Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Simicska és Orbán harca az Indexért?

Ez a cikk több mint 7 éves.

Csütörtök este jelent meg a közlemény, amely szerint a Portfolio.hu kiszakad a nagy anyacégből, az Indexet, az Inforádiót, a napi.hu-t és a blog.hu-t is birtokló CEMP-ből. Pénteken előbb Spéder Zoltán jelentette be, hogy Cemp-x online Zrt. néven új céget alapít, amely vezetősége sok névben megegyezik a CEMP vezetőségével, majd este szerverhiba miatt leállt az Index, az inforadio.hu és a blog.hu is, amely riadalmat keltett az Index sorsáért aggodó, és a városi pletykák alapján informálódó sokaságban. Egy biztos, Spéder Zoltánnak, a korábbi fideszes oligarchának már csupán a CEMP maradt cégei közül. A fenti hírek pedig arra engednek következtetni, az sem lesz sokáig az övé.
simicska_orban.jpg

Ha valaki nem emlékezne, tavasz végén-nyár elején indult meg a támadás Spéder Zoltán fideszes oligarcha, nagyvállalkozó ellen. A Fidesz erős embereit a 80-as évek szakkollégiumi idejéből ismerő nagyvállakozó 2010 után kapta meg Orbán Viktortól a feladatot, hogy a takarékszövetkezeti integráció révén, a tulajdonában lévő FHB bank és a Magyar Posta fúziójával építse fel az OTP-ellenlábas nagy magyar bankot.

2016 elején jött a fordulat, aminek okait a mai napig sem ismerjük pontosan. Előbb a Parlamenten két nap alatt áttolt törvénnyel meggátolták a takarékszövetkezeti integrációt, és még ugyanazon a napon az MNB bankfelügyelet órási bírságot szabott ki Spéder bankjára, az FHB-ra. A következő napokban a rendőrség házkutatásokat tartott a nagyvállalkozó cégeinél, miközben a Fidesz-média lejárató kampányt indított a nagyvállalkozó ellen.

Már akkoriban írtunk róla mi is, és a 444 is, hogy a támadás célpontja Spéderen keresztül akár a CEMP és az Index, akár a Spéder közeli barátjának – vagy strómanjának – tartott Pecina, és az általa tulajdonolt Mediaworks lehet. A többi azóta történelem. A Mediaworks-öt megvásárolta Mészáros Lőrinc. Spéder eladta bankját is, így utolsó érdekeltsége az Index, az Inforádió és még néhány médiatermék kiadója, a CEMP maradt.

Arról, hogy mi történik, csupán pletykákból, vagy nem száz szálalékig megbízható információk, esetleg gazdasági, vagy politikai érdekcsoportok által megrendelt cikkek alapján tájékozódhatunk. Bár a pletykák igazságtartalmáról semmit sem tudhatunk, de az Index és a CEMP sorsa körüli bizonytalanságot, és a helyzet tétjét kiválóan jellemzik. Ezek alapján három verzió rajzolódik ki.

Emlékezhetünk, június 21-én került ki egy cikk a Simicska tulajdonábán lévő mno.hu-ra, amelyben a lap az üzletemberhez közeli forrásokra hivatkozva állította, a nagyvállalkozó kijelentette, hogy az Index nem kerülhet a Fidesz kezébe, és ugyanebben az időben cikkezett a 168 óra is arról, hogy Simicskának opciós joga van az Indexre.

Kérdés persze, Simicskának tényleg van-e opciós joga? Mennyire erős ez az opciós jog, és mire vontakozik? Az egész CEMP-re, vagy csupán a cégcsoport egyes cégeire? Illetve kérdés az is, Spéder döntései mennyire függetlenek fideszes befolyástól, mennyi pénze van Simicska Lajosnak, és létezik-e bármiféle megállapodás Simicska, és a Fidesz felső vezetése között az ügyben?

A Jobbik-közeli Alfahír cikke szerint például köttetett is valamilyen üzlet. Eszerint a napi.hu, az Index.hu és az Inforádió egy gazdag üzletemberhez került már e hét szerdáján. A hozzánk eljutott információk is hasonlóról szólnak, azzal a különbséggel, hogy ezek szerint az Inforádió helyzete bizonytalan. Az Alfahír még azt is írja, a Portfolio.hu kivásárlását is finanszírozta valaki. Ez pedig valószinű, hiszen a menedzsmentnek önállóan nem lehetett elegendő pénze a szájt, és a hozzá kapcsolodó brandek megvásárlására.

