Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Kossuth téren tüntettek a CEU-ért: percről percre a Kettős Mércén

Ez a cikk több mint 7 éves.

Eldőlt a CEU sorsa: gyorsított eljárásban fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, ami gyakorlatilag kizárólag azért íródott, hogy a kormány ellehetetlenítse a Közép-európai Egyetemet. Délután 5 órakor többezren tiltakoztak élőlánccal az egyetemet ellehetetlenítő törvény ellen, innen a demonstrálók a Kossuth térre vonultak. A Kettős Mérce a nap során percről percre követi az eseményeket.

koszoru.jpg

 

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

20.37 Van új rigmus is:

Holnap 5-kor ugyanitt!

És ezzel be is fejezzük mára az élő közvetítést, de – ahogy az kiderült – holnap, 5-kor, ugyanitt!

20.31 Ez történik most:

ulnek.jpg

A tüntetők leültek a rendőrökkel szemben, a Parlament elé. A téren még körülbelül 2-300 ember van, folyamatos a skandálás.

ulnek2.jpg

20.23 Továbbra sem mennek haza a tüntetők a Kossuth térről.

 

20.18 Csak egy kis Palkovics: az oktatási államtitkár cáfolta, hogy a CEU-t be akarnák zárni, vagy az egyetemi autonómia veszélybe kerülne. Emellett azt is megjegyezte: ha az a döntés születne, hogy a CEU megy, az veszteség lenne, és ezt nem szeretnék.

20.12 És még mindig nem soroltunk fel mindenkit, aki ma kiállt a CEU mellett!

300 egyetemi oktató és kutató (a pszichológia, nyelvészet, ideg- és kognitív tudomány területéről) írta alá azt a levelet, amelyben az – akkor még – törvénytervezet ellen tiltakoztak. A levél itt olvasható, és kifejezetten fontos szempontból hívták fel a figyelmet arra, miért lesz mindannyiunk számára rossz, ha a CEU lehetetlen helyzetbe kerül Magyarországon.

„A Közép-európai Egyetemmel folytatott együttműködések, az egyetem által szervezett előadások, workshopok, illetve az a tény, hogy a Közép-európai Egyetem Magyarországon tart kiváló magyar kutatókat és egyúttal kiemelkedő nemzetközi kutatókat és tudósokat hoz Magyarországra, világszínvonalú szellemi atmoszférát biztosítanak más magyar intézmények kutatói és oktatói számára is, ami elengedhetetlen a magyar tudomány fejlődéséhez” írják.

20.09 Most éppen Kunhalmi Ágnes skandáltatja a tömeget a Parlament ablakából.

„Lopás helyett tudás”, „Európa, Európa” – kiabálja a tömeg, „Meg kell küzdenünk a szabadságért és a tudásét, újra és újra” – kiabálja Kunhalmi.

A téren tudósítóink szerint körülbelül 2-300 ember maradt.

19.52 A Parlament előtt továbbra sem ritkul a tömeg, néhányan úgy döntöttek, hogy le is ülnek.

leul2.jpg

19.50 Lássuk közben, kik tiltakoztak még ma a CEU ellehetetlenítése ellen:

A Pedagógusok Szakszervezete például arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz. Mint állásfoglalásukban írták, aggasztónak és az ország érdekeivel ellentétesnek tartják, hogy az Országgyűlés ismét a felsőoktatás autonómiáját súlyosan sértő törvénymódosítást fogadott el.

Cseh egyetemi és kulturális intézetek képviselői pedig nyílt levelükben úgy fogalmaztak: „A joggal való ilyen diszkriminatív visszaélés a nem demokratikus, autoriter rendszerek sajátja, amiről azt gondoltuk, hogy a múlt századi tapasztalatok után már nem tér vissza Európába”. A nyílt levelet a prágai Károly Egyetem három karának képviselői, a Filmművészeti és Televíziós Akadémia dékánja, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézete, a Václav Havel Könyvtár, a Cseh Tudományos Akadémia Filozófiai Intézete, valamint a Nemzetközi Kérdések Szövetsége Intézet igazgatói írták alá.

A sor minden bizonnyal folytatódik még…

19.42 És ha már képeket nézegetünk, vessünk egy pillantást Orbán Viktorra és Lázár Jánosra is.

A fotó a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló javaslat összevont vitája alatt készült, az Országgyűlés plenáris ülésén.

tn4-tn4-felsok_1.jpg

(Kép forrása: MTI/Máthé Zoltán)

19.40 Nocsak, nocsak! Miközben többezren követelték, hogy Áder János ne írja alá a lex CEU-t, a köztársasági elnöknek épp más – nyilván halaszthatatlanul fontos – dolga akadt. De mi is?

