Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán hülyének nézi az Uniót, ők meg hagyják

Ez a cikk több mint 7 éves.

Az Európai Parlament ismét napirendre vette Magyarországot, ezért Orbán Viktornak Brüsszelben kellett bizonyítania, hogy nincs baj a lex CEU-val, a civil törvénnyel, a menekültek bebörtönzésével és a Brüsszel-ellenes nemzeti konzultációval sem. A miniszterelnök kicsit sem erőltette meg magát: elmondta az itthon is puffogtatott hazugságokat és féligazságokat, sorosozott nagyokat – az uniós politikusok meg lényegében ráhagyták.

16807732_1024576_49f7064113b43f56a70092964d071b0e_wm.jpg

Felesleges is végigmenni Orbán érvein, azokat már az unalomig ismerjük a schengeni határok megvédésétől kezdve addig, hogy a CEU-t nem is záratják be. Semmi új érv nem hangzott el, a miniszterelnök elismételte az EP-képviselőknek mindazt, amit már ezerszer hallottunk, hogy Magyarországon minden a lehető legnagyobb rendben megy az uniós jogszabályok tiszteletben tartásával. Az „Állítsuk meg Brüsszelt!” pedig csak arról szól Orbán szerint, hogy meg kell védeni az EU közösen hozott szabályait, semmiféle anti-uniós hangulatkeltésről nincs szó.

Orbán nyilvánvaló csúsztatásait és Oroszország felé kilengő hintapolitikáját pedig szájtátva, bambán nézik az uniós politikusok. Hiába az EB-alelnök Frans Timmermans óvatos kritikája, az európai szocialistákat vezető Gianni Pittella üvöltözése, a liberális Guy Verhofstadt nácizása – mindez üresen koppan csak Brüsszelben, Orbán meg röhög a markába. Mert semmi érdemi szankciótól nem kell tartania, ez a mai ülés után is nyilvánvaló. Kötelezettségszegési eljárás a lex CEU miatt? Ez akkora büntetés, hogy a Fidesz nyilvánosan röhög rajta.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Az Európai Néppártot (EPP) vezető Weber kicsit beszólt Orbánnak az Európai Bizottság szerint is hazug nemzeti konzultáció miatt, de aztán védelmébe vette. Ennyit arról, hogy kirakják a Fideszt a Néppártból: ez se holnap lesz. Pedig a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek jól mondta az ülésen, hogy hiába gondolják, hogy Orbánt azért kell az EPP-ben tartani, mert így könnyebben rendszabályozható, miközben ez látványosan nem igaz.

Miközben a néppártiak már szemlesütve hallgatják Orbánt és csak tőlük jobbra veszik védelmükbe a magyar miniszterelnököt Brüsszelben. Orbán mellett olyanok álltak csak ki, mint Nigel Farage, aki ez EU-ból kilépésre ösztönözte a miniszterelnököt, a széljobbos AfD politikusa, Beatrix von Storch, vagy Zdzisław Krasnodębski a lengyel PiS-ből. És Morvai Krisztina. Nos, ebbe a klubba tartozik immár Orbán, nem a konzervatívokhoz.

De csak eszmeiségében, mert az EPP-ben tűrik, úgyhogy nem kell az EU-ban elszigetelt politikusokkal összebútoroznia, folytathatja eddigi játszmáit. Egy-két ejnye-bejnye, pár súlytalan eljárás, ennyi az ára annak, hogy a választóinak eljátszhassa a szabadságharcost és az EU pedig pénzelje tovább az egész komédiát. Mert jól mondta Orbán: a kohéziós politika a nettó befizetőknek is pluszos, úgyhogy minden mehet tovább, csak néhány havonta csinálják Brüsszelben a színházat.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.