Tehát a városi pletykákból kiindulva az első lehetőség az, hogy Simicska a teljes CEMP-re nézve rendelkezik opciós szerződéssel, és ezeket életbe is tudja lépteni. A másik, hogy a Fidesz valamelyik oligarchája, feltehetőleg maga Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor kedvenc polgármestere teheti rá a kezét az Indexre, illetve ha Simicskának csak egyes cégekre van opciós szerződése, akkor a CEMP többi médiájának egy részére. Ez egyben a harmadik lehetőség is, mely szerint Simicska nem a teljes CEMP-re, csak részeire rendelkezik opciós szerződéssel, esetleg – akár egy közte és a Fidesz között a CEMP feldarabolásáról született egyezség alapján – nem kiván mindent megvásárolni.

Biztosat erről sem mondhatunk, de valószínűnek tűnik, hogy ha Simicska Lajosnak valóban osztottak lapot ebben a „játszmában”, akkor ő szerezheti meg az Index.hu-t.

Még az Index helyzeténél is bizonytalanabbnak tűnik két fontos médiatermék a helyzete. Az Inforádióé, amely egyes felmérések szerint Magyarország harmadik leghallgatottabb rádiója, illetve az Index felületén is megjelenő blog.hu-é, amely Magyarország egyik leglátogatottabb oldala, tele politikai- és kulturálisan ellenzéki tartalommal. Ahogy pár hete Uj Péter, az Index korábbi főszerkesztője a Hír Tv Alinda című műsorában elmondta, a Fidesz főleg a blogos tartalmak miatt gyakorolt a szerkesztőségre nyomást. És igen, a Kettős Mérce is a blog.hu-n van, a blog.hu Fideszhez kerülésével az a Kettős Mérce, amit az olvasók ismernek, jelenlegi formájában biztosan véget érne.

Sokszor írtam már ebben a cikkben, de ismét leírom: nem tudjuk mi történik éppen, vagy mi fog történni a CEMP médiatermékeivel, de azt sejthetjük, hogy a CEMP Spéder utáni korszaka elkezdődött.

De még abban az esetben is felmerülnek súlyos problémák, ha az Index és a többi médiatermék is Simicska kezébe kerül. Egyrészt szó van a jövőről, hiszen ahogy eddig is egy oligarcha tulajdonolta, a továbbiakban is egy oligarcha fogja tulajdonolni a legnagyobb magyar sajtóterméket. Ez pedig azt jelenti, könnyen csöbörből-vödörbe kerülhetnek az Index újságírói és olvasói egy újabb politikai irányváltás után. Másrészt a működtetés körülményei már most biztosan megváltoznak. Állami hirdetések, illetve – a Fidesz esetleges szándékai szerint – piaci hirdetések nélkül, vagy csökkentett piaci hirdetésekkel a CEMP és az Index veszteséget fog termelni. A kérdés az, tudja-e Simicska finanszírozni egy ekkora monstrum fennmaradását. Már a kormány új plakátpiaccal kapcsolatos elképzelései kapcsán, amely Simicska cégeit lényegében eltörölné a piacról, lehetett azt sejteni, hogy az üzletember kiszorítása a cél, mert a plakátcégek azok, amelyek a Közgép mellett – mely még nyer közbeszerzéseket – jelentős nyereséget tudnak termelni Orbán Viktor volt barátjának.

És éppen a Simicska plakátcégeinek kivégzése felé tartó folyamat mutatja, hogy a Fidesz célja pontosan ez. Pénzügyileg kiszárítani a Simicska-érdekeltségeket, és a piaci hirdetések távol tartásával veszteségessé tenni az oligarcha korábbi és mostani médiacégeit is. Veszteségessé tenni őket, és mennél többet elzárni Simicska pénzcsapjai közül, hogy máshonnan se tudja  finanszírozni médiáit az oligarcha.

Tehát még az is előfordulhat, hogy a Fidesz hagyja, hogy a CEMP-hez tartozó médiatermékek Simicskának jussanak, majd bedönti őket. Egy szál ropiban se merne fogadni az ember, mi történik most pontosan, de éppen ez a bizonytalanság mutatja, mennyire gyenge lábon áll Magyarországon a független sajtó.

Ugyanis ha az Index és a CEMP kidől, akkor lényegében a kormánypárt eldönti azt a médiaháborút, amelyet a tőle független médiák ellen vív. Ha pedig esetlegesen az RTL Klubot is meg tudja szerezni, vagy be tudja dönteni, már nem is beszélhetünk háborúról.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.