaanyázunk, nem lesz szó a hatalmával visszaélő kormánypártról, és a hatalomról, aminek féltése miatt Bayer már szavakban veretne is. Nem lesz szó a rohadó kórházakról, a gyerekeinket a semmibe küldő oktatásról, nem lesz szó a befizetetlen gázszámláról, nem lesz szó a kilakoltatott Manyi néniről, nem lesz szó a vidéken düledező viskókban télen fagyoskodókról.

Egotripekről lesz szó, és már megint úgy fog kinézni a politika, mintha az egy kérdés lenne, hogy Bayer Zsolt csúnyán beszél, mintha ez tétje lenne a közös ügyeinknek. Mintha az életünknek valódi tétje lenne, hogy Bayer Zsolt kurvaanyázik-e. Nem, nem az.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.