Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azokat árulta el a Fidesz, akiknek a hátán mászott hatalomra

Ez a cikk több mint 7 éves.

Nagyon úgy tűnik, hogy a jobboldali értelmiség jelentős részének elege van Orbán Viktorból és a rendszeréből. Legalábbis nem telik el nap anélkül, hogy ne kritizálnák nyilvánosan olyanok a miniszterelnököt, akik korábban a szavazói voltak. Ezek fontos megszólalások, viszont nem fogják meghatni Orbánékat, ugyanis tudatosan cserélték a polgári értelmiséget tahó fröcsögőkre, opportunistákra és magukat tudósnak hazudó összeesküvés-elmélet hívőkre.

habomyarpi.jpg

Első körben érdemes összegezni, hogy kik és miért kritizálták Orbánt az elmúlt hetekben.

  • Ürge-Vorsatz Diána, Nobel-békedíjas fizikus, klímakutató azután írt elkeseredett Facebook-posztot, miután a kormány páros lábbal szállt bele munkahelyébe, a CEU-ba.
  • Bencsik Gábor, újságíró, történész, a kormány szívének oly kedves Magyar Krónika főszerkesztője szintén a lex CEU-ról azt mondta, ezzel átlépte a kormány „a demokrácia Rubiconját”.
  • Pósfai Gábor, a Decathlon ügyvezetője azt tanácsolta a viszkető tenyerű miniszterelnöknek, hogy mosson kezet és nyújtsa oda felebarátainak. Majd a folyamatos uszítást, háborúzást kérte számon.
  • Király Miklós, egyetemi tanár, Mádl Ferenc volt tanácsadója azt magyarázta el az értetlenkedő Orbánnak, hogy miért állnak ki a professzorok, kutatók, akadémikusok a CEU mellett.
  • Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság volt sportigazgatója arról írt, hogy megváltozott a Fidesz politikája, morálja, becsülete.
  • Egyházi méltóságok is megfogalmaztak politikai üzenetet, ugyan név nélkül, de a megfejtés egyik esetben sem nehéz. Liszkai Tamás, röszkei plébános a nagyszombati határ menti civil tüntetésen fogalmazott keményen a kormány menekültekkel szembeni politikájáról. Orosz Atanáz, miskolci püspök pedig egyenesen a következőt mondta: „A Sátán az, aki az ellenség-képet fokozza, az ellenségeskedést szítja.”
  • Hab a tortán: Stumpf András védelmébe vette Gulyás Mártont.

Világos, hogy a jobboldali elit sok tagjánál telt be a pohár a CEU-ügy után, de messze nem csak a CEU miatt.

Hanem azért, mert a Fidesz elárult mindent, amit valaha képviselt és az űrt elvtelen, kizárólag hatalmi szempontok által vezérelt politizálással töltötte be.

Ha nem így lenne, akkor nem kérnék számon rajtuk a polgári értékek képviseletét, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartását, a keresztényi erkölcsöket, vagy a nemzeti érdek védelmét ellenségképek gyártása és uszítás nélkül. A korrupciót és az urizálást akár még el is fogadnák sokan a Fidesz-szimpatizánsok közül, mint a politikai elit mocskos kezéhez tapadó szükséges rosszat, de az alapvetések megtagadása ősbűn.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Az ősbűn elkövetésének pedig egészen véletlenül a pontos napja is kiderült: 2004. április 5-e. Ekkor tartották azt a Fidesz-frakcióülést, amikor Habony Árpád színre lépett és a következő lett a párt „ideológiája”: „A jövőben nem mi mondjuk meg, hogy kire kell szavazni, hanem megkérdezzük az embereket. Nem a polgárokat, hanem az embereket.” Legalábbis ezt állítja Körömi Attila, korábbi fideszes önkormányzati- és országgyűlési képviselő, aki a frakcióülés után nem sokkal kilépett a pártból, majd a Jobbikhoz igazolt, végül 13 év hallgatás után a Magyar Nemzetben írta ki magából „terhét.”

Ártalmatlannak tűnhet ez a „megkérdezzük az embereket”, pedig nem az. Látjuk, mit jelent ez a „megkérdezés”, valójában a társadalmi közérzet manipulálását. Ez az az ideológiai kiüresedés, ami ahhoz a közvélemény-kutatás kormányzáshoz vezetett, amit látunk, és amihez szükségszerűen hozzátartozik  a közvéleményben szunnyadó indulatok felébresztése és felerősítése propagandisztikus eszközökkel. Itt ér össze a mindent monitorozó és lemérő, rengeteg pénzzel kitömött Századvég és a társadalomban kitapogatott félelmekre, attitűdökre rájátszó kormánypárti propagandasajtó.

A Fidesz elvtelen, hideg, profi hatalomgyár lett, ami mindent annak rendel alá, hogy ők kormányozzanak. Az „ők” persze változik, mint a fenti kritikákból is látjuk: csak a Fidesz legfelsőbb vezetése  állandó, szerencselovagok, oligarchák és talpnyalók jönnek, aztán mennek.

Akik viszont őszintén hittek abban, amit a Fidesz régebben képviselt, nem véletlenül érzik magukat átverve, nem véletlenül fordulnak dühükben a nyilvánossághoz, mert ebben a hazug módon kettéosztott országban könnyen rájuk ég, hogy „fideszesek”, amiről manapság a csalásra, az arroganciára és a lopásra többen asszociálnak, mint a polgári értékekre.

Így kopik el a fideszes értelmiség a Fidesz mögül, ahol viszont ezen nem aggódnak, mert annak „csak” az ország látja kárát, nem ők, hogy elvtelenített és egyben anti-intellektuális lesz a politika. A Századvég biztosan kiszámolta nekik sokszor, két tizedesjegy pontossággal, hogy hány százalékkal több választó vevő a gyűlöletkeltésre és az autokratikus maszatolásra, mint a higgadt, polgári kormányzásra. Ha pedig kiszámolták, akkor előre és hulljon a férgese!

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.