A Budakeszi Tündérkertben járt, ahol többek közt megtekintett egy méhészetet és egy gyümölcsfaoltás bemutatóját is.

ader_1.jpg

Áder gyümölcsfaoltást néz (Kép forrása: MTI/Kovács Tamás)

19.33 Elég nagy a rendőri készültség a Parlament előtt…

rend.jpg

19.27 Már lent is leng az EU-s zászló:

19.21 Ami kintről nem ment, azt megoldották belülről: mégiscsak került EU-s zászló ma a Parlamentre! Kunhalmi Ágnes lógatta ki.

kunh.jpg

19.16 A Parlament előtt teljes a rendőri készültség.

A tömeg eközben folyamatosan nő, bár annyian érezhetően nincsenek, mint amennyien a CEU előtt voltak. Az emberek azt követelik, hogy „jöjjenek ki!” a döntéshozók. Volt Himnusz-éneklés is, és folyamatosan megy a „szabad ország, szabad egyetem” skandálása.

parl.jpg

parl2.jpg

18.57 A tüntetők épp megpróbálják kitűzni az EU-s zászlót a Parlamentre.

18 52 A Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Csanádi Judit is nyílt levelet írt a köztársasági elnöknek, amelyben arra kéri, hogy vétózza meg a lex CEU-t.

„Elutasítok minden olyan törekvést, ami az egyetemi autonómiát korlátozza. Elfogadhatatlannak tartom az utólagos törvénykezés gyakorlatát, ami jelen esetben egyértelmű politikai akció a felsőoktatás egyik szereplője ellen… A törvényjavaslat megszavazása a legalapvetőbb jogelveket sérti, ezt lelkiismereti okokból nem tudom elfogadni” – fogalmaz Csanádi.

18.49 Gyászkoszorút helyeztek a Parlament lépcsője elé, a Magyar Oktatásnak címezve…

koszoru.jpg

18.45 Magyar Filmművészek Szövetsége is kiáll a CEU mellett.

A Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a szövetség elnöke által aláírt közleményben többek közt ez áll:

„El a kezekkel a CEU-tól!

El a kezekkel a szabad oktatástól!

El a kezekkel a szabad gondolkodástól!”

18.30 Sokan átmentek a Kossuth térre, a tömeg eleje már meg is érkezett.

kossuth_1.jpg

Jelenleg nagyjából ezren lehetnek a Kossuth téren, de folyamatosan érkeznek az emberek.

18.10 A demonstrációnak hivatalosan vége. Zúg a CEU előtt a „Nem hagyjuk!”

Többezren állták körül a Közép-európai Egyetem tömbjét a belvárosban ma délután. A demonstrálók követelték Áder Jánostól, hogy ne írja alá a frissen elfogadott törvényt, amely lényegében azért íródott (és verték át rohamtempóban), hogy ellehetetlenítse a CEU-t.

vege.jpg

A tüntetők közül többen a rendezvény lezárása után a Kossuth térre indultak el.

17.52 „Olyan országban élek, ahol a kormány legfőbb ellenségei a civil szervezetek, az oktatási intézmények, az emberi jogok és a háború elől menekülők. Felháborítónak tartom, hogy el lehet lehetetleníteni Magyarországon ma egy nemzetközi hírű egyetemet, mert a kormány így kívánja. Azért vagyunk itt ma több ezren, hogy megmutassuk, nem hagyjuk!” – mondja László Luca, a CEU mesterszakos hallgatója. Követelik, hogy Áder János állítsa meg a kormány ámokfutását.

17.50 A tüntetők felszólították Áder Jánost, hogy ne írja alá a lex CEU-t.

17813922_10209989216981795_1501831143_n.jpg

„Semmit rólunk nélkülünk!” – skandálja a tömeg.

17.35 Ez bizony nem az átlagos, „épp hogy körbeér” típusú élőlánc…

nador2.jpg

„Szabad ország, szabad egyetem!” – főleg ezt skandálják a demonstrálók.

17.30 Körbeért már az élőlánc, pedig sokan még be se álltak a helyükre.

A Nádor utca még mindig tele van emberekkel, pedig tömött sorok veszik körbe az épülettömböt.

nador.jpg

17.15 „Ilyen tömött élőlánc még sose volt” – írják munkatársaink a helyszínről.

17776746_10154111318886324_1532774253_o.jpg

A résztvevők most indultak körbe: a Nádor és a Zrínyi utca, illetve az Arany János és az Október 6 utca adja majd ki négyszöget.

A sorok mindenhol ilyen tömöttek:

17792663_10209259230618884_889224755_n.jpg

17.07 A Kettős Mérce élőben közvetíti az élőláncot:

17.03 A demonstrálók felszólítják Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a frissen elfogadott lex CEU-t.

17793313_10209259120976143_1827914963_n.jpg

17.00 Több mint ezer ember gyűlt már össze a CEU előtt.

17690992_10209259105575758_1011521181_n.jpg

Hamarosan kezdődik az élőlánc.

