Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korántsem áll olyan jól a Fidesz, mint a közvélemény-kutatások mutatják

Ez a cikk több mint 7 éves.

A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet tulajdonában álló kozvelemenykutatok.hu küldött ki közleményt kedden, arról, hogy a Fidesz jobban áll a kutatásokban, mint a 2014-es választásokon szerzett eredménye. A hír persze így nem felel meg a valóságnak, mégis többen, így az Index és a 444 is gyanútlanul átvette a közleményt.

listas.jpg

E szerint a Fidesz ma 7%-kal több szavazatot kapna, mint 2014-ben. A közlemény a biztos szavazókról szóló kutatásokat összesítette. Csakhogy 17 hónappal a választások előtt a biztos szavazók preferenciáiból következtetést levonni, de leginkább azt egy választási eredménnyel összehasonlítani hülyeség.

A jelenlegi kutatásokban a biztos szavazóknál a Fidesz 49% körüli eredményen áll. De érdekes ezt a számot összevetni a korábbi biztos szavazós kutatásokkal. A kozvelemenykutatas.hu főként a biztos szavazókról szóló közvélemény-kutatásokat összegző grafikonján jól látszik: 2014-ben a választások előtt pont ugyanígy állt a párt, 48-52 között. De ennél is érdekesebb 2010, amikor 65-74%-ra mérték a Fideszt. Miközben 2010-ben 52, míg 2014-ben 44 százalékkal végzett a kormánypárt.

A biztos szavazókra vonatkozó kutatások ugyanis két választás között gyakran adhatnak téves képet. Például a Fidesz szavazói sokkal elkötelezettebbek a többi párt szavazóinál: a legtöbb, ezt is mérő kutatás szerint sokkal nagyobb arányban mondják biztosra a szavazatukat.

Most pedig még inkább megkérdőjelezhető egy ilyen kutatás valós eredménye, hiszen a népszavazási kampány valójában a Fidesz szavazóit aktivizálta, érdekelte leginkább, tehát valószínűleg nekik most magasabb a szavazási hajlandóságuk, ez pedig torzíthatja az eredményeket.

Így jöhet például össze, hogy a Závecz kutatásában, míg a teljes népességben csupán egy százalékpontot emelkedett a Fidesz népszerűsége, 27-ről 28 százalékra, augusztustól októberig, addig a biztos szavazóknál 6 pontot emelkedtek 43-ról 49-re. De talán még érthetőbb a Závecz augusztusi és szeptemberi kutatásainak az összehasonlítása, ahol úgy nőtt a Fidesz a biztos szavazóknál egyik hónapról a másikra 3 pontot, hogy közben a teljes népességben egy százalékpontot vesztett a kormány.

Ezért érdemes megnézni, a teljes népességben hogy áll a Fidesz a korábbi időszakokhoz képest. 2010-ben a választások előtt a teljes népességben 42 és 55 százalék között mérték a pártot, míg 2014-ben 32 és 38 százalék közé. Ma ugyanezekben a mérésekben 28 és 34 között áll a kormánypárt.

partpref.jpg

De persze ezek az összehasonlítások is tartalmaznak hibákat, hiszen egy választási év nyitányát, egy választás előtti időszakot nem érdemes egy mostani ciklusfelező utáni állapottal összehasonlítani. Nézzük tehát meg, hogy négy éve ilyenkor hogy állt a Fidesz.

Akkor 21 és 31 százalék között állt a kormánypárt a teljes népességben, míg 39 és 47 között a biztos szavazóknál, ami rosszabb, mint a mostani eredmény. Csakhogy ezt a mérést akkor nem előzte meg egy óriási népszavazási kampány.

Tehát összességében azt mondhatjuk, hogy 4 évvel ezelőtthöz képest jobban áll a Fidesz, de ez feltehetően az időszakos tematikának köszönhető. Viszont az előző két választáshoz képest rosszabbul áll a kormánypárt. A kérdés, mi jön a következő 17 hónapban, tudnak-e újat húzni a menekült tematika kifulladása után, mert ha nem jön egy olyan és akkora kampány, mint 4 éve a rezsicsökkentés, és az egészségügy, az oktatás helyzete, a szegénység és a korrupció tudja tematizálni a közbeszédet, akkor egy jóval rosszabb eredménybe is belefuthatnak, mint 2014-ben.

Fontos tanulság, hogy nem szabad bedőlni a kormánypárt különböző manipulációs trükkjeinek. Hiszen a kormánypárti Nézőpont a kozvelemenykutatok.hu mögé bújva hozott ki egy, a kormánypártnak kedvező, de a valóság szempontjából teljesen téves eredményt a mostani közvélemény-kutatások számaiból. Az időzítés pedig nem véletlen, a cél: az alkotmánymódosítás Jobbik általi leszavazása napján manipulálni a közvéleményt, és elhitetni velünk, a Fidesz legyőzhetetlen.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.