Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hosszú Katinka küzdelme a korrupt maffiahatalommal

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.

Nem véletlenül adtam ilyen címet a cikknek. Szánt szándékkal akarom állítani, hogy amit Hosszú Katinka csinál, az politika, és nem csupán az úszósportra van hatása. Az olimpiai bajnok úszónő, aki pár év alatt lett a magyar társadalom legendája, most szembeszáll azzal a Gyárfás Tamással, aki emberemlékezet óta vezeti az Úszó Szövetséget, és az ember emlékszik még azokra a pletykákra is, amelyek alvilági ügyeiről szóltak.

hosszu.jpeg

Hosszú Katinka szerződést tép. Fotó: MTI, Soós Lajos

Hosszú Katinka ugyanis nem tesz mást, mint jogot követel az „uszoda népének” a beleszólásra. És innentől kezdve számomra nem túl lényeges, hogy minden pontban igaza van-e, hogy az általa eszkalált felháborodási hullámra hogyan próbál felkapaszkodni a fideszes volt államtitkár, Czene Attila. Lehet, hogy az egész csak a pénzről szól, piti hatalmi harc, sőt, lehet, hogy a végén fideszesek ülnek be az Úszó Szövetségbe, mint minden más posztra az országban, de most még ez sem érdekes. Az érdekes a sztori és a látszat, és ebben a nyomorult országban szükség van erre a sztorira és látszatra.

Mert ez itt és most arról szól, hogy azok az emberek, úszók, edzők, masszőrök, portás bácsik és nénik, akik a mindennapi kemény munkát végzik az uszodákban az eredményekért, visszaszerezzék a saját mindennapjaik fölötti irányítást. Hogy tisztességes választáson válasszák meg az Úszó Szövetség vezetőit, hogy átlátható legyen a pénzosztás a sportban, és ne lopjanak a közösből, hogy a versenysportolók felkészítése ne az Urak kényétől és kedvétől függjön, ne az úszósport hatalmasaitól.

Ha csak 1% is van arra, hogy ez sikerül, és ez egy tisztességes forradalom lesz a sportágban, az talán mindenkinek megmutatja, hogy küzdenünk kell a saját életünkért, a saját magunkról szóló döntések visszaszerzésért, függetlenül attól, hogy ki az, aki éppen el akarja ezt bitorolni, jöjjön balról vagy jobbról.

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, a Verrasztó-testvérek odaállása ugyanis a jelenleg az egyetlen magyar „yes we can”, az egyetlen pillanat, amiből kirajzolódik – ha csak egy kis szeletében is a társadalomnak – valamiféle olyan jövő, amelyben élni akarunk!

Kérlek, csináljátok meg, és jól csináljátok meg, látni akarjuk, ahogy győz egy forradalom a korrupt, hozzá nem értő hatalmasok ellen!

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!