16.45 Rövid helyzetértékelés, a mai naphoz: a Freedom House idei jelentésében az áll, hogy hazánk demokráciaszintje esett a leglátványosabban az elmúlt 10 évben a térségben. Közép-Európában Magyarország áll a legközelebb a tekintélyelvű rezsimhez.

A berendezkedés megítélését a civil társadalom szabadsága, a korrupció, az önkormányzatok és a kormány működésének szintje, a jogbiztonság és a választási folyamat átláthatósága, illetve a sajtó szabadságának mértéke adja meg. A jelentés szerint Magyarországon a sajtó szabadságát, a korrupció mértékét és a kormány működését illetően a legsúlyosabb a helyzet, ráadásul 2016-hoz képest is romlott. És akkor itt van a mai nap, és a lex CEU…

16.30 Ne felejtsétek el: fél óra múlva, azaz 5 órakor a CEU főépülete előtt élőlánc!

Részletek itt. Gyülekező 16.45-kor.

„Védjük meg a CEU-t és az oktatás szabadságát!”

16.15 „Lényegében egy nap alatt elintézte a kormány, hogy bezárják a CEU-t, az egyik legjobb magyar egyetemet, az ország és a régió egyik büszkeségét… Ha valamikor állampolgári-, nemzeti- és hazafias kötelesség politizálni, akkor az most van!”

15.40 Ha esetleg valaki szeretné böngészni, itt van annak a 123 fideszes és KDNP-s képviselőnek a neve, akik megszavazták a lex CEU-t, a rohamtempóban átvert törvényt, aminek egyetlen egy célja volt: a Közép-európai Egyetem ellehetetlenítése. Persze, a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint Soros György egyeteme sem állhat a törvények felett – az Orbán-kormánynál pedig ez annyit jelent, hogy ha valami nem tetszik nekik, hoznak ellene egy vadiúj törvényt. Külön érdekesség, hogy (mi sem természetesebb!) szerepel az új törvényt megszavazók listáján az a Farkas Flórián is, aki úgy igazgatta az Országos Roma Önkormányzatot, hogy közben több milliárd forint tűnt el a bugyraikban. Senki sem állhat a törvények felett – ugye?

15.25 Megszólalt a a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője. David Kostelancik  közleményében ez áll:

„Az Egyesült Államok csalódással értesült róla, hogy a Közép-európai Egyetemet (CEU) célbavevő törvényt ma gyorsított eljárással elfogadták, az Egyesült Államok, helyi és nemzetközi szervezetek és intézmények százai, valamint a tanszabadságot becsben tartó magyarok ezrei által kifejezett komoly fenntartások, illetve mindannak ellenére, amivel a CEU a magyarországi kultúrát gazdagította.

A CEU sikeres és magas presztízsű amerikai-magyar intézmény, és immár 26 éve fontos eleme az amerikai-magyar kapcsolatoknak. Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a CEU függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért.”

15.05 A cinizmus tetőpontja: Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az Izauráért tüntető magyarokhoz hasonlította azokat a Nobel-díjas tudósokat, akik felszólaltak a CEU ellehetetlenítése ellen.

15.00 Itt az első nemzetközi reakció: Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén kijelentette, hogy Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel. „Ha a jogállamiság és az emberi jogok világítótornya akarunk lenni a világban, akkor nem lehet közömbös számunkra, amikor ezek az alapelvek Európán belül meginognak” – mondta a német államfő.

14.50 És akkor lássuk, hogyan értékelte Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, hogy kormánya erőből átvitte a törvényt, amit kizárólag a CEU elkaszálása érdekében alkottak:

„Arány lehetett volna jobb is…”

(Emlékeztetőül: a lex CEU-t 123 igennek és 38 nemmel fogadták el. 38 képviselő nem szavazott.)

Amikor pedig arról kérdezték, hogy miben különbözik az ő ösztöndíját finanszírozó, 1989-es Soros György a mostanitól, Orbán csak annyit válaszolt: „óvodás is voltam a kommunisták idején, mégse szolgálom a kommunistákat”.

14.28 A CEU sajtótájékoztatót tart a törvényről

14.20 „A harc még nem ért véget. Megtámadjuk a határozat alkotmányosságát, és minden egyéb elérhető jogorvoslati lehetőséget” – írta levélben percekkel a lex CEU elfogadása után Michael Ignatieff, az egyetem rektora hallgatóinak, oktatóinak. Jelezte azt is: a CEU-t nem lehet megfélemlíteni, az egyetem fenn fogja tartani a tanítás és kutatás, a doktori programok folyamatosságát, a közösségi szolgáltatásokat, megszakítások nélkül, történjék bármi is. Ignatieff szerint a CEU az elmúlt egy hétben „világszerte az akadémiai szabadság szimbólumává vált.”

