Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ne a varangykirályt nézd, hanem segíts a hasba rúgott ápolónak!

Ez a cikk több mint 7 éves.

Órásit ment az interneten az Alinda című műsorból kirakott részlet, amelyben Kiss Tibi, a Quimby frontembere egy verset ad elő. Egy verset, amely ellenzéki szemmel Orbán Viktorról szól. Kormánypárti szemmel meg gondolom Soros Györgyről. De valójában a hasba rúgott ápolóról, a szamárpadra ültetett tanárról, a szájbaszart álmodóról, a szétbaszott országról.

tusqi.jpg

Kiss Tibi Tusványoson. Forrás: MTI

Alig fél éve a Quimby egy fél ország ellensége lett, mert felléptek Tusványoson, majd ezután valaki betagelte a Facebook-oldalukon az erről készült kép mellé Orbán Viktort és a Fideszt. Bár a hiedelem az, hogy ők, de valójában külső személy is tagelhette a képeiket, és a zenekar tagjai is azt nyilatkoztál, hogy nem ők voltak. Árulásnak, meghunyászkodásnak, dörgölőzésnek mondták sokan azt, ami akkor történt. Mi sok cikket írtunk arról, miért nem volt az.

De érthető volt, ami történik, egy végletekig kettéosztott, feltüzelt országban. És most is érthető, miért Orbán Viktorra asszociál mindenki. mert ráillik, mert sokan azt akarják látni, hogy végre beszól valaki a hatalomnak.

Kiss Tibi saját bevallása szerint korábban egy darabhoz írta ezt a szöveget. Azt akarta bebizonyítani Alinda műsorában, hogy igenis politizál, de nem azt mondta, hogy pártpolitizál. Persze könnyen lehet, hogy a versben szereplő Varangykirályt a költő Orbánról mintázta. De én nem tudom mit akar a költő. Kiss Tibi szerint egyszerűen a világ jelenlegi politikai viszonyairól szól a varangykirályos vers.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Azt tudom, hogy ennek a versnek, a politikának nem Orbánról kellene szólnia, hanem azokról, akiket a Varangykirály megnyomorított: a hasbarúgottakról, a szájbaszartakról, a szamárpadra ültetettekről. Ez a politikai ugyanis: közös ügyeink intézése, annak az intézése, hogy hogyan tudunk segíteni a mindenkor megnyomorított embereken.

Ameddig viszont a Varangykirállyal foglalkozunk és hátradőlve örülünk, hogy jól odabaszott neki valaki, addig nem jutunk előre az ennél sokkal fontosabb dologban.

Ez az ország ugyanis nem akkor lesz jobb hely, ha majd Orbán eltakarodik, hanem ha az ápoló, a tanár, a művész és mi mindannyian hinni tudunk abban, hogy jobb hely lehet, és közösen azzá is tudjuk tenni.

De tökéletes tünet, hogy a fél éve még gyűlölt Quimby most egy pillanat alatt lett az ellenzéki közeg egy részének a sztárja. Úgy tűnik tényleg csak az Orbánhoz való viszonyulás számit, nem az egymáshoz való viszonyulás, a valódi lázadáshoz, az elesettekhez és a megnyomorítottakhoz való viszonyulás.

Ameddig viszont Orbánt halljuk ki a Varangykirályból, és őt halljuk ki minden hírből, rajta dühöngünk, vele foglalkozunk, és nem a segélykiáltásokkal, honfitársainkkal, hogy itt minden el van cseszve, és nem próbálunk segíteni, hogy jobb legyen, csak ennyi marad a versből:

„Mocsár e táj és a Varangykirály
Ünnepli, amit alkothatott.”

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.