Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végül mégse törli el a letelepedési kötvényt a Fidesz?

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.
Ez a cikk több mint 3 éves.

Október 27-én a kormányinfón jelentette be Lázár János, eltörlik a letelepedési kötvényt. Az akkori döntés előzménye az volt, hogy az érvénytelen kvótanépszavazás után benyújtott alkotmánymódosítást a Jobbik csak akkor lett volna hajlandó megszavazni, ha eltörlik a letelepedési kötvényt. Végül a Fidesz bejelentette a kötvényfajta eltörlését, de azt mondták, csak a szavazás után, a Jobbik pedig nem szavazta meg biztosíték nélkül az alkotmánymódosítást.

letoltes_1.jpg

Fotó: atv.hu

Viszont az évből már csak két parlamenti ülésnap van hátra, jövő hét hétfőn és kedden (12-én és 13-án). Ha pedig rendes törvényként nyújtanák be a letelepedési kötvény eltörlését, annak kb. két hét lenne az átfutási ideje. Szabályosan még beadhatják gyorsított eljárásban, amelyben két nap alatt le tudják zavarni az eltörlést, vagy benyújthatják valamelyik törvényt megsalátázva, módosító indítványként. De most úgy tűnik, 2017-re is velünk marad a letelepedési kötvény, legközelebb pedig februárban ül össze a parlament, ami elég nagy probléma, mivel a kötvény napról napra kárt okoz a magyar államnak.

A letelepedési kötvényeket a kormány azért vezette be anno, mert a piacról nagyon drágán tudta finanszírozni az államadósságot. Ezért meghirdette a letelepedési kötvényt, amelyért cserébe fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46 százalékos kamattal fizetnek, az állampapír névértékét pedig visszafizeti az állam annak lejártakor. Csakhogy azóta a piaci finanszírozás olcsóbb lett.

A piaci alapú kötvények kamata az állam számára 2014 végétől kedvezőbb lett. Azóta egyre kisebb kamattal, egyre kisebb veszteséggel tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni a letelepedési kötvényhez képest. Tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel. A kötvény mégis forgalomban maradt, a kormány pedig nem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így a Népszabadság szeptemberi számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy míg a kamaton nem akart változtatni a kormány, addig a közvetítőcégek hasznát megemelte egy 2015-ös törvénymódosítással. Így százmilliárdok mentek a gyanús, átláthatatlan hátterű offshore közvetitőcégekhez, amelyek a sejtések szerint Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve Rogán Antal és Habony Árpád köréhez futnak be.

Ezeket a cégeket a magyar kormány bízta meg a letelepedési kötvény árusításával, és úgy jelölte  ki számukra a piacokat, hogy egy országban csak egy cég árusíthat ilyen kötvényt, így még nem is kell versenyezniük egymással.

Október vége óta pedig azt is tudjuk, a letelepedési kötvényt árusitó közvetítő cégek jogi ügyeit egy olyan ügyvédi iroda viszi, amely Rogán Antal egyik megbízható emberéhez köthető.

Így az állam minden kötvény eladásával veszteséget szenved el, és minden kötvény eladásával a fideszes oligarchák gazdagodnak tovább.

És Bár Lázár János bejelentette a letelepedési kötvény konstrukciójának eltörlését, sőt az is ki lett jelölve, hogy ez még idén megtörténik, erre most egyre kevesebb az esély.

Lényegében azt láthatjuk, hogy a kormány semmit nem tesz azért ebben az ügyben, hogy az adófizetők veszteségét csökkentse.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!