Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Épülhet Paks 2: A németek eladtak minket jó pénzért Putyinnak?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Azoknak a kedves baloldali, liberális és konzervatív barátainknak, akik reménykedtek abban, hogy majd az EU megvédi a magyar demokráciát, és nem fogja hagyni, hogy Magyarország a putyini érdekszférába sodródjon, fekete napként fog bevonulni 2016. november 17-e a naptárába. Az EU ugyanis megszüntette a kötelezettségszegési eljárást a paksi bővítés ügyében. Szabad utat kapott a projekt.

ap92086437528_putin_merkel_625.jpg

És nézzünk szembe a valósággal, nem azért szüntették meg az eljárást, mert annyira jó lesz ez a projekt, hanem azért, mert német és más nyugati cégek részt fognak venni az építésében, mert lesz benne lóvé nem csak az oroszoknak.

Hogy Magyarországnak ez a projekt nem fogja megérni? Hogy drága lesz a Paks 2 által termelt áram? Hogy nő Magyarország oroszoktól való energiafüggősége? Hogy szénné fogják lopni a projektet? Hogy Magyarország 50 évre eladósodik az oroszok felé?

Hát kit érdekel, ha a keleti periférián lehet egy jó boltot csinálni, lehet nyerészkedni kicsit a német cégeknek? Ennyi van, ez a német EU-s politika.

Márpedig a Brexit után a német politika válik egyeduralkodvá az EU-ban. Trump megválasztása után pedig korántsem biztos, hogy lesz erős amerikai nyomás az Unió vezetésén.

Valószínűleg így állunk, de a feltételezés majd akkor lesz biztos, ha a borzasztóan drága kínai hitelből épülő Budapest-Belgrád vasútvonal, amely kapcsán szintén kötelezettségszegési eljárás indításán gondolkodott az EU, majd szintén zöld utat kap. És szintén felbukkannak a német cégek.

Emlékezhetünk, a Magyar Nemzet két nappal a sajnálatos októberi népszavazás előtt közölt cikket arról, hogy Budapest és Berlin megállapodtak abban, Orbán visszavesz a menekült- és EU-ellenes retorikából, bejönnek a két nagy üzletbe a német cégek egy kicsit lopni, és zöld utat kapnak az EU-tól a nagy beruházások. A pletykák pedig arról is szólnak, a magyar média „szinergiáinak átalakulását” is csöndben le fogja nyerni Merkel és a német vezetés, sőt lehet majd asszisztál is hozzá.

Ez a reálpolitikának nevezett szipolyozás a periférián, itt keleten. Eladók és megvehetők vagyunk, és a helyi kiskirályok undorító ténykedései csak addig érdekesek nyugaton, ameddig a rossz oldalon állnak.

A paksi bővítés zöld útját már onnan is lehetett sejteni, hogy az Európai Bizottság alelnöke, Günther Oettinger egy Putyin-barát német üzletember magángépén jött tárgyalni Paksról Budapestre. De láthatjuk, a Merkel-Putyin deal más fronton is virágzik, közös energiamegállapodások, infrastrukturális fejlesztések jöhetnek létre a két ország között.

Mi pedig itt maradunk EU-s zászlót lobogtatva egy olyan Unióban, amely lehetne a népek Európája. De ehelyett a kapzsiság, a nagy cégek, és az undorító politikai alkuk Európája még mindig. Persze hinni kell az EU-ban, mert ez adja a békét és a legjobb perspektívát Magyarország számára, csak nem ezzel a vezetéssel és intézményrendszerrel. Ez az EU ugyanis pont azoknak az oligarcháknak kedvez, mint amilyen Orbán Viktor is.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.