Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Jobbik a menekültellenes szavazók mellett az Orbán-ellenes szavazókat választotta

Ez a cikk több mint 7 éves.

Kedd délelőtt a Jobbik képviselői leszavazták a többi ellenzéki képviselő tartózkodása vagy távolmaradása mellett a Fidesz alaptörvény-módosítását, amelyet a kormánypárt a népszavazás lezárásának szánt. A Jobbik ragaszkodott ahhoz, hogy csak akkor szavazza meg az alaptörvény-módosítást, ha előtte a Fidesz leállítja az államnak 6 milliárdos veszteséget, az oligarcháknak százmilliárdos hasznot hozó letelepedési kötvénybizniszt. Orbánék erre nem voltak hajlandóak a szavazás előtt, a Jobbik kitartott az álláspontja mellett, így ahelyett, hogy Orbánék csapdába csalták volna Vona Gáborékat, a legerősebb ellenzéki erő szerepébe röpítették őket.

parlament.png

A Jobbik jókor hajtott végre fordulatot, és úgy nyergelt át tökéletesen a közvéleményt tematizáló egyik témáról a másikra, hogy nagy veszteséget nem szenvedett el, miközben erőt tudott mutatni. Ugyanis az elmúlt hónapokat a kormány népszavazása miatt a menekült téma uralta, amelyben a Jobbik a kormány álláspontjára helyezkedett. Viszont a népszavazás után, a 2018-as választáshoz közeledve már a kormány értékelése kerül fel a napirendre. Így a mostani szavazással, miközben Vona átmentette a menekültellenes kampányban képviselt álláspontját, az új tematikai keretben a legerősebb pozíciót tudja felvenni.

Márpedig Orbán hatalmára legnagyobb veszéllyel az van, ha a Jobbik szimbolikusan balra kerül a kormánypárttól, egy mérsékelt jobboldali, kormányellenes szerepbe, és ezzel megbontja a centrális erőteret. Azaz erős csatorna, átjárás nyílik a kormányellenes szavazók számára a legerősebb kormányellenes párt felé.

A korábbi időközi választások pedig már bizonyították, ha szűk is, de létezik egy ilyen csatorna. A kormány azért vesztette el az elmúlt 2 évben az időközi választásokat, mert létezik egy olyan tömeg, amely Orbán ellen a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaz, legyen az jobbikos vagy baloldali-liberális. Vonáék ezt a csatornát akarják erősíteni és megnyerni, és ha a menekült téma felől a kormány értékelése felé halad a magyar közélet tematikája, ez a csatorna mind nagyobbra nyílhat. Nem egyszer hallani már liberális vagy baloldali értelmiségiekkel folytatott beszélgetésekben is, hogy akár le is szavaznak egy jobbikos jelöltre, ha ezzel elősegítik Orbánék leváltását vagy abszolút többségének elvesztését.

A Jobbiknak pedig a kutatások szerint nincs nagyon félnivalója attól, hogy óriási többségben szakadnak el tőle jobboldali szavazók, és csatlakoznak a Fidesz táborához. Egyrészt jelenleg nem olyan erős a menekült téma, hogy ez most valódi lecsatlakozást jelentsen, másrészt a korábbi kutatások szerint a Jobbik megszilárdította a szavazói bázisát 2014 után, inkább a Fidesztől a Jobbik felé nyitott a szavazói mozgás.

Mindeközben a baloldali liberális ellenzéki pártok elkezdték játszani a 2014-es választás előtt megismert összefogósdi játékot. Az ebben csalódott, a kormánnyal elégedetlen, a kormányváltásra szavazni akaró baloldali, liberális vagy bizonytalan szavazók pedig meg fogják keresni azt a pontot, ahol a kormány ellen tudnak szavazni. Persze Budapesten elképzelhetetlen egy jobbikos jelölt győzelme, de a párt fellegváraiban, Borsodban, Hevesben, Szabolcsban, a Dunántúl pár pontján abszolút elképzelhető egy éles helyzetben a Jobbikra való átszavazás.

Az, hogy a Jobbik leszavazta az alkotmánymódosítást, persze ehhez nem elegendő, a pártnak bizonyítania kell továbbra is, hogy ők a legerősebb, legcselekvőképesebb ellenzéki erő, de ha további olyan gesztusokat tudnak tenni, mint a mai, a párt megerősödése várható, méghozzá a baloldali, liberális pártok rovására.

Úgyhogy könnyen előfordulhat, hogy 2018-ban a szoftfasiszta, cigányellenes, rendpárti Jobbik és a menekültellenes, cigányellenes, antiegalitárius, fasiszta Fidesz között dőlhet el a választás. És a Jobbik támogatása lesz az egyetlen esély az Orbán-ellenes szavazatok értelmes felhasználásának. Ennél pedig talán csak az a rosszabb forgatókönyv, ha még a Jobbikra való szavazás sem lesz az elégedetlenség hatékony eszköze az Orbán-ellenes szavazók számára. Egy dolog ma biztosnak tűnik, nem 2018 után jön el a normális Magyarország.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.