Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győztünk, győzött az ország!

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Momentum Mozgalom felhívására Budapest népe 266.151 aláírást gyűjtött az olimpiáról szóló népszavazásért. A választókorú lakosság majd 16%-a aláírta az íveket, és ezzel az elmúlt 7 év első, nem spontán felháborodásból fakadó, hanem előre megtervezett, végigvitt ellenzéki győzelmét ünnepelhetjük!

vegso_szam.jpg

Győztünk. Győztek azok, akik csak szimplán aláírták. Azok, akik napokon át fagyoskodtak az utcán, a pultok mögött, kopogtattak a lakásokban. Győzött a kezdeményező Momentum, aki tökéletesen végigvitte ezt a kampányt. Győzött a négy párt, amely lényegében az elejétől fogva támogatta a gyűjtést: az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. De győzött mindenki, aki vidékről vagy Budapestről csak drukkolt. Sőt, győztek még azok is, akik nem támogatták a népszavazást.

Kattints és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Ez a győzelem megmutatta azt is, hogy egy jól megtervezett kampány, egy elérhető cél, pár ellenzéki párt és az emberek akarata mennyire durván meg tudja változtatni a közvéleményt! Még 2017 médiaviszonyai között is, ha egy ügyet jól elmagyaráznak és jól végigvisznek, és nemcsak a médiában, hanem az utcán is kap nyomatékot, akkor az emberek meg fogják érteni, mi a valódi érdekük. Bebizonyosodott, hogy hazugság, hogy az emberek birkák vagy nemtörődömök lennének, egyszerűen csak el kell jutni hozzájuk, és ez az a munka, amit nem kerülhetnek meg az ellenzéki pártok és mozgalmak. Hiszen míg a kampány előtt körülbelül fele-fele volt az olimpiát ellenzők és támogatók aránya, addig a kampány végére 68-26-ra módosult ez az arány, az olimpiát ellenzők javára.

Éppen ezért, ezután a gyűjtés után minimálisra csökkent annak az esélye, hogy Magyarország és Budapest megkapja a 2024-es olimpiai rendezési jogát, hiszen a NOB közvélemény-kutatásában 60%-nyi támogatóra van szükség, hogy nekünk adják a rendezést, erre pedig nincs most esély. Így már a népszavazás nélkül is győztünk és kivédtük, hogy a Fidesz ebben a kérdésben eladósítsa az országot, miközben szétlopják a rendezés költségeit.

Itt tudósítottunk az aláírásgyűjtés hajrájáról, percről-percre.

A Fidesznek nem sok lehetősége maradt. Egy évvel a választások előtt, ha elcsalják az aláírások számát, vagy ha eltolják a népszavazás időpontját, ha semmibe veszik több százezer budapesti lakos akaratát, azzal akkora botrányt kavarnak, amely jó eséllyel az így se túl biztos 2018-as kétharmaduk elvesztésébe kerülhet. Sőt, akár az 50%-os mandátumtöbbségük megingatásához vezethet. Ha Budapest, azaz a kormánypárt visszalép a pályázattól (mert ne dőljünk be, itt nem Tarlós István, hanem kizárólag Orbán Viktor dönt), akkor népszavazás nélkül is elérte célját és győzött a Momentum Mozgalom kampánya.

Ha pedig kiírják a népszavazást, a jelenlegi adatok szerint óriási vereségbe futnak bele, és mivel Budapesten mindig 10-12 százalékkal nagyobb a népszavazási hajlandóság, mint országosan, könnyebb a mozgósítás, még egy bojkott mellett, is van esély egy érvényes népszavazásra.

Tehát 2017-ben úgy tűnik, sarokba szorult a Fidesz. Nem véletlen, hogy a kormánypártok ideáig nem is reagálnak érdemben, próbálják elkenni a népszavazás kérdését sajtótájékoztatóikon, és a fővárosi közgyűlésre mutogatnak.

Ezt a győzelmet pedig meg kell jegyezni, elemezni kell, és tanulni belőle. Mert ha komolyan vesszük ezt a győzelmet, azt az erőt, amit az ad, hogy egy alulról jövő kezdeményezés lényegében tönkreverte a Fideszt, akkor elindulhatunk azon az úton, amikor az emberek visszaveszik a közügyek irányítását, saját és közösségük sorsának alakítását!

Legyen ez az aláírásgyűjtési kampány az első pont, és lássunk hozzá a többihez!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.