14.03 Szél Bernadett felszólalása a vitában: „Önök nem máson állnak bosszút, mint a saját fiataljaikon, nekimennek a saját országuknak. Hát semmi nem drága önöknek?”

13.40 Délután 5 órára élőláncot szervez a CEU köré az Oktatási szabadságot! elnevezésű csoport. Az eseményről élőben közvetítünk majd, a részleteket itt találod.

13.28 Ebben a pillanatban az Országgyűlés elfogadta a lex CEU-t

Ugyanez számokban:

  • 123 igen
  • 38 nem
  • 38-an nem szavaztak

13.18 Palkovics László megilletődött. Az oktatási államtitkár szerint ugyanis soha nem volt ekkora jelenlét az oktatási ügyek tárgyalásánál az Országgyíűlésben. Rögtön közli is: az oktatás autonómiáját nem fogják megsérteni, és ” viszonylag egyszerű jogtechnikai módosítás”-nak titulálja a lex CEU-t.

13.15 A vita lezárult.

13.12 Zajlik közben az élet: most derült ki, hogy Szemerkényi Rékát, a washingtoni nagykövetet visszahívják, mert a Trump-adminisztráció megválasztásával új politikai és gazdasági feladatokat kell elvégeznie a magyar diplomáciának. Az ATV úgy tudja, hogy a kormányban volt, aki nehezményezte, hogy Szemerkényi nem használta ki eléggé a diplomáciai csatornákat, hogy az amerikai külügyi tárcát megfelelően „tájékoztassa” a lex CEU-ról…

12.55 A következő felszólaló a jobbikos Z. Kárpát Dániel. Rögvest ki is emeli, hogy számára elképesztő volt Hollik bolsevik stílusú beszédét hallgatni. Majd egy új szempontból világít rá a kérdésre: ha a kormány szerint semmi hozzáadott értéke nincs a CEU-nak, akkor miért kellene bezárni?

12.52 A KDNP-s Hollik István tömören megfogalmazta az igazságot: „ezt eddig nem lehet vitának nevezni”. Igaz, utána rögtön visszatér as Fidesz-KDNP közhely parádéjához, és fantomegyetemezik, háttérnagyhatalmazik, végül kifejti: a kormány azt az uram-bátyám világot szeretnénk megszüntetni, amiben Soros György személyeskedő levelet írhat az Oktatási Hivatalnak. Hollik kiemel három képzést a CEU-ról: womens and gender studies, womans and history, critical gender studies. Véleménye szerint ha a tanszabadságot akarták volna megszüntetni, ezeket a képzéseket szüntették volna meg.

12.40 A szocialista Bárándy Gergely kicsit komolyabbra fordította a szót: „ne jöjjenek nekem azzal, hogy szakmai érvek miatt nyújtották be a törvényt! Ezt hívják kulturkampfnak” – közölte erélyesen.

12.32 A fideszes Dunai Mónika felszólalását viszonylag hosszan elemezgettük, hátha kiderül előle, mit akar mondani. Érvelésében valami olyasmit fejtegetett, hogy míg a kormány a beterjesztett javaslatról szakmai vitát folytatott (sic!), addig az ellenzéki oldalon egy meghatározatlan, láthatatlan, világbirodalom és pénzbirodalom által vezetett birodalom (???) láthatatlan érdekeiért vitatkoznak. „Önök ennek a láthatatlan világbirodalomnak a csápjaiként szólalnak meg most itt a Parlamentben. Önök egy politikai vitát folytatnak, miközben mi szakmai szempontokat mondunk” – mondta Dunai. És nem nevette el magát közben!

12.28 Ismét Szávay: olyan törvényeket kellene hozni, amik megkönnyítenék, hogy többen maradjanak az országban, nem pedig elűznék őket.

12.25 Gúr Nándor felszólalásában jelezte: azért kellene küzdeniük, hogy az oktatás magasabb színvonalú legyen, hogy az egészségügy jobb legyen, hogy a szegénység csökkenjen. A Fidesz viszont a magyar emberek érdekei ellen cselekszenek. „Nem hazudni, nem lopni, nem csalni kell, hanem az emberek érdekeit kell szolgálni” – fogalmazott.

12.20 Szelényi Zsuzsa szerint a CEU megtámadása a tudásellenes ámokfutás újabb állomása, miközben az egyetemek kiterjesztése lehetne Magyarország egyetlen esélye a fejlődésre. „Ennek a törvénynek az lesz az eredménye, hogy ezrek hagyják majd el az országot.”

12.15 Ikotity István arra hívta fel a figyelmet, hogy a míg Fidesz szerint a CEU működése hátrányt jelent a többi egyetemnek, ezt rajtuk kívül senki sem gondolja is. Sőt, inkább előny mindenkinek a magyar tudományos életben, hogy van egy ilyen egyetemünk is.

