Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lányok, írjatok! Bajban a gépipar Baranyában…

Ez a cikk több mint 7 éves.

Sziasztok, lányok! Biztos ti is hallottatok már róla, hogyan kampányol időről időre Orbán Viktortól Kósa Lajosig a teljes magyar kormány a teljes foglalkoztatottságról mint hamarosan elérhető célról. De valójában mind tudjuk, hogy óriási hiányokkal küzd a magyar munkaerő-piac. Természetesen vannak területi különbségek, és ágazatonként is nagy a szórás. De a lényeg azért jól látható: egyes szakmákba lasszóval is nehéz embert fogni. Most rajtatok a sor!

lany_1.jpg

 „Ha nem tudod, mit akar az élet tőled, gyere el te is…”

… gépgyártástechnológiai technikusnak. Mechatronikai technikusnak. Épület- és szerkezetlakatosnak. Villanyszerelőnek… És még sorolhatnánk, főleg mivel a 2015/2016-os év 12 Baranya megyei hiányszakmájához képest idén már 20 hiányszakmát sorol a lista.

Hogy miért pont Baranya megye lehet nektek érdekes?

Mert ott elindult valami… Ha a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság honlapját böngésszük, akkor szembetűnő lehet, hogy a (nem kifejezetten szakszerűnek ható) „fiús szakmák” megnevezés alatt futó képzések irányába immár kampányszerűen terelik a lányokat. Egész pontosan a klasszikus fém- és gépipari szakmákban nagy rátok a kereslet, a fiúk mellett, természetesen. És hogy az egész még vonzóbb legyen: aki hiányszakmát tanul (megyénként valamelyest változó ez a lista), az havi 10-50 ezer forint közti ösztöndíjban is részesül, tanulmányi eredményeitől függően, ami erős motivációs tényező. Cserébe módszertani kézikönyv is készült, ami segít eligazodni a lányoknak is ajánlható fiús szakmák közt – igaz, ezek közül a hiányszakmák listáján viszonylag kevés szerepel. Szóval nehéz helyzet ez, de ne adjátok fel!

Tárt karokkal várjuk a hölgyeket!” – hirdeti egy cikk, a szívélyes invitálás a gépiparból érkezik. De megtudhatjuk azt is, hogy „Lány is lehet sikeres járműfényező”. „Lányok! Gyertek informatikusnak!” üzeni a következő felhívás. Ismeretterjesztő-világnézetfordító jelleggel olvasható a „Hegesztő nők a munka világában – Miért ne?” című írás, megnyugtatásként pedig álljon itt egy interjú summája: „Ne aggódj, nem kell férfivé válnod!

Szóval Baranya bekeményít, rátok is számít!

De azért nem árt résen lenni. Jobb, ha tudjátok: rendszertünetről van szó, ami mellett nem érdemes elmenni. A probléma ugyanis nem egyszerűen az, hogy kevesen szereznek ma versenypiaci szempontból értékes végzettséget, és nincs kivel feltölteni a megüresedett állásokat.

Hanem egy rossz képzési rendszerről is beszélünk, egy rossz munkaerő-piaci berendezkedésről beszélünk, emellett pedig egy rossz gazdasági irányról is.

Tény és való, hogy a szakképzésben jóval kevesebb lány vesz részt, mint amennyi fiú. De ennél aggasztóbb a trend, miszerint magában a szakképzésben összességében évről évre kevesebben vesznek részt, nemtől függetlenül. És ezen bizony nem fog segíteni az sem, hogy a magyar kormány rendszerszinten veri szét a szakképzést, megakadályozva ezzel, hogy a tanulók versenyképes végzettséggel kerüljenek ki az intézményekből. Azokból az intézményekből, amelyek jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium szárnyai alatt sorvadoznak, és nem csak létszám-, de forráshiánnyal is küszködnek. És akkor ahelyett, hogy olyan szakmákat nyilvánítanának hiányszakmának, ahol tényleg hiány van, inkább olyanok kapnak ösztöndíjat, ahol amúgy is sok a munkanélküli, míg a tényleges hiányszakmákból nem, vagy csak kis létszámmal indítanak képzést a szakiskolák. Ennyit a tudatos tervezésről…

De ha a lányok és fiúk mégis csak kikerülnek ezekből az intézményekből, végzettséggel a zsebükben, akkor sem maradnak Magyarországon. Miért is tennék, amikor az országhatáron túl jóval magasabb fizetés várja őket – gépiparban, fémiparban vagy bármely más területen? Vagyis képezhetünk lányokat, fiúkat, értelmes életpályát nehezen tudunk adni nekik idehaza.

Félreértés ne essék: Baranya megye jó hely nektek, lányok. Olyan megye, amelyik igyekszik tartani a lépést, a munkaerőhiányt felmérve, és újszerű megoldásokat keresve a problémára. Például azzal, hogy kampányol, méghozzá értetek. Csak hogy egy példát mondjunk: csak tavaly 3000 betöltetlen helyre kerestek informatikust, de a hiány ebben az ágazatban akár 25 ezres is lehet. Vagyis igaza van a fent idézett cikknek: lányok, menjetek informatikusnak! És ha már itt tartunk: menjetek hegesztőnek, forgácsolónak, mérnöknek is.

De azt ne felejtsétek el, hogy ettől a helyzet nem lesz jó, varázsütésre. Ahhoz ugyanis gazdasági fellendülésre lenne szükség, arra, hogy értelmes bérért értelmes munkát végezhessetek. Méghozzá a legjobb tudásotok szerint – de ehhez értelmes szakképzési rendszer is kellene, ahol tényleg megtanítják nektek, hogy hogyan legyetek jó szakemberek. És még az is kéne, hogy ezzel a tudással itthon maradjatok, és ne külföldön helyezkedjetek el. De ehhez értelmes bér kéne, értelmes munkahelyeken. És akkor itt a kör bezárul…

De azért lányok, csak írjatok, jelentkezzetek! Bajban a haza, bajban a gépipar! Van kedvetek megmenteni?

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.