Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a CEU-t sem tudjuk megvédeni, 2018-ra Putyin ölelő karjaiba sodródunk

Ez a cikk több mint 7 éves.

A CEU megtámadása már a 2018-as választási kampány része. Annak a kampánynak, amelyben a Fidesz végképp át akar minket vezetni Putyin érdekszférájába.

d_as20170402130.jpg

(Fotó: Kovács Tamás / MTI)

A CEU ügye a valóságban a magyar kutatás és fejlesztés, a magyar felsőoktatás, így a magyar jólét ügye. Az a pénz, azok a támogatások, az a tudás, ami a CEU-ban keletkezik, az ország haszna. Ezt a hasznot pedig nem lehet egyszerűen kidobni, nem éri meg.

A kormány viszont mégis ezt teszi, politikai okokból, és sajnos egyre inkább úgy néz ki, hogy nem csupán magyar belpolitikai okokból.

Kedden rendkívüli eljárásban tárgyalja az Országgyűlés a CEU-törvényt. Délután 5-től a vasárnapi tüntetés szervezői élőláncot húznak a CEU köré. A demonstrációról információk itt: https://www.facebook.com/events/1860239794243464/

Az elmúlt napokban nem csupán Magyarországon, hanem például Macedóniában is óriási Soros György ellenes kampány indult. Ezeknek a kampányoknak a lényege, hogy a nagytőkét kötik össze Soros Györggyel, és valamiféle külső beavatkozást vizionálnak. Úgy tűnik, a putyini régens hatalmaknak egyre inkább Soros György lesz az a témája, amellyel megpróbálják országaikat a putyini érdekszférába terelni, mint ahogy Orbán Viktor Magyarországot is. 

Putyinék célja, hogy legalább részben újraalakuljanak azok érdekszféra-határok, melyek a hidegháború idején is megvoltak. Magyarországon pedig a Putyinhoz sodródás újabb állomása a CEU, és ezzel a nyugati kulturális elitegyetem elüldözésének kísérlete.

Pontosan ezért nem szabad ezt hagyni. Mert ha az erős lobbival, érdekvédelemmel és még pénzzel is rendelkező CEU se tudja megvédeni magát az orbáni állami hatalommal szemben, akkor ki tudja?

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Nekem nyilvánvaló, hogy a Fidesz szavazatokat fog veszíteni azért, mert Putyin parancsának engedelmeskedve nekimegy a civileknek és Sorosnak. Csakhogy ezt a szavazatvesztést kompenzálja az időpontválasztás: a Jobbik most indítja a 2018-as kampányát, az MSZP az elmúlt hetekben tudott tematizálni sajátjával, és elérni a közvélemény legalább egy részét.

Ezeket tünteti el most a sajtóból a CEU ügye, majd a civil szervezetek megtámadása. A figyelem a Fidesz intézkedésein lesz, a kormánypárt visszaszerzi a cselekvést, amelyet az olimpiai népszavazási kampány után vesztett el.

Így ér össze Magyarország Putyin érdekszférájába terelése és a 2018-as választási kampány.

A kérdés ma az, meg tudjuk-e védeni a CEU-t, és ezzel ellent tartani a kormány a magyar szuverenitást veszélyeztető lépéseinek?

Tegnap 10 ezer ember volt az utcán egy 36 óra alatt szervezett tüntetésen. Reméljük, lesz még nagyobb is a CEU védelmében, vagy bármilyen olyan ügyben, amelynek a tétje a putyini Oroszország felé sodródás. És reméljük, lesz akkora tömeg, amely az egész ország számára nyilvánvalóvá teszi, hogy mi a tét, és hogy hová kell állni az ország szuverenitásának megőrzése érdekében. Mert máskülönben 2018 után sötét időszak fenyegeti az országot.

A 2018-as kampány megindult, egy olyan választási kampány, amelynek tétjéhez ‘89 óta egyetlen választás sem volt mérhető.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.