12.05 Miközben az Országgyűlésben még csak vitáznak a képviselők a lex CEU-ról, egy szomszédos főváros máris bejelentkezett a Közép-európai Egyetem lehetséges székhelyének. „Amennyiben az intézmény új helyet keres, úgy szívesen meghívnám a Soros-egyetemet Bécsbe” – közölte Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes a Kurierrel. Az osztrák politikus emellett hangsúlyozta, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha az egyetem továbbra is Budapesten maradna, és ott folytatná a munkát. Nem átcsábításról van szó – mondta Vassilakou, aki szerint ha az egyetemnek viszont végül tényleg mennie kell, az osztrák főváros kitűnő helyszín lenne. Ahogy fogalmazott: náluk van elég hely.

11.57 A KDNP-s Vejkey Imre azzal indokolja a sürgősségi eljárást, hogy a CEU tömeges törvénysértést követett el, egy kormánynak pedig elemei kötelessége ezt helyrehozni. Kissé meredek gondolatmenettel arra jut, hogy a Trump-adminisztráció láthatóan a szívén viseli a Soros-egyetem sorsát, tehát a kormány megadja nekik a lehetőséget, hogy megegyezzenek velünk.

11.55 Közben egy kis olvasnivaló:

Ha kíváncsi vagy arra, mi a 7 leggyakoribb tévhit a CEU-ról, ezt az írásunkat ajánljuk.

11.50 A szocialista Kunhalmi Ágnes szerint a CEU megtámadása arról szól, hogy a kormány a legnagyobb vétségre is képes: a magyar tudást megtámadni, hogy a saját mocskos ügyeik ne derüljenek ki. A magyar kormány teljesítményét nullára értékeli, és „akinek nulla a teljesítménye, annak valakire mindig mutogatnia kell.”

11.48 A fideszes Pósán László 2 perces felszólalásában megint azon rugózik, hogy a CEU esetében a magyar és az angol név két külön intézményt, jogi személyt takar. Mivel szerinte a Fidesz csak rendet akar tenni, ezért nem érti, miért a vehemens ellenkezés a törvény ellen.

11.46 Az Országgyűlésben tovább folyik a vita, most a független képviselők felszólalásai hallhatóak. A sort Szabó Szabolcs kezdi, aki közli: ha összerakjuk az elemeket, tisztán látszik, hogy a törvénymódosítás egyetlen célpontja a CEU.

11.44 Eközben a Pécsi Tudományegyetem diákjai felszólították az egyetem vezetését, hogy álljanak ki a CEU és az egyetemi autonómia mellett. Eddig több mint 300-an írták alá a Facebookon keringő felszólítást, amihez itt lehet csatlakozni.

„Felszólítjuk az egyetem vezetését, hogy nyíltan álljon ki a CEU megmaradásáért és az egyetemi autonómia további csorbítása ellen. Vannak olyan ügyek, amelyekben a hallgatás is állásfoglalást jelent, mi a jelen helyzetet is ilyennek gondoljuk” – írják.

11.35 Szél Bernadett, az LMP társelnöke kezdésként arra hívja fel a figyelmet, mennyire álságos a Fidesz kommunikációja a CEU-ügyről, amelyben az a kormány hivatkozik az előjogok megszüntetésének fontosságára, amely kizárólag azért hoz törvényeket, hogy a saját érdekeit előremozdítsa. Szél velős meglátása szerint Orbán Viktor miniszterelnök úgy viselkedik, mint „mint egy puffancs zsebdiktátor„. Hogy a kormányt zavarja a szabad oktatás, az „egy fideszes vírus, amit nem akarunk elterjeszteni az országban” – jelenti ki Szél Bernadett, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy az Alaptörvénnyel is szembemegy az a jogalkotás, amivel a Fidesz éppen át akarja verni a lex CEU-t. „Önök az igazi álomgyilkosok” -közölte Szél –, akik „hadat üzennek a magyar fiataloknak” A CEU ügye ebben az országban mindenki ügye, mert a pitiáner politikájukkal mindenkit ellehetetlenítenek, akinek más a véleménye – zárta felszólalását.

11.30 Csak hogy lássuk, mennyien álltak ki eddig a CEU-ért, íme egy kép arról, világszerte hányan írták alá az #istandwithceu petíciót. Aki szeretne böngészni is a térképen, az ide kattintva megteheti.

istandwithceumap.jpg

11.22 Szávay a Jobbik dilemmájáról is kendőzetlenül beszél: jelzi, hogy távol áll tőlük a „genderideológia” és a Soros által képviselt értékrend, de az a bolsevik attitűd is, amit a Fidesz használ. „Nem a CEU mellett állunk ki. Mi azt nem tudjuk elfogadni, hogy önök ki akarnak nyírni egy nagy múltú intézményt” – mondja Száűvay, és azon aggodalmának ad hangot, hogy ha ez megtörténhet, holnap bárki mást kinyírhatnak. A Jobbik vezérszónoka Kovács Zoltánt, a Fidesz CEU-n végzett kormányszóvivőjét fantomdoktornak titulálta, utalva ezzel Kósa Lajos azon nyilatkozatára, melyben a CEU-t fantomegyetemnek nevezte. Végezetül felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz jelenlegi kormányzása alatt feleannyi pénz jut a felsőoktatásra, mint amennyi az SZDSZ idején jutott. „Ezzel kéne foglalkozni.”

11. 18 Különösen érdekesnek ígérkezik Szávay István (Jobbik) felszólalása, a párt ugyanis az utóbbi napokban nem nagyon tudta kitalálni, hogyan viszonyuljon a lex CEU-hoz. Értelemszerűen azzal kezd, hogy a közli: a Fidesz egész létét Soros Györgynek köszönheti.

11.15 Térjünk vissza Hoffmann Rózsához, aki eközben olyan nagyívű gondolatmenettel zárta felszólalását, miszerint a KDNP a szabályozott szabadság híve, és míg biztos vannak, akik parttalan szabadságban hisznek, addig ők nem.

11.13 Meszerics Tamást, az LMP EP-képviselőjét a Házbizottság döntése alapján nem engedték beszélni az Országgyűlés előtt, ezért felszólalását a Facebookon tette közzé. Ebben többek közt azt írja: „Önök gyűlölik a fákat, mert csak úgy, Isten nevében, főpolgármesteri engedély nélkül nőnek. Gyűlölik a megújuló energiaforrásokat, mert moszkvai befolyás nélkül is tudnának villamos energiát termelni. Önök gyűlölik az önálló gondolkodás műhelyeit, egyrészt mert nem tudják követni, másrészt mert ott esetleg mást gondolnának arról, hogy mi lenne kívánatos a világban és Magyarországon. Röviden: Önök gyűlölik az élet azon szeleteit, amit nem képesek uralmuk alatt tartani.

Két rossz hírem is van.

Egyrészt tényleg nem tudják. Az önálló közösségi élet szigetei, az önálló gondolkodás műhelyei túl fogják élni az Önök törvényhozási dühét. Másrészt a nem uralható élet ilyen fokú gyűlölete olyan pszichológiai képlet, aminek nem szokott jó vége lenni.”

Tegyük még hozzá: Meszericsnek EP-képviselőként lenne joga felszólalni az Országgyűlés előtt – ezért különösen érthetetlen, miért nem adtak neki szót.

11.05 Hoffmann Rózsa a KDNP vezérszónokaként talán nem olyan nagy meglepetésre közli: a KDNP azonosul a módosítás szellemiségével. Az egykori oktatási államtitkár szomorúan látta, hogy egyesek még mindig az előjogaikat akarják védeni. Mindenkit körültekintésre int, mivel az egyetemi rangsorolások gombamód szaporodnak, s ezek közt van, ami előre, van ami hátra sorolja a CEU-t. Arról, hogy mennyire szűkösek a határidők, Hoffmann nem tud nyilatkozni, de azt azért megjegyzi: „amit az ember nagyon akar, annak megoldására képes.”

10.55 „Ez a törvény úgy rossz, ahogy van. Most vonják még vissza, amíg lehet” – zárta felszólalását Hiller István.

10. 40 Hiller István a szocialisták vezérszónokaként kezdésként jelzi: a magyar érdek képviseletére esküdtek fel, ezt vegyék alapul a vitában is. Mint mondja: Magyarországnak nem érdeke, hogy egy magas színvonalú egyetem nem működjön nálunk. Ezt a magas színvonalat egyébként a kormány sem cáfolta. Ezért Hiller szerint a módosítás „az országunk érdeke ellen” való. Milyen árnyékhatalom tud megtéveszteni 17 Nobel-díjast és többezer akadémikust? – teszi fel a kérdést az egykori oktatási miniszter. Hiller arra is emlékeztet: soha eddig egyetlen egyetem mulasztásakor sem jutott eszébe senkinek, hogy törvényt módosítson, legfeljebb a hiba kiigazítását kérték. Ebből is látszik, hogy a lex CEU mögött nem szakmai érvek állnak, hanem az egyetem ellehetetlenítése a cél, amivel viszont az oktatás szabadságát akarják megsérteni.Hiller közli azt is: a felsőoktatás 10 legnagyobb problémája között bizonyosan nem szerepel a külföldi egyetemek megregulázása

10.35 A vezérszónokok ismertetik a frakciók álláspontját a kérdésben. Vinnai Győző (Fidesz) kezdi azzal, hogy kijelenti: nem a lex CEU-t hozzák be, hanem a 2005-ös lex CEU-t akarják megszüntetni, hogy senki ne álljon a törvény fölött. A Soros-egyetem se. A javaslat elmondása szerint nem a tanszabadságról szól, ahogy azt az ellenzék be akarja állítani, hanem a szabályok betartásáról. Vinnai nagyjából ugyanazokkal az érvekkel áll elő, amiket néhány perce Balog is elmondott. Az MSZP soraiban jól hallhatóan nagy az elégedetlenség a beszéd alatt. Vinnai is kiemeli, hogy a CEU „kettős identitása” hátrányos megkülönböztetést eredményez a a magyar egyetemekkel szemben, mivel azok csak egy, míg a CEU két diplomát is ad. Vinnai szerint a törvény azt szorgalmazza, hogy az egyetem csak akkor adjon két oklevelet, ha a származási országban (a CEU esetében tehát New Yorkban) is valós tevékenységet folytat. Állunk az amerikai kormánnyal való tárgyalások elé – jelenti ki Vinnai.

10.32 Fodor Gábor méltatlannak nevezte a vitát, mert egy olyan intézményről beszélünk, amelyik komoly értéket képvisel az országban. Leszögezte: a CEU törvényesen működik, csak a mostani javaslatnak nem felel meg.

10.30 Bárándy Gergely a törvényalkotási bizottság tagjaként közölte, hogy „kár ennek a javaslatnak a szakmai hátterét keresni, ugyanis nincs neki.” A sürgősségi eljárás jogosságát feszegette, mivel „ha 27 éve ilyen a helyzet, akkor miért nem lehetett még kis időt tölteni vitával?” Bárándy szerint a lex CEU két dologról szól: 1. Soros György megleckéztetéséről, aki az éppen aktuális ellenség, 2. a CEU-t, mint kormánynak nem kedves elveket valló intézményt, el kell lehetetleníteni.

10.25 Vécsey László (Fidesz) a törvényalkotási bizottságtól összegzett: a baloldali pártok a törvényjavaslat teljes elhagyását javasolták, a Jobbik esetében teljes káosz, látszik, hogy az alelnök és a pártvezetés álláspontja sem egyforma – közölte.

10.20 Miért nem szólal fel senki a többi egyetem védelmében – kérdezi Balog? A kérdés persze jó, de nem nehéz belátni, hogy azért, mert a törvény több passzusa a CEU-ra van írva… Például a kétnevűség is csak a CEU-t érinti, és az a tegnap este benyújtott módosító indítvány is, ami szerint a szövetségi kormánnyal is kell megállapodást kötni. Az amerikai törvények szerint a new york-i alapítású CEU-ról New York állammal kéne tárgyalni, nem pedig az USA-kormányzattal. Úgyhogy ez a módosító is olyan állapotot akar előidézni, amit a CEU önmaga nem tud feloldani, az USA törvényeivel ellenkezik ugyanis a magyar kérés.

 10.15 „Sajnálatos hogy Soros György arra használja nemzetközi befolyását, hogy a magyar kormány döntéseit alakítsa” – mondja Balog Zoltán, majd kifejti, hogy Soros aknamunkája jól mutatja, milyen erős üzleti érdekekkel állunk szemben, mert az oktatás is üzlet.

10.13 Az emberi erőforrások minisztere kissé baljóslatúan megjegyzi: „ha az lenne a cél, hogy ellehetetlenítsünk külföldi egyetemeket, azt a jelenlegi jogszabályi keretben is lehetne, az államközi megállapodás viszont épp arra jó, hogy biztosítsa a jó működést.”

10.10 Balog hosszasan sorolja, milyen mulasztásokat követ el a CEU, többek közt hangsúlyozza, hogy az egyetem nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségének, mert nem jelenti le, hogy hány hallgatója van, emellett nem bejelentett szakirányokat működtetnek, szám szerint 17-et.

Balog kijelentette: Soros György szervezetei sem állhatnak a törvény fölött.

10.00 Elkezdődött a lex CEU-ról szóló vita.

A törvényjavaslatot jegyző Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felszólalásában jelezte: „Magyarországnak érdeke az erős, autonóm, nemzetközileg elismert egyetem léte, de nem érdeke a külföldi érdekeket szolgáló háttérszereplők, akik a demokratikusan választott kormány ellen dolgoznak, például a Soros-szervezetek támogatása.”

