Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az év legcikibb ellentüntetését hozta össze a Fidesz

Ez a cikk több mint 7 éves.

Juhász Péter szervezésében tüntettek ellenzéki politikusok és civilek az Aulich utca 4. szám előtt, ami azzal került be a hírekbe, hogy Rogán Antal táskahordozója itt bonyolította korrupciógyanús ügyleteit (aki kíváncsi erre, annak ezt a cikket érdemes elolvasni, sajnos megéri). A tüntetés nem mozgatott meg sok embert, és azon kívül, hogy nem szeretjük a korrupciót, talán csak Karácsony Gergely mondataiban hozott újat, aki elmondta, olyan ellenzéki összefogást akar, amelyben nincsenek korrupt politikusok. Így üzent a DK-nak és az MSZP-nek.

portik.jpg

Viszont a tüntetésen megjelent pár alak Juhász Péter-es egyen maszkban és egyen táblával, amelyre az volt írva, hogy Juhász Portik strómanja. Az ellentüntetők felsorakoztak a tüntetés mellett, sípoltak, fütyültek, pontosan azt csinálták, mint Juhász hívei október 23-án. Nem csak a politikusokat fütyülték ki, hanem a fellépő énekeseket, zenészeket is.

Egyikőjükkel beszéltem is (a többiek nem akartak szóba állni senkivel). Szabadkozott, hogy bár a társai éppen egy zeneművet fütyülnek ki, de ők azért jöttek ellentüntetni, mert egy kulturális műsort és főleg a Himnuszt kifütyülték Juhász hívei október 23-án. Amikor megkérdeztem, azokkal van-e baja, akik nem fütyülték ki a Himnuszt, azt mondta, azokkal nincs. Odáig már sajnos nem jutottunk el, hogy kifejtsem, a Juhásszal jövő ellentüntetők október 23-án nem fütyülték ki a Himnuszt, a Himnusz kifütyülése a tér egy másik részén egy másik csoport által történt, és vélhetően ők se direkt tették ezt, egyszerűen nem hallották, mi szól a színpadról.

Így vonultak el a Himnusz alatt ma a Himnuszra nagyon érzékeny ellentüntetők:

De persze az se érthető, hogy ha csupán a Himnusz kifütyülésével van problémájuk az ellentüntetőknek, akkor miért hoznak Juhászt más ügyben sározó egyen táblákat.

Az esetben viszont az volt a szórakoztató, hogy az ellentüntetőket ma semmilyen retorzió nem érte. A Juhász Péter által szervezett tüntetésre igyekvők leginkább röhögtek rajtuk. Az esemény szervezői pedig békésen, atrocitás nélkül kezelték az ellentüntetést. Sőt, az ellentüntetők még kicsit be is égtek, mert amikor Juhász a színpadról odaszólt nekik, hogy aki fütyül, Orbán távozását akarja, akkor se maradt abba az égzengés (nyilván pont úgy nem hallották, mit mondanak a színpadon, mint október 23-án azok, akik a Himnusz alatt fütyültek).

A Fideszes sajtóorgánumok és a Fidelitas elnöke szerint is Juhász rendőrt hívott az ellentüntetőkre. Ez már csak azért is képtelenség, mert a rendőrök végig ott álltak az ellentüntetők mellett. Hiszen a rendőrség kötelezően ott van minden tüntetésen. Így ezúttal is ott voltak, és nem kellett őket kihívni.

De amit tökéletesen bebizonyítottak az ellentüntetők, az a két tábor közötti különbség. Míg október 23-án az ellenzéki tüntetőket ütötték-vágták, leköpték, elküldték a picsába, itt most a sejthetően a Fidesz által küldött ellentüntetőknek legfeljebb annyi bajuk eshetett, hogy a rendőrök megkérték őket, vegyék le a maszkjukat, mert demonstráción nem takarhatják el az arcukat. Ennek egyébként nem tettek eleget, és a rendőrök nem is csináltak semmit.

Persze ebből hülyeség azt a következtetést levonni, hogy az ellenzéki tüntetők mind jófej és tisztességes emberek, aki pedig a Fideszre szavaz, az vadállat. Nyilván adott esetben egy ellenzéki tüntetésen is elfajulhat egy ilyen konfliktus, és egy kormánypárti tüntetés is lemehet rendben. De oka van annak, ami október 23-én történt, és a mai események is ezt  bizonyítják.

Két alapvető különbség volt. Az ellenzéki tüntetés szervezői nem hangolták előre az embereiket az ellentüntetők ellen, nem állították be őket bűnözőnek, nem vették el tőlük előre az emberségüket a propagandával, nem hangolták saját szimpatizánsaikat az elképzelt ellenség ellen, illetve a mostani tüntetés rendezői nem akartak balhét, és szépen meg is akadályozták azt.

A mai, Fidesz által szervezet ellentüntetés és provokáció pontosan és szépen mutatta meg, hogyan eszkalálja a kormánypárt a dühöt, hogyan uszít embert az ember ellen, és pontosan megmutatta azt, lehet békésen és korrekt módon tiltakozni, ha az embert hagyják. Október 23-án is sikerült annak korrektül kifütyülnie a miniszterelnököt, akit hagytak, a probléma az volt, hogy volt olyan tiltakozó, akit a kormánypárti tüntetők nem hagytak, és megverték. Érdekes módon ma nem történt ilyen.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.