Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A magyar médiát nem érdekelte, hogy Trump-rajongó szélsőséges gyilkolt muszlimokat Kanadában

Ez a cikk több mint 7 éves.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban egy kanadai, québeci mecsetben egy férfi terrormerényletet követett el: imádkozó muszlimokra lőtt, hatnak közülük elvette az életét, tizenkilencet megsebesített. A férfiről már tudjuk, hogy az alt-right mozgalom tagja volt, szélsőjobboldali Trump-hívő, aki az internetes trollkodásból lépett át a tettlegesség mezejére.

14316560_jpg_size_custom_crop_850x567.jpg

A magyar média viszont ahhoz képest, hogy terrortámadásról van szó, szokatlanul kezelte a hírt. Nem lett az esetből bérkingnyúz, nem küldték fontos eseményként a mobilokra, mint minden terrortámadásnál szokták. És az esemény utólagos feldolgozása sem érdekel senkit annyira, mint amikor az áldozatok nem muszlimok, és az elkövető nem egy fehér szélsőjobboldali, hanem egy iszlamista.

Ráadásul míg az alaphír huszonnégy helyen jelent meg, addig azt, hogy az elkövető fehér szélsőjobboldali volt, már csak tizennégy helyen hozták le, és ebből csupán ketten nevezték meg pontosan a támadó indítékait. De talán az alábbi kép mindennél jobban megmutatja, mennyire sikerült feldolgozni a hírt.

capture_4.JPG

Ha megnézzük, láthatjuk hány címben és leadben van legalább utalás arra, hogy egy szélsőjobboldali terroristáról beszélünk.

És most képzeljük el, hogy hogy néznének ki ezek a címek, ha egy iszlamista terrormerényletről lenne szó

Persze a legjobban a 888 teljesített, ami megerősítés nélkül lehozta, hogy az elkövető marokkói volt, majd utána nem tartott fontosnak információt közölni az újabb fejleményekről, vagyis arról, hogy a kihallgatott marokkói fiatalt elengedték, és egy alt-rightot követő trumpista a gyanúsított.

Félreértés ne essék, nem azért fontos az elkövető indítékait felderíteni és megírni, mert ettől minden Trumpot vagy Le Pent követő ember potenciális terrorista lenne, vagy akként kéne őket kezelni. Ahogy iszonyatos hülyeség minden menekültet vagy muszlimot azért terroristának vagy potenciális terroristának tekinteni, mert vannak muszlim vagy Európába menekültként érkező terroristák.

De borzasztóan torzított lesz az a nyilvánosság és az a társadalom, amelyben a sajtó felülértékeli a muszlimok által elkövetett bűnöket és terrorcselekményeket, míg kisebb prioritást kap az ellenük elkövetett merénylet híre. És itt nem méricskélésről vagy számháborúról van szó, pusztán arról, hogy ha fontos a kiemelni egyes terroristák iszlamista indítékait, akkor más esetben sem szabad lekicsinyíteni a politikai fundamentalista indítékokat.

Pontosan tudjuk, hogy ha Québecben egy templomot támadott volna meg egy muszlim, akkor nem egy-két mínuszos hír jelent volna meg, hanem tele lenne a média a menekültválság és a terror összefüggéseivel. Percről-percrével jelentkeztek volna a nagy magyar portálok, elemzések jelentek volna meg sorban, hogy akkor ezért most hibásak-e a muszlimok vagy sem. A Fidesz és a közmédia egész nap azt tolta volna, hogy ez a nyugat, a nyitottság és a liberális értékek válsága, a Habony-média pedig még a kanadai társadalom multikulturalizmusán vagy a kanadai miniszterelnök menekültekkel kapcsolatos nyitottságán is élcelődött volna egy kiadósat. Úgy tűnik azonban, ha muszlim embereket ölnek meg, az nem a nyugat alkonya.

Az a propaganda, amit a kormány tol mindannyiunkra, hatással van azokra is, akik bent ülnek a szerkesztőségekben és iszonyatosan kicsi erőforrásból próbálnak utánajárni az ország és a világ történéseinek. Pontosan ezért tudatosabbnak kéne lenni azzal kapcsolatban, hogy a világról alkotott képünket hogyan változtatja meg a média, az eltorzult hírszerkesztés. És arra is kéne figyelni, hogy a politika által sulykolt előítéletek és kettős mércék magukra az újságírókra is hatnak, akik ezért ha nem figyelnek, tovább tudják fokozni az így kialakult torz társadalmi képet.

Tudatosabbnak kell lenni ezzel az eltorzult világképpel, és így nézni a híreket és történéseket, méghozzá pontosan azért, hogy megfelelő válaszokat tudjunk adni az olyan problémákra, mint a biztonságunk, a menekültek befogadása vagy a terrorizmus. Mert ha hazugságokon és torzításokon alapuló képekből keresünk megoldásokat, azok biztosan rosszak lesznek, és ezzel biztosan veszíteni fogunk.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.