Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kicsinyes cenzúra: hova tűnt Simicska tévéje a megyei lapokból?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Hétvégén, ebéd után, golyóstollal a kézben hátradőlni, és átlapozni a műsorújságot: hányszor láttuk már ezt a mozdulatot a nagyszüleinktől? Nos, aki mostanában látott neki ennek a tevékenységnek, annak néhol egy kicsit kevesebb dolga volt, már ami a műsorok átböngészését illeti, hirtelen eltűnt ugyanis néhány lapból a HírTV programja. A Zalai és a Fejér Megyei Hírlapból legalábbis biztosan.

image_aspx_2.jpg

A megyei lapok diszkrét bája (Forrás: hvg.hu)

Amikor Mészáros Lőrinc nekikezdett a megyei lapok felkannibalizálásának, akkor már tudni lehetett, hogy a Fidesz nem egyszerűen eltörli, de meg is gyalázza a sajtószabadságot. Összesen 18 megyei lap van, ebből immár 12 az Opimus Press Zrt. kötelékében „szárnyal”, a Mediaworks és a Pannon Lapok felvásárlásának köszönhetően. Innentől pedig nem volt megállás: jöttek a nagy átszervezések (nevükön nevezve: elbocsájtások), a felülről irányított tartalmak, a tetőpont pedig (eddig) talán az a meghekkelt Orbán Viktor-interjú volt, ami miatt karácsony után nem sokkal a Fejér Megyei Hírlap több munkatársának is távoznia kellett.

Mindezzel párhuzamosan folyik persze más frontokon is a harc, hogy a Fidesz tökéletes védvonalat húzzon a nyilvánosság és a valóság közé. Ezek egyike az immár az ellenzéki sajtó oszlopos tagjává avanzsált Simicska-birodalom totális ellehetetlenítése. A G-nap óta Simicska Lajos teljes mellszélességgel támadja a Fideszt, és mindent meg is tesz annak érdekében, hogy (még) a kezében lévő sajtótermékekben bőséggel nyújtson olvasnivalót az érdeklődőknek. Csakhogy Simicska most a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen is az, amikor lejt a pálya, csak nem az ő irányába. A Class FM elhallgattatása, a Metropol kicsinálása, a hirdetési piacról való kiszorítás mind egy irányba mutattak: Simicska Lajos nem kívánatos elemmé vált a kormány uralta sajtópiacon. A Fidesz ugyanis valóban arra törekszik, hogy minden olyan terméket, ami nem a kormánypropagandát tolja, megsemmisítsen (ugye, nem is kell már itt említeni a Népszabadság bezárását?).

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Aztán jött a UPC, és egy váratlan(?) húzással február elején kivette az analóg csomagjából a HírTV-t. Ami úgy egyébként mintegy 120 ezer embert fosztott meg a lehetőségtől, hogy ha akar, erre a csatornára kapcsolhasson.

És nem, ez sem volt még elég.

A minap ugyanis a Zalai Hírlap műsorújságjából már hiányzott a HírTV kínálata. Nem sokkal korábban még takaros kis keretben sorjáztak a programjaik a napilap erre hivatott hasábjain (a heti műsorújság kicsit régebb óta nem szentel teret Simicska tévéjének), hirtelen azonban hűlt helyük támadt. És nem csak Zalában. Fejér megyében is ez a helyzet, a helyi Hírlapban egy betűt sem pazarolnak már a jó Lajos műsoraira. Ezen lapok pedig a Pannon Lapok alá, vagyis néhány lépéssel odébb egyenesen Mészáros „Zuckerberg” Lőrinc alá tartoznak.

zalaihirlap.jpg

Hol a hiba? Balra a Zalai Hírlap műsorújságjának egyik februári száma, jobbra pedig az eheti… (Olvasónk fotója)

Hát ez meg hogy lehet?

Bizonyosan nem tisztem, hogy fogadatlan prókátora legyek a HírTV-nek. De azt azért fontosnak tartom, hogy tisztában legyünk a ténnyel: azzal, hogy a megyei lapok már a tévéújságba sem teszik bele Simicska csatornáját, tízezrek látómezejéből tűnnek el műsorok. (Csak a miheztartás végett: a Zalai Hírlap 2016-ban 39 ezer, a Fejér Megyei Hírlap 30 ezer példányszámmal ment.)

És hát nyilván mondhatnánk erre azt, hogy az emberek úgyis tudják, hogy milyen műsort akarnak nézni, vagy ha nem, akkor tájékozódnak majd máshonnan (bár erre azért ne vegyünk mérget, gondoljunk csak a bekarikázós módszerre…). Épp ettől tűnik olyan iszonyúan pitiáner megoldásnak az, hogy nincs benne a kormányközeli megyei lapokban a HírTV programja. Simicska már meg se jelenik a programajánlóban, nehogy véletlenül valaki kedvet kapjon Kálmán Olgához? Mára sajnos tény, hogy az, ami nemrég még paranoid összeesküvés-elméletnek tűnt, gyakorta nem más, mint a kormányzati gőg megnyilvánulása, akár felsőbb utasításra, akár szervilis önszorgalomból. Láttunk erre példát eleget. Méltán merülhet fel tehát bárkiben a kérdés: most is ez a helyzet?

Persze, hagyjuk meg a lehetőséget: valami gebasz történt, és véletlenül maradt ki a HírTV a műsorajánlóból. Vagy elvitte a cica.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.