Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az utcára kerülő anyát vagy a villát építő vállalkozót kell segítenie a kormánynak?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Múlt héten Újpesten nézhettem végig egy nő, egy anya kilakoltatását. E. egy éve lakott az önkormányzati lakásban amelyre 500 ezer forintot költött. Kimeszelte a penészes odút, de nem ért a lakás felújításának végére, mert kéztörése miatt elveszítette a munkáját, így nem tudott több pénzt költeni a lakásra. Az önkormányzat erre, hogy nem újította fel egy év alatt teljesen az önkormányzati lakást, és 50 ezer forintos tartozására hivatkozva kilakoltatta, így vidékre kell költöznie, ahol sokkal nehezebben fog munkát találni. Hiába fizette volna ki a tartozását, az önkormányzatnak nem kellett a pénz, E. nem kapott engedményt, vagy kedvezményt, utcára került.

32607921424_76d9679f3b_k.jpg

Élőlánc E. kilakoltatása ellen. Forrás: A Város Mindenkié

Kedden a parlament tárgyalja azt a kormánypárti törvénymódosítást, amely egyszerűsítené a 300 négyzetméter feletti lakóépületek építési engedélyeztetését. Úgy tűnik a luxusvillák világában már létezik kedvezmény, engedmény, méltányosság.

De tényleg, nézzük meg a két világot, a két társadalmi helyzet gondjait, és hogy ma Magyarország merre halad. Sorra lakoltatják ki a bankok és az önkormányzatok honfitársainkat, legtöbbször úgy is, hogy ki tudnák fizetni, részletben, vagy az utolsó pillanatban akár nagy adósságok árán egy összegben is a tartozásukat. Mindeközben a kormány a leggazdagabbak építkezését, lakhatási feltételeit könnyíti.

Pedig az államnak, az önkormányzatoknak, nem éri meg senkit hajléktalanná tenni. Emlékezhetünk még a rokkantnyugdíjas tűzoltó esetére, aki egy gondozót bízott meg azzal, fizesse be a számláit. A gondozó meglépett a pénzzel, az önkormányzat pedig nem ment ki megnézni, miért nem fizeti a számláit a tűzoltó, vagy megkérdezni mit segíthet, hogy befizesse, hanem rögtön a kilakoltatási végzést küldte. A tűzoltó pedig felakasztotta magát.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Pedig az ilyen és a sokkal enyhébb, de ugyanúgy hajléktalansággal fenyegető helyzetek is megakadályozhatóak lennének, ha a magyar államot érdekelné, hogy megakadályozzák. Ha nem csupán a pénzbehajtást, és a kerület vagyonának védelmét, hanem az emberek védelmét is feladatuknak tűznék ki. Ha nem csupán a gazdagabbak, hanem a szegényebbek lakhatási problémáit is megpróbálnák megoldani.

A magyar állam a Habitat jelentése szerint már 2015-ben kétszer annyit költött jobb módúak által igénybe vehető támogatásokra, mint a legszegényebbek megsegítésére, ez a szám pedig biztosan növekedett a CSOK miatt 2016-ban. Azzal a lakásvásárlási támogatáséval, amelyhez milliós önrész, vagy a gyerekvállalás beígérése kell.

Mindeközben pedig 4 millió ember élt szintén a Habitat jelentése szerint túlzsúfoltságban, 425 ezer ember wc nélküli lakásban él, 900 ezer ember nem tudott fűteni télen, és 400 ezer háztartás számított eladósodottnak.

Tehát láthatjuk, lakhatási válság van, és ez a válság nem a villáknál jelentkezik, nem a 300 négyzetméter feletti ingatlanoknál, hanem az olyan kis zugoknál, mint E. lakása is volt.

Lényegében mégis azoknak az embereknek a lakhatásért nem tesz semmit a kormány, akik rossz körülmények között, eladósodva, túlzsúfolva laknak. Pedig megfelelő lakhatás nélkül, nagyobb az egészségügyi kockázat, nehezebb a tanulás, és a munkakeresés vagy a munkavégzés is.

A kormánynak végre kezdenie kellene valamit ezzel a katasztrófával, és ehhez nem elég a rezsicsökkentés, főleg nem akkor, amikor magánszemélyeknek a kormányhatósági ár drágább, mint a cégeknek a piaci áram vagy gáz. Lakásokra és lakások korszerűsitésére van szükség!

És nem úgy mint az V. , az I. vagy a IX. kerületben, hogy a haveroknak játsszák ki a lakásokat az önkormányzatok fideszes vezetői.

Ma milliók élnek Magyarországon lakhatási szegénységben, és mind a bérlakások építésével, mind a törvényi szigor enyhítésével, mind a szociális munka, és a végrehajtás átgondolásával, lenne lehetősége a kormánynak segítenie rajtuk. Mert ők szorulnak segítségre az életben, munkában, iskolában, nem a 300 négyzetméter feletti villát építők.

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.