9.50 Hogy jutottunk el idáig?

Viszonylag gyorsan akarja átnyomni az Országgyűlésen a Fidesz a lex CEU-t. Pontosan egy héttel ezelőtt kezdődött a támadás a Közép-európai Egyetem ellen, amikor egy gyanúsan éjjeli órán megjelent az a törvényjavaslat a parlament honlapján, amelyben a magyar kormány engedélyéhez kötné az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését. (Erről szóló cikkünket itt olvashatod.) A következő napokban óriási nemzetközi felháborodás kísérte az ügyet, miközben például az Oktatási Hivatal elismerte, hogy a CEU működése teljes mértékben megfelel a jelenlegi törvényeknek. Nem meglepő tehát, hogy a Fidesz úgy döntött, hogy új törvényt hoznak… Vasárnap tízezren tüntettek a CEU-ért, miközben egyre többen és többen csatlakoztak a szabad oktatást és szabad egyetemeket követelő felhívásokhoz. Mindez azonban nem tántorította el a kormányt attól, hogy végigvigye az ügyet. Kósa Lajos fantomegyetemnek nevezte a CEU-t, Lázár Jánosról kiderült, hogy fogalma sincs arról, hogy mint jelent a liberal arts, Orbán Viktor pedig csalásról beszélt, és közölte, hogy „nem fair a többi magyar egyetemmel szemben, hogy a CEU több diplomát is kiad, egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset”. Végül hétfőn kiderült, hogy a kormány a létező leggyorsabban, már kedden át akarja nyomni az Országgyűlésen a lex CEU-t. Itt tartunk most.

9.40 Az Országgyűlésben eközben zavartalanul zajlik a munka, most éppen Hoffmann Rózsa tartja meg A költészet napja elé című napirend előtti felszólalását, amelyben többek közt „a nyelv teremtő misztikumáról” értekezik…

9.24 Mindeközben a Budapesti Corvinus Egyetem polgárai is megfogalmazták a Közép-európai Egyetem iránti szolidaritásukról szóló nyilatkozatukat. Mint írják: „Meggyőződésünk, hogy egy modern, versenyképes, a világ tudományos életének élvonalához tartozó Magyarországon a tudományos kutatás és oktatás szakmai és etikai szabályait betartó felsőoktatási intézmények sokaságára van szükség. Aligha férhet hozzá kétség, hogy a Közép-európai Egyetem ezek egyik legfontosabbika…” Ma reggelig közel 230 egyetemi polgár csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük docensek, adjunktusok, és rengeteg egyetemi hallgató.

Kik álltak még ki a CEU mellett?

Rengetegen. Íme egy elég látványos lista:

9.17 Amíg a képviselő hölgyek és urak felébrednek, itt egy kis olvasnivaló. Miért lesz mindannyiunk számára nagyon nagy baj, ha a kormány ellehetetleníti a CEU-t? Erről szóló cikkünk itt olvasható.

9.10 Az Országgyűlés mai ülése, pár perc késéssel elkezdődött. A napirend szerint a CEU-törvény vitájára már a délelőtt sor kerül. De előtte napirend előtti felszólalások lesznek, melyek látszólag nem izgatják fel túlzottan a T. Házat, hiszen szinte teljesen üres. 

8.55 Tegnap Orbán Viktor arra kért mindenkit, higgyünk a jó szándékában. Aztán persze már este szigorítottak még egy kört a javaslaton, hogy még egyértelműbb legyen, a CEU a célpont. Beleírták például, hogy föderatív állam esetén, mint az USA, a magyar kormánynak a szövetségi kormányzattal kell szerződést kötni. Vagyis elő akarják írni, hogy kivel kell tárgyalniuk az USA-ban, holott az amerikai alkotmány nem ad beleszólást oktatási ügyekben a szövetségi kormánynak. Jószándék, mi?

Orbán Viktor azt kérte, higgyünk a jószándékában a CEU ügyében. Egy hazugságokra épített hadjárattal akarja ellehetetlen…

Posted by Kettős Mérce on Monday, April 3, 2017

8.45. Hirtelen nagyon sürgőssé vált a CEU ellehetetlenítése a kormánynak: gyorsított eljárásban, már ma szavaznak a képviselők a külföldi egyetemek magyarországi működéséről szóló törvénymódosítási javaslatról. Ez alapján a jövőben csak akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Ráadásul a törvényalkotási bizottság a hatálybalépést szeptember 1-je helyett a kihirdetést követő napra tette, így a feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek majd fel elsős hallgatókat (eredetileg 2018 szeptemberétől lett volna így). A Magyar Rektori Konferencia javasolja a kormánynak, hogy 2019 szeptembere legyen a határidő, így minden érintettnek lenne ideje a feltételek teljesítésére. Emellett azt is jelezték, hogy a törvény nem csak a külföldi, de a magyar egyetemeket is veszélyezteti.

Vasárnap tízezren tiltakoztak Budapesten a CEU ellehetetlenítése és a felsőoktatás autonómiájának csorbítása ellen – ez azonban nem hogy nem zavarta, de inkább még gyorsabb munkára sarkallta a kormányt: már a mai napon eldőlhet, hogy mi lesz az egyetem sorsa.

A vasárnapi demonstrációt szervező Oktatási szabadságot! nevű csoport ezért ma délután 5 órára, ha a törvényt elfogadják, élőláncot szervez a CEU épülete elé. A demonstrációval egyben Áder Jánosnak is üzenni akarnak, akit arra kérnek, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje el azt minél hamarabb az Alkotmánybíróságnak, megfontolásra.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.