Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megint azokat veri át a kormány, kiknek folyamatosan ígérget

Ez a cikk több mint 7 éves.

Lobogtathatja remek oktatáspolitikáját a kormány, egyre nyilvánvalóbb, hogy semmilyen szinten sem akarnak javítani az immár évek óta látszó problémákon. Sőt, ahol tehetik, még rontanak is a helyzeten. A legújabb tervek szerint megint azoktól vesznek el pénzt, akik nagyon is megérdemelnék a többet, rosszul járnak a pedagógusok és mások is, akik az iskolákban, az iskolákért dolgoznak.

klik2.jpg 

Amióta csak felállt, azóta látjuk, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (Klik) semmi másra nem jó, csak arra, hogy káoszt okozzon az intézményekben. A központosítás lázában égő kormány kezében remek eszköz, hogy megfélemlítse és sakkban tartsa a pedagógusokat és az iskolaigazgatókat; adósságokat szépen tud halmozni, de hatékonynak még viccből sem lehet nevezni.

Ahogy gyűlt az elégedetlenség, a kormány egy ügyes csellel (mondván, hogy ha nem jó egy ilyen szerv, akkor szétbontják, 58 kicsire) úgy tett, mintha engedne a követeléseknek. A zűrzavar azonban már akkor borítékolható volt: ha egy ilyen, az iskoláktól elszakadt gigaközpont képtelen volt kézben tartani a helyzetet, akkor 58 kicsi részre szakadva, de még mindig az iskoláktól távol, kezüket megkötve, de helyettük alig cselekedve miért lenne jobb a helyzet?

Persze, mondhatná erre bárki, hogy az iskoláknak semmi se jó. Eddig az volt a baj, hogy egy nagy Klik van, most meg az, hogy 58 kicsi. Akkor mégis miért nem örülnek?

Mostantól ez se legyen kérdés.

A Klik ugyanis arra jó, hogy fogja a pénzt. Nem fizetik ki a számlákat, nem adnak lóvét arra, hogy az iskolák finanszírozni tudják saját működésüket, gyakorlatilag blokkolják a normális munkamenetet.

De egy huszárvágással megint sikerült tovább rontani a helyzeten.

Kiderült, hogy elveszíthetik a béren felüli juttatásukat azok a jelenleg még önkormányzati dolgozók, akik az iskolák működtetésének államosítása miatt a jövőben az átalakulás alatt álló (Klik) munkavállalói lesznek. Magyarán csak azért, mert valakit az önkormányzattól kényszerűen átterelnek a Klik alá, kevesebbet fog keresni.

Kiket ér ez a tragikus megtiszteltetés? Épp azokat, akik már így is méltatlanul keveset kerestek az iskolákban: a takarítók, a portások, a gondnokok vagy a karbantartók búcsúzhatnak el a nagyjából 80 ezer forintos nettó fizetésük mellé kapott mintegy 8000 forintos cafeteria-keretüktől. Fizetésük 10 százalékától! Ugye, nem kell mondani, milyen álságos dolog épp ezeken az embereken spórolnia azoknak, akik milliárdokat herdáltak el úgy az elmúlt években, hogy annak kézzel fogható nyoma csak nagyítóval keresgélhető az oktatási rendszerben?

De nem ez az egyetlen ilyen típusú intézkedés. Azt egy ideje már tudjuk, hogy hasonló átsorolással sokakat irányítottak már át a közmunka világába is, pont az iskolákban, pont a Klik uralma alatt. Mert hát a közmunkásbér ugyebár mégis csak jóval alacsonyabb…

És ha már a bérezésnél tartunk: emlékszik még valaki arra, hogy Hoffmann Rózsa egykor azt ígérte, még hamvas államtitkár korában, hogy visszaállítja a pedagógus szakma becsületét? Azóta már a harmadik államtitkárt koptatjuk, de a szakma továbbra is romokban hever. Igaz, akkor sosem látott mértékű béremelést ígértek, az életpálya-modell keretében.

Szakaszosan bevezetendő emelésről volt szó, aminek egyik etapja épp most szeptemberre esett. De azt azért tegyük hozzá, hogy az óraelszámolások miatt bizony akad, aki kevesebbet keres most, mint egy évvel ezelőtt, miközben a tanárok terhei amúgy emelkedtek, vagyis többet is dolgoznak átlagosan, mint korábban – igaz, ez másik probléma. Szóval béremelés. Amitől a pedagógus szakma becsülete visszaáll. Alig néhány ezer forintos emelésről beszélünk, legalábbis a többség számára.

És hogy mitől olyan álságos ez? Hát mondjuk azért, mert a napokban bejelentett minimálbér-emelés például rajtuk garantáltan nem segít. 2015-ben a kormány úgy döntött, a tanárok fizetése nem követi a minimálbér alakulását.

Vagyis az a 15 százalékos minimálbér-emelés, amit a napokban Varga Mihály és Orbán Viktor is kalap lengetve ígért be, pont a pedagógusokat egyáltalán nem fogja érinteni.

Ha ezt számokban akarjuk kifejezni, akkor ezt találjuk: ha a pedagógus béreket a minimálbérhez viszonyítva állapítanák meg, akkor a minimálbér-emelés után ezek a pedagógusok végzettségtől, a pályán eltöltött évek számától és a pedagógus-életpályamodell szerinti haladásuktól függően akár bruttó 45–90 ezer forinttal vihettek volna többet haza. De nem fognak. Miközben – igen, még a szeptemberi, 5 százalékos emelés után is – a régióban nálunk keresi egy tanár a legkevesebbet, 2017-ben egy pedagógus fizetését még mindig a 2014-es minimálbérhez viszonyítva fogják megállapítani. Hát ettől lesz igazán felháborító mindaz, amit a kormányzat mostanában kommunikál, és amivel megpróbálja elfedni a valóságot.

Ennyit érnek a hangzatos szavak. Hiába a folyamatos sikerpropaganda, a tiltakozó hangok elnyomása, megint azokat hagyja cserben a kormány, akiknek folyamatosan ígérget. Kérdés, hogy vajon meddig fogják még ezt eltűrni